شناسهٔ خبر: 69898853 - سرویس فرهنگی
منبع: ایبنا | لینک خبر

از سوی خانه اندیشمندان علوم انسانی؛

اهمیت «برآمدن قاجار در تاریخ معاصر ایران» بررسی می‌شود

نشست بررسی اهمیت «برآمدن قاجار در تاریخ معاصر ایران» به نقد و بررسی کتاب «برآمدن قاجار» که از سوی انتشارات نگارستان اندیشه به بازار کتاب آمده است، اختصاص دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا هفتصدوهشتادوسومین شب از شب‌های بخارا یکشنبه ۴ آذرماه ۱۴۰۳ به مسئله و اهمیت «برآمدن قاجار در تاریخ معاصر ایران» اختصاص دارد. در این نشست غلامحسین زرگری‌نژاد، داریوش رحمانیان، حسن شجاعی‌مهر، گودرز رشتیانی، امیرمحمد گمینی و علی دهباشی سخنرانی می‌کنند.

ظهور ایل قاجار در صحنه سیاست ایران به روزگار صفوی باز می‌گردد و نقطه عطف آن تأسیس سلسله قاجاریه و به تخت نشستن آقا محمد خان قاجار است؛ کسی که تجدید وحدت و یکپارچگی ایران امروز از پس آشفتگی‌های عصر افشاریه و زندیه مدیون تلاش اوست. سلسله قاجاریه در میان واپسین دودمان‌های حاکم بر ایران، طولانی‌ترین دوران سلطنت را داشته و بدیهی است که آثار آن نیز در شئون مختلف زندگی ایرانیان، از سیاست گرفته تا اقتصاد، اجتماع و حتی علوم و فنون قابل بررسی و مشاهده است.

غلامحسین زرگری‌نژاد، استاد بازنشسته دانشگاه تهران، نویسنده کتاب «برآمدن قاجار»، با بررسی نخستین سال‌های سلطنت قاجاریه تا قتل مؤسس آن، تلاش کرده تا روایتی متفاوت و بی‌طرف از رویدادها و بازیگران این دوره ارائه کند. شالوده کتاب بر این پرسش استوار است که انگیزه تلاش‌های آقامحمدخان غارت بود یا حصول به یکپارچگی دیرپای ایران‌زمین؟ و در پاسخ به این فرضیه، با اتکا به منابع متعدد، دغدغه اصلی خان قاجار را فرمانروایی بر ایرانِ یکپارچه و تجدید وحدت ارضی کشور می‌داند. هر چند که کشته شدن آقامحمدخان به او فرصت نداد تا آمال خود را برای بازگرداندن ایران به مرزهای دیرین به‌خصوص در ماوراءالنهر و قفقاز و خلیج فارس عملی سازد.

در نشستی که به مناسبت انتشار این اثر برگزار می‌شود، فراتر از محتوای کتاب، به این پرسش بنیادین نیز پرداخته می‌شود که برآمدن قاجار در یکی از حساس‌ترین و پرآشوب‌ترین ادوار تاریخ ایران‌زمین، چه پیامدهایی در پی داشت؟

علاقه‌مندان به حضور در نشست بررسی اهمیت «برآمدن قاجار در تاریخ معاصر ایران» می‌توانند روز یکشنبه ۴ آذرماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۷ به نشانی تهران، میدان هفت تیر، بلوار کریم خان زند، خیابان استاد نجات‌اللهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو، تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی مراجعه کنند.