شناسهٔ خبر: 69873600 - سرویس فرهنگی
منبع: ایبنا | لینک خبر

مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان‌رضوی مطرح کرد؛

کتاب‌سازها امروز تبدیل به یک معظل شده‌اند

خراسان‌رضوی - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: کتاب‌سازها امروز تبدیل به یک معظل شده‌اند و ما به دنبال پیگیری این معظل که الان در ایستگاه‌های مترو، فرودگاه، پاساژهای بزرگ، خیابان‌ها و بسیاری از عرصه‌های پر رفت و آمد به وفور کتاب می‌فروشند هستیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، در همایش «نوآوری در نشر و چالش‌های حفظ میراث مکتوب» که با حضور جمعی از ناشران سرشناس خراسانی در کارخانه نوآوری مشهد برگزار شد گفت: کتاب‌سازها امروز تبدیل به یک معظل شده‌اند و ما به دنبال پیگیری معظلِ کتاب‌سازها که الان در ایستگاه‌های مترو، فرودگاه، پاساژهای بزرگ، خیابان‌ها و بسیاری از عرصه‌های پر رفت و آمد به وفور کتاب می‌فروشند هستیم. ما وظیفه‌مان را انجام می‌دهیم اما شما ناشران هم پیگیر این معظل کتاب‌سازها باشید و کوتاه نیایند، مطالبه‌گری همواره نتایج خوبی در پی داشته است.

وی در خصوص اقتصاد نشر و کتاب گفت: بعد از انقلاب صنعتی در ایران ما با تحولات عظیمی در حوزه تکنولوژی روبه‌رو شدیم در انقلاب صنعتی بعد از چاپ سنگی و نسخ خطی وارد چاپ صنعتی شدیم و امروز هم که شاهد هستیم تکنولوژی‌های ارتباطی رشد روزافزون دارند و در یک گوشی هوشمند کوچک یک کتابخانه با چند هزار کتاب وجود دارد.

کتاب جایگاه خودش را دارد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی اظهار کرد: اما علی رغم همه رقبای بی‌شماری که امروز برای حوزه کتاب و کتابخوانی وجود دارد، کتاب جایگاه خودش را حفظ کرده است.


حسین‌زاده عیش‌آبادی گفت: باید نسبت به تولید، نحوه ارائه و نوع ترویج کتاب برنامه داشته باشیم. یک قسمت بزرگ این کار بر عهده آموزش و پرورش و آموزش عالیست، این مراکز نیاز به ایده‌های نوآورانه دارند. خود ناشران می‌توانند بیشترین کمک را در این زمینه به ما داشته باشند. به عبارتی ناشران باید شتابدهنده آموزش و پرورش در رسیدن به این هدف باشند.

وی افزود: در هفته کتاب، همین یارانه‌ای که برای خرید کتاب به هر کد ملی اختصاص داده شد، جنب و جوش خوبی در کتابفروشی‌ها راه انداخت.

موانع برگزاری نمایشگاه کتاب در مشهد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با اشاره به موانع برگزاری نمایشگاه کتاب در مشهد گفت: سیاست وزارت فرهنگ و ارشاد بعد از شروع شیوع کرونا این بود که این نمایشگاه تنها در پایتخت برگزار شود و هیچ استانی اجازه برگزاری نداشته باشد.



حسین زاده بیان کرد: مسئله اصلی ما در برگزاری نمایشگاه کتاب چند مورد بود. اول اینکه خود نمایشگاه خیلی هزینه ندارد اما اصلی‌ترین مسئله در نمایشگاه این است که شهرداری مشهد باید یارانه قابل توجهی را برای بن‌خرید کتاب تهیه کند تا استقبال از این نمایشگاه توسط مردم و فعالان حوزه کتاب و…بیشتر شود.

نمایشگاه کتاب تبدیل به یک کتابفروشی بزرگ شده بود

وی گفت: نکته دوم در نمایشگاه این است که نمایشگاه باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد. ما با ناشرانی روبه‌رو بودیم که بیشتر از اینکه کتاب نشر خودشان را بیاورند گلچینی از کتاب ناشران دیگر را عرضه می‌کردند به عبارتی با یک کتابفروشی بزرگ روبه‌رو بودیم تا با یک نمایشگاهی که ناشران آخرین آثار خودشان را عرضه کنند.شما یک کتاب را می‌دیدید که در غرفه‌های مختلف به فروش می‌رسید که هم باعث سردرگمی مراجعه کننده می‌شد و هم کیفیت آثاری که به این شکل بود اصلاً مناسب نبود.

وی افزود: نکته بعدی که باید به آن اشاره کرد این است که اقتصاد کتاب دارای روندی منطقی و مشخص است یعنی نویسنده کتاب را می‌نویسد، ناشر آن را چاپ می‌کند و کتابفروشی به عنوان پایان زنجیره آن را در ویترین می‌گذارد و به فروش می‌رساند اما در نمایشگاهی که دوبار در سال اتفاق می‌افتد، بستری به وجود می‌آید که این روند شکسته شود و ناشر بدون واسطه اثرش را در اختیار مخاطب خودش قرار دهد. اما آن چیزی که اقتصاد کتاب را زنده نگه می‌دارد همان روند مشخص است که امروز دارای الویت کیفی است که اگر برای آن برنامه‌ای نداشته باشیم و به آن توجهی نکنیم حتماً دچار چالش می‌شویم.


نیازمند نوآوری در نشر و توزیع کتاب هستیم

محمد حسین زاده گفت: همانطور که شاهد هستیم بعضی از ناشران و کتابفروشی‌ها دچار این چالش‌ها هستند و حتی مجبور به تعطیل کردن فعالیت خودشان شدند که به نظرم عنوانی که برای این همایش انتخاب شده به منظور بررسی همین چالش است. اگر ما در حوزه نوآوری در نشر و توزیع و ترویج کتاب، برنامه نو و جدید و خلاقی مناسب با نیازها و تکنولوژی‌های روز نداشته باشیم قطعاً دچار چالش می‌شویم. تولید، توزیع و ترویج کتاب نیازمند خلاقیت و نوآوری است.

وی در خصوص نیاز به اصلاح قوانین گفت: ما از فرصتی که در اختیار نمایندگان مجلس است غافلیم. در مشهد چند نماینده شاخص در مجلس شورای اسلامی داریم که می‌توانند بر قوانین اثرگذار باشند. ما باید نیاز را احصا کنیم و با این نمایندگان جلسه بگذاریم و قانعشان کنیم که درباره طرح‌ها در مجلس قوانین را اصلاح بکنند.

کتاب‌سازها امروز تبدیل به یک معظل شده‌اند