شناسهٔ خبر: 69883962 - سرویس اجتماعی
منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

این دو "سیب" را با هم اشتباه نگیرید

نشان سیب سلامت به محصولاتی داده می شود که سلامت محور هستند و به سلامت جامعه کمک می کنند.

صاحب‌خبر -

مدیر گروه امنیت غذا و تغذیه دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور با بیان این مطلب به قدس آنلاین می گوید: سازمان غذا و دارو متولی ارائه سیب سلامت و پروانه ساخت برای محصولات غذایی است.

دکتر زهرا عبداللهی می افزاید: برخی مردم نشانه سیب سلامت را با علامت پروانه ساخت به دلیل بعضی شباهت ها اشتباه می گیرند.

مدیر گروه امنیت غذا و تغذیه دبیرخانه شورای عالی سلامت بیان می کند: این در حالی است که سیب سلامت علامتی است که نشان می دهد یک محصول علاوه بر این که پروانه های بهداشتی و مجوز تولید را از سازمان غذا و دارو دریافت کرده است، سلامت محور هم هست؛ یعنی با یک اقدام یا ابتکاری که شرکت تولید کننده انجام داده، به کیفیت و سلامت تغذیه ای آن محصول افزوده شده است. بنابراین این دو علامت با هم تفاوت دارند و لزوماً همه محصولاتی که مجوز تولید و پروانه بهداشتی دارند دارای سیب سلامت نیستند.

سیب سلامت، سیب سبز رنگی است که روی آن تیک سبز رنگ با کلمه «ایمنی و سلامت» ثبت شده است. اما علامت پروانه ساخت، سیبی است که قسمتی از آن به رنگ آبی و قسمتی سبز است.

بنابراین محصولاتی مانند چیپس اگرچه پروانه ساخت و مجوز تولید را مطابق ضوابط سازمان غذا و دارو دریافت می کنند، اما سیب سلامت نمی گیرند چراکه سلامت محور نیستند.

محصولات فراسودمند کدامند؟

سیب سلامت ویژه محصولات فراسودمند است؛ مانند پروبیوتیک ها، که محصولات غنی شده با یک یا چند ریزمغذی و غیره هستند که با اولویت سلامت جامعه تولید می شوند. برای مثال ماکارونی غنی شده و تهیه شده از آرد کامل و سبوس دار با ماکارونی معمولی تفاوت دارد و با ارزش غذایی بیشتر به سلامتی جامعه کمک می کند و سلامت محور است. بنابراین به محصولاتی مانند چیپس و پفک سیب سلامت ارائه نمی شود.

عبداللهی در پاسخ به این پرسش که لازمه دریافت سیب سلامت برای هر محصول چیست می گوید: لازمه دریافت سیب سلامت این است که پس از دریافت مجوزهای بهداشتی و پروانه تولید، محصول سلامت محور شود.

وی با آوردن مثالی در این باره ادامه می دهد: محصولات پروبیوتیک و غنی شده ازجمله انواع لبنیات پروبیوتیک یا پنیری که چربی و نمک کمتری نسبت به سایر پنیرهای شور دارد، می تواند سیب سلامت دریافت کند.

در جامعه ما مشکلاتی مانند فشارخون بالا، بیماری های قلبی و عروقی، چاقی و غیره سبب شده محصولاتی که سبوس یا فیبر بیشتر،  نمک، چربی و قند کمتری دارند با پیشگیری از بیماری ها به سلامت جامعه کمک بیشتری کنند.

مفهوم کد دو رقمی بر روی محصولات غذایی چیست؟

مدیر گروه امنیت غذا و تغذیه دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در این باره می گوید: ما باید برای فرهنگ سازی مردم تلاش کنیم چراکه هنوز برخی مردم سیب سلامت را به خوبی نمی شناسند و آن را با علامت سیبی که نشانه مجوز و پروانه تولید و ساخت است اشتباه می گیرند در حالی که هر یک از این علامت ها مفهومی متفاوت دارد بنابراین لازم است رسانه هایی مثل صداوسیما از طریق اطلاع سانی و آگاهی بخشی برای مردم فرهنگ سازی کنند.

مجوز پروانه ساخت یک کد دو رقمی دارد که برای هر دانشگاه علوم پزشکی در هر شهری منحصر به فرد است که کارشناسان واحدهای نظارتی این کدها را می شناسند. برای مثال وقتی روی محصولی کد «۲۸» نوشته شده یعنی محصول مربوط به زابل و کد «۳۹» مربوط به شهر قم است که این کدها توسط سازمان غذا و دارو قابل تعیین و شناسایی است.

چه محصولی را با اطمینان خریداری کنیم؟

آنچه مسلم است مردم باید محصولی را خریداری کنند که پروانه و علامت ساخت وزارت بهداشت را حتما دارا باشد در غیر این صورت محصول تقلبی است و در تولید آن تخلف صورت گرفته است.

مدیر گروه امنیت غذا و تغذیه دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بیان می کند: چنانچه محصولی سیب سلامت هم نداشته اما مجوز و پروانه ساخت را دارا باشد می توان آن را با اطمینان مصرف کرد. چراکه سازمان غذا و دارو به طور مداوم محصولات غذایی تولید شده در کارخانه ها را کنترل و نظارت می کند و مجوزهای بهداشتی مطابق آخرین معیارهای بهداشتی و براساس دستورالعمل هایی که سازمان غذا و دارو ابلاغ می کند صادر می شود. علاوه بر این بازرسان اداره نظارت بر مواد غذایی نیز از کارخانه ها بازدید و سلامت محصولات را رصد می کنند.

بنابراین مردم می توانند حتی محصولاتی را نیز که تنها مجوز بهداشتی و پروانه ساخت دارند با اطمینان خریداری و استفاده کنند.