شناسهٔ خبر: 69919943 - سرویس سیاسی
منبع: ایمنا | لینک خبر

روزنامه‌های امروز در یک نگاه؛

اینک زمان مذاکره!

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _دوشنبه پنجم آذر ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اینک زمان مذاکره!» نوشت: نبض مذاکرات هسته‌ای بار دیگر به صدا درآمد و شهر ژنو پس از آنکه نظاره‌گر توافق موقتی بود که به بحران بیش از یک دهه‌ای میان ایران و جهان پایان می‌داد، قرار است میزبان گفت‌وگوهای جدید با محتوای کمک به احیای توافق هسته‌ای و در عین حال فراهم آوردن درگاه‌های سیاسی به عنوان ابزارهای تسهیل کننده کاهش بحران ایران و اروپا باشد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه روز گذشته با اعلام خبر آغاز مذاکرات ایران با سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس در ژنو روز جمعه ۹ آذرماه تصریح کرد که ریل‌گذاری دور جدید مذاکرات احیای برجام در بطن تفاهماتی صورت گرفته که پیش‌تر در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک انجام شده بود.

آنچه را تسهیل و تغییرات برآمده از خواست دولت نوپای مسعود پزشکیان برای تحقق هدف رفع تحریم‌ها ممکن کرده است، باید در روزهایی جست‌وجو نمود که در روند رایزنی‌های پیدا و پنهان هیأت ایرانی به رهبری سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه با هیئت‌های غربی در نیویورک گذشته است. این تفاهم که نشانه‌ای از فرصت شناسی تیم دیپلماتیک دولت چهاردهم جهت اجرای مأموریت رفع تحریم‌ها به شمار می‌رفت برای غرب، معنایی جز آغاز شمارش معکوس پایان سیاست فرسایشی در زمین مذاکرات نداشت. چه پزشکیان در اولین حضور خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به سیگنال‌های مخابره شده برای ازسرگیری مذاکرات پاسخ مثبت گفت و سعی کرد مأموریت احیای برجام را از جایگاه و موقعیتی متفاوت با گذشته پیگیری کند اما از میان همه این مراوده‌ها و رایزنی‌ها آنچه سبب شد، امیدها برای ازسرگیری بدون توقف گفت‌وگوهای هسته‌ای پررنگ شود، درخواستی بود که دولت «جو بایدن» در اواسط بهار گذشته برای مذاکره با هیأت ایرانی در نیویورک در قالب کانال «مسقط» مطرح کرد که نشانه‌ای روشن به نتیجه انتخابات ایران و روی کار آمدن پزشکیان بود. هرچند واقعه ترور سیدحسن نصرالله، فرمانده جبهه مقاومت لبنان در کنار اوج‌گیری بحران دیپلماتیک ایران و اروپا به مانعی بر سر راه انجام این مذاکره در نیویورک تبدیل شد اما در را به روی دیپلماسی باز گذاشت تا به نقطه عزیمت دو طرف در شهر ژنو تبدیل شود.

اینک زمان مذاکره!

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بدهکار، عهدشکن و پُررو با این اروپا مذاکره نکنید!» نوشت: خبر مذاکره ایران و تروئیکای اروپایی در انتهای هفته جاری و تأیید آن توسط وزارت امور خارجه، موجی از تعجب و سوال را در میان اذهان صاحب‌نظران برانگیخت. به نظر می‌رسد دولت به تکرار تجربه شکست‌خورده سال‌های ۸۲ تا ۸۴ و برجام کمر بسته است.

ظهر دیروز، خبری از خبرگزاری کیودو ژاپن مبنی بر مذاکره ایران و سه کشور اروپای غربی در انتهای هفته جاری، به سرعت در سرخط خبرگزاری‌های داخلی جای گرفت.

ساعاتی پس از این خبر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در یادداشتی با تأیید خبر کیودو از نشست معاونین وزارت امور خارجه ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس عنوان داشت: در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت. فارغ از اینکه اصل مذاکره و مفاهمه امری اصولی در سیاست خارجی به‌شمار می‌آید، عدم توجه به شرایط و موقعیتی که مذاکرات بین‌المللی در بستر آن اتفاق می‌افتد، می‌تواند این ابزار در روابط بین‌الملل را به یک سلاح در دست طرف مقابل بدل سازد.

در همین زمینه، به نظر می‌رسد دستگاه‌های دخیل در امر موضوع هسته‌ای و سیاست خارجی کشور در دولت چهاردهم، با بستن چشمان خود به روی تمامی اقدامات خصمانه اروپایی‌ها در ماه‌های اخیر و در رأس آن قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که با تلاش سه کشور اروپایی و آمریکا آماده شده و به تصویب رسید، سعی در تکرار روندی دارد که پیش‌تر بارها و بارها در زمان مذاکرات ۸۲ تا ۸۴ و مذاکرات در دوران پس از خروج آمریکا از برجام مورد نقد رهبر معظم انقلاب قرار گرفته بود. دستگاه سیاست خارجی و مسئولین عالی‌رتبه دولتی در شرایطی در صدد مذاکره با طرف‌های اروپایی هستند که رهبر انقلاب حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای در سخنان خود در روز تنفیذ حکم مسعود پزشکیان صراحتاً با انتقاد از بدرفتاری‌های اروپا در مسائل مختلف، بر بی اولویتی اروپا در سیاست خارجی ایران تاکید کردند.

اینک زمان مذاکره!

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «شتاب به‌سوی میز مذاکره یک هفته بعد از قطعنامه» نوشت: بامداد جمعه با وجود برخی اختلاف‌نظرها، تروئیکای اروپایی قطعنامه‌ای ضد ایرانی را با ۱۹ رأی موافق، ۱۲ رأی ممتنع و سه رأی مخالف تصویب کرد. روز یک‌شنبه به دنبال این اقدام، آن‌هم در شرایطی که ۱۰ روز قبل، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران سفر کرده بود و افکار عمومی در ایران همچنان مشغول حواشی این دو رویداد بود، خبرگزاری کیودو خبری را به نقل از منابع دیپلماتیک ایرانی منتشر کرد مبنی بر اینکه ایران در حال ترتیب‌دادن گفتگوهای هسته‌ای با انگلیس، فرانسه و آلمان است و افزود: «ایران جمعه در ژنو با انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ گفتگو خواهد کرد.» خبرنگار کیودو در شبکه اجتماعی ایکس هم درباره ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای بعد از وقفه‌ای دوساله سخن گفت و تصریح کرد که مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران مجید تخت‌روانچی ریاست هیئت ایرانی را بر عهده خواهد داشت و آمریکا، روسیه و چین در این نشست حضور نمی‌یابند. ساعاتی بعد، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگاران، از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران با سه کشور اروپایی برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه ٩ آذر خبر داد. این دیپلمات ایرانی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفت‌وگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفتگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت: «در این دور از گفتگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل‌نظر قرار خواهد گرفت.»

اینک زمان مذاکره!

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «قلم قرمز بر اسرائیل» را برگزید و نوشت: تاکنون بیش از ۶ هزار نویسنده سراسر جهان به کمپین تحریم اسرائیل ملحق شده‌اند؛ کمپینی که هدف از راه‌اندازی آن تحریم رژیم صهیونیستی است و امضاءکنندگان و اعضای این کمپین اعتراضی به دنبال قطع همکاری با تمام مؤسسات فرهنگی، ناشران، جشنواره‌ها یا انتشاراتی هستند که در نقض حقوق فلسطینی‌ها با رژیم صهیونیستی همکاری می‌کنند. امضاءکنندگان بیانیه این کمپین که بین آنها برندگان جایزه ادبی نوبل و جوایزی مانند پولیترز و بوکر نیز قرار دارند خواستار تحریم مؤسسات فرهنگی رژیم صهیونیستی از سوی ناشران به دلیل جنایات این رژیم علیه فلسطینیان غزه و مردم لبنان هستند. این کمپین که از ۲۸ اکتبر آغاز شده است طی ۳ هفته به یکی از بزرگ‌ترین کمپین‌های اعتراضی و تحریمی علیه رژیم اشغالگر تبدیل شده است. ایجاد این کمپین یک سال پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و پروپاگاندای رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و متحدان غربی آن پس از عملیات طوفان‌الاقصی نشان‌دهنده شکست صهیونیست‌ها در حوزه فرهنگی و ادبی در سطح جهان است؛ شکستی که سال‌ها سرمایه‌گذاری رژیم اشغالگر را برای ساختن چهره‌ای که تلاش داشت خود را تنها دموکراسی خاورمیانه معرفی کند، نابود کرده است. این کمپین با واکنش‌های متعددی روبه‌رو شده است. نویسندگان و امضاءکنندگان این بیانیه و فعالان حوزه نشر در سراسر جهان با پیوستن به این کمپین اقدامات رژیم اشغالگر و جنایات آن در غزه و لبنان را «عمیق‌ترین بحران اخلاقی، سیاسی و فرهنگی قرن بیست‌ویکم» نامیده‌اند. آنها همچنین اعلام کردند با ناشران، جشنواره‌ها، آژانس‌های ادبی و نشریاتی که در نقض حقوق فلسطینی‌ها با اجرای سیاست‌ها و شیوه‌های تبعیض‌آمیز یا توجیه اشغال، نژادپرستی یا نسل‌کشی اسرائیل شریک هستند، همکاری نخواهند کرد. اعضای این کمپین همچنین اعلام کرده‌اند نهادهایی که هرگز علناً حقوق مسلم مردم فلسطین را (که در قوانین بین‌المللی تصریح شده) به رسمیت نشناخته‌اند نیز توسط این کمپین تحریم خواهند شد.

اینک زمان مذاکره!

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «احیای دیپلماسی» را برگزید و نوشت: دیروز (یکشنبه) خبرگزاری ژاپنی کیودو اطلاع داد ایران روز جمعه با نمایندگان اتحادیه اروپا، بریتانیا، فرانسه و آلمان در ژنو برای ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای پس از دو سال وقفه دیدار می‌کند. به نوشته انتخاب، پیتر استانو، سخنگوی ارشد امور خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا، می‌گوید دیپلماسی بهترین راه برای یافتن راه حل‌ها درباره مسائل مهم با ایران است. مجید تخت‌روانچی در مقام معاون سیاسی وزارت امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران، ریاست تیم ایرانی را بر عهده خواهد داشت. آمریکا، روسیه و چین در این مذاکرات حضور نخواهند داشت. به دنبال انتشار این خبر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در گفت‌وگو با خبرنگاران حوزه سیاست خارجی، از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفت‌وگو درباره مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه ۹ آذر خبر داد. بقایی با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، گفت وگوهای آتی با سه کشور اروپایی را در ادامه گفت وگوهای انجام شده با آنها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت: در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.

در حالی قرار است از جمعه پیش رو گفت وگوهای هسته‌ای ایران و غرب پس از دو سال توقف از سر گرفته شود که پنجشنبه هفته گذشته، قطع نامه ضد ایرانی سه کشور اروپایی عضو برجام با حمایت سیاسی ایالات متحده آمریکا در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تصویب رسید و طیفی از ناظران را بر آن داشت که به این جمع بندی برسند که صدور این قطع نامه آغاز گام‌های عملیاتی در جهت فعال کردن مکانیسم ماشه است. با نگاهی به بندهای مندرج در قطع نامه صادر شده، این احتمال پررنگ‌تر شد که آلمان، فرانسه و انگلستان به شکل مشخص بعد از نشست فصلی شورای حکام در اسفند سال جاری یا در بهار ،۱۴۰۴ پروسه فعال کردن مکانیسم ماشه را در دستور کار قرار خواهند داد.

اینک زمان مذاکره!

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «آغاز مذاکرات از «اسلو»» را برگزید و نوشت: در شرایطی که سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از برگزاری نشست معاونان وزرای خارجه ایران و تروئیکای اروپایی (فرانسه، آلمان و انگلیس) برای گفت‌وگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در تاریخ جمعه ٩ آذر خبر داد، یک منبع آگاه به روزنامه دنیای اقتصاد گفت که مجید تخت‌روانچی معاون سیاسی وزارت خارجه ایران به اسلو سفر کرده تا مذاکرات ایران و اروپا را از این پایتخت اروپایی آغاز کند.

این منبع گفت این نشست پیش درآمد گفت‌وگوهای روز جمعه در ژنو است و تخت‌روانچی پس از این نشست عازم ژنو خواهد شد. طیفی از موضوعات دوجانبه، هسته‌ای و منطقه‌ای میان تهران و پایتخت‌های اروپایی به ویژه تروئیکا در این نشست‌ها مطرح است.

عراقچی هم قرار است امروز دوشنبه راهی لیسبون پایتخت پرتغال شود تا در اجلاس تمدن‌های بزرگ شرکت کند. آنگونه که «اسماعیل بقایی» تاکید کرده این مذاکرات ادامه گفت‌وگوهای انجام شده با تروئیکای اروپایی در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک در اوایل مهر ماه امسال است.

بقایی در این خصوص گفت: در این دور از گفت‌وگوها که از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است، طیفی از مباحث و موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هسته‌ای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت. سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان ساخت که تعامل و همکاری با دیگر کشورها بر مبنای اصول عزت، حکمت و مصلحت، صورت می‌گیرد.

اینک زمان مذاکره!