شناسهٔ خبر: 69883680 - سرویس بین‌الملل
منبع: ایسنا | لینک خبر

هائیتی سفیر فرانسه را در پی توهین ماکرون احضار کرد

مقام‌های هائیتی سفیر فرانسه را به دلیل توهین امانوئل ماکرون به رهبران این کشور حوزه کارائیب احضار کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، دولت هائیتی سفیر فرانسه در این کشور را به منظور اعتراض خود به توهین اخیر «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه به رهبران هائیتی با «ابله» خواندن آنها، احضار کرده و صحبت‌های ماکرون را «غیردوستانه و نامناسب» خواند.

امانوئل ماکرون روز چهارشنبه گذشته تصمیم اخیرا شورای ریاستی انتقالی هائیتی برای برکنار کردن نخست وزیر در اوایل ماه جاری میلادی در میانه تداوم درگیری‌ها و فعالیت‌های باندهای تبهکار را «کاملا احمقانه» خواند.

ماکرون در اظهارنظرهایی در برزیل که ویدیوی آن پخش شده ضمن آنکه از «گری کونیل»، نخست وزیر برکنار شده سابق هائیتی تمجید کرده و او را یک رهبر بزرگ می‌خواند، می‌گوید: «صادقانه اهالی هائیتی با اجازه دادن به ورود قاچاقچیان مواد مخدر، هائیتی را کشتند. آنها کاملا ابله هستند. هرگز نباید او را اخراج می‌کردند.»

این اظهارات ماکرون خشم زیادی را در میان مقامات هائیتی که مستعمره سابق فرانسه است برانگیخت. هائیتی در سال ۱۸۰۴ خود را از یوغ بردگی آزاد و اعلام استقلال کرد اما بعدا مجبور شد به فرانسه از بابت «اموال از دست رفته» از جمله برده‌ها، «بدهی» پرداخت کند در حالی که طبق اعلام برخی فعالان مبلغ این بدهی طی بیش از یک قرن به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسید.

حالا گروهی از فعالان حقوق بشری می‌خواهند که فرانسه به هائیتی غرامت پرداخت کند چون بسیاری معتقدند بدهی که هائیتی زیر زور و فشار به فرانسه پرداخت عامل ناآرامی‌های سیاسی و اقتصادی طی قرون بعد از استقلال هائیتی است.

رئیس جمور فرانسه در عین حال طبق ویدیوی پخش شده از اظهاراتش مدعی می‌شود که خود مقامات هائیتی مقصر قدرت گرفتن باندهای قاچاق مواد مخدر هستند.

رئیس جمهور فرانسه می‌گوید: «صادقانه باید گفت این خود اهالی هائیتی هستند که هائیتی را کشتند.»

کونیل قبل از آنکه اوایل سال جاری میلادی در هائیتی نخست وزیر شود به عنوان یک مقام رده بالای سازمان ملل کار کرده است. بعد از برکناری کونیل، «آلیس دیدیه فیس-اِمه» یک کارآفرین و نامزد سابق مجلس سنا جایگزین او در نخست وزیری شد.

این تغییر یک ضربه به ثبات در این کشوری که شکاف سیاسی عمیقی در آن وجود داشته و مردمش با سطح بالایی از ناامنی غذایی دست به گریبانند به حساب می‌آید.

اخیرا نزاع درونی در میان رهبران سیاسی در هائیتی تشدید شد به نحوی که سه عضو شورای ریاستی انتقالی که مامور به برقراری امنیت و هموار کردن راه برای انتخابات است متهم به فساد شده‌اند اما همچنان در سمت‌هایشان باقی هستند. ماکرون روز پنجشنبه در صحبت‌هایی در شیلی تلاش کرد تا لحن خود را تلطیف کند و مدعی شد: «فرانسه هرگز به یک بحران پشت نمی‌کند...در مواجهه با یک تراژدی هرگز استاندارد دوگانه وجود نخواهد داشت؛ چه در هائیتی، چه در ونزوئلا و چه در پشت دروازه‌های اروپا.»

به گزارش «گاردین» طبق اعلام وزارت امور خارجه هائیتی، «آنتوان میشون»، سفیر فرانسه در این جمهوری قول داد که پاریس در کنار هائیتی باقی خواهد ماند تا به برقراری امنیت و اجرای انتخابات در آن کمک کند.

انتهای پیام