شناسهٔ خبر: 69907325 - سرویس بین‌الملل
منبع: الف | لینک خبر

حکم دیوان کیفری بین‌المللی؛ ننگ ابدی برای نتانیاهو و گالانت

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت که حکم دیوان بین‌المللی دادگستری یک ضربه حیثیتی بود که به رژیم صهیونیستی وارد شد. حتی اگر این حکم اجرا نشود برای اسرائیل و نتانیاهو این ننگ در تاریخ این رژیم ثبت می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، دیوان کیفری بین‌المللی (ICC) روز پنجشنبه حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت»، وزیر جنگ برکنار شده او را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت صادر کرد که نقطه عطفی تاریخی در مبارزه برای پاسخگو کردن در مورد جنایات جنگی است.

برای سران رژیم صهیونیستی، اقدام دیوان کیفری بین‌المللی به چندین دهه معافیت از مجازات پایان می‌دهد و آنچه را که منتقدان «سپر مصونیت دیرینه اسرائیل» توصیف می‌کنند، به چالش می‌کشد. همان‌طور که انتظار می‌رفت، نتانیاهو این حکم دیوان را محکوم کرد و آن را «یهودستیزانه» خواند.

از این پس، آنها عملاً امکان ورود به ۱۲۴ کشور عضو دیوان کیفری بین‌المللی را ندارند و اگر نتانیاهو یا گالانت پا به یکی از کشورهای عضو که شامل انگلیس و بیشتر اروپا می‌شود، بگذارند با خطر دستگیری روبرو می‌شوند. بنابراین، آزمون واقعی این احکام برابر این ۱۲۴ کشور عضو است که به‌طور قانونی موظف به دستگیری متهمان و انتقال آنها به لاهه هستند. اگر این کشورها اقدامی نکنند، قوانین بین‌المللی را به‌عنوان یک امر ظاهری نشان می‌دهند، اعتبار آن را تضعیف می‌کنند و به طرف‌های قدرتمند و متحدان آنها اجازه می‌دهند تا عدالت را بدون مجازات زیر پا بگذارند.

 حکم دیوان بین‌المللی کیفری علیه نتانیاهو و گالانت
حکم دیوان بین‌المللی یک اقدام تاریخی و بی‌سابقه است

«حسن بهشتی‌پور» در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه متاسفانه حکم بازداشت نتانیاهو از سوی دیوان بین‌المللی دادگستری مانعی بر سر راه جنایات نتانیاهو نخواهد بود، گفت: اما حکم دیوان یک اقدام تاریخی و بی‌سابقه است که درباره یک مقام رژیم صهیونیستی صادر شده است. این رای توسط یک دادگاه داخلی در یک کشور صادر نشده بلکه از سوی دیوان بین‌المللی دادگستری صادر شده است که بر اساس توافق رم شکل گرفته و الان حدود ۱۲۴ کشور عضو آن هستند و متعهدند که آرای این دادگاه را اجرا کنند.

وی ادامه داد: در سطح افکار عمومی جهانی و بعد سیاسی، این ننگ ابدی برای نتانیاهو و گالانت و دستگاه حکومتی اسرائیل خواهد بود. این انزجار که در این رای خود را نسبت به مقامات اسرائیلی نشان داده است چیزی نیست که صرفا بعد از ۷ اکتبر شکل گرفته باشد بلکه نفرتی است که از این رژیم طی دهه‌ها شکل گرفته است. برای مردم ایران و منطقه نفرت و برخورد با رژیم صهیونیستی شاید امری عادی باشد اما طرح این مساله در سطح جهانی و صدور حکم جلب برای نتانیاهو و گالانت رخدادی است که به شدت افکار عمومی جهانی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. 

وی ادامه داد: در حالی که بیش از ۴۳ هزار نفر زن و کودک و مرد بی‌گناه در غزه با اقدامات جنایت‌کارانه رژیم صهیونیستی کشته شدند، اما مقامات این رژیم با این استدلال که دادگاه کیفری را قبول ندارند و عضو آن نیستند و چون علیه آنها حکم صادر کرده است پس این دادگاه یهودستیز است در حال فرار از این حکم هستند.

آمریکا به عنوان یکی از مهم‌ترین حامیان اسرائیل باید مشمول حکم دیوان قرار گیرد

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت که این حکم باید شامل حال کسانی که در این مدت از اسرائیل حمایت کردند هم بشود. آمریکا به عنوان یکی از مهم‌ترین حامیان اسرائیل به لحاظ مالی و نظامی که مدعی رهبری دموکراسی در جهان است باید مشمول این حکم قرار گیرد و به عنوان یک کشور جنایتکار معرفی شود و رهبران شان نیز محکوم شوند.

بهشتی‌پور گفت: متاسفانه رویه برخورد مدعیان دموکراسی در دنیا با آراء دیوان به این شکل است که اگر حکمی علیه پوتین صادر کند این رای خوب است و باید از آن حمایت شود اما وقتی درباره نتانیاهو صادر می‌شود آن رای را محکوم می‌کنند!

 آمریکا مهمترین حامی رژیم صهیونیستی 
اعلام اجرای حکم دیوان از سوی اروپا و کانادا نقطه عطفی در برخورد با رژیم اسرائیل است

وی با اشاره به حمایت بسیاری از کشورهای اروپایی از رای دیوان بین‌المللی دادگستری اظهار کرد: این کشورها بعضا خودشان تشکیل دهنده این دیوان هستند و متعهد به اجرای رای آن هستند. بنابراین خود را موظف به اجرای این حکم می‌دانند. این مهم است که کشورهایی مثل کانادا، انگلیس، فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی اعلام کردند حکم را اجرا می‌کنیم و این یک نقطه عطف در برخورد با رژیم اسرائیل است چون ۷۵ سال سیاست‌شان مظلوم نمایی بوده است و سعی کردند خود را قربانی هولوکاست معرفی کنند و به اعتبار آن خود را مظلوم جلوه دادند. متاسفانه اسرائیلی ها شروع کردند و سعی دارند شخصیت کریم خان که دادستان کل دیوان است را زیر سوال ببرند اما مهم است که تا کنون از رای دیوان در سطح جهانی حمایت کم نظیری را شاهد بودیم.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تاکید کرد، رای دیوان بین‌المللی دادگستری دیگر بر حمایت ایران، سوریه و لبنان از فلسطین و غزه اصرار ندارد بلکه یک آبروریزی برای اسرائیل و حامیان آن در سطح دنیاست.