شناسهٔ خبر: 69862425 - سرویس بین‌الملل
منبع: ایرنا | لینک خبر

واکنش‌ها در آمریکا به حکم بازداشت نتانیاهو؛ از مخالفت تا تهدید دیوان بین‌المللی کیفری

نیویورک - ایرنا- در پی صدور حکم بازداشت از سوی دیوان کیفری بین‌المللی برای «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر و «یوآو گالانت» وزیر قبلی جنگ رژیم اسرائیل به اتهام جنایت جنگی، مقامات دولت کنونی و آینده آمریکا به آن واکنش نشان دادند.

صاحب‌خبر -

دیوان کیفری بین‌المللی که مقر آن در لاهه هلند است، دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت را به اتهام ارتکاب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و استفاده از گرسنگی (گرسنه سازی مردم غزه) به عنوان یک سلاح صادر کرده است. این برای اولین بار است که دیوان لاهه دستور بازداشت دو مقام ارشد اسرائیلی را صادر می‌‎کند.

کاخ سفید ضمن مخالفت با حکم دیوان بین المللی کیفری: با شرکا رایزنی خواهیم کرد

به گزارش خبرنگار ایرنا، یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی گفت، آمریکا تصمیم دادگاه بین المللی کیفری برای صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل و وزیر جنگ سابق وی را رد می کند.

این سخنگوی دولت دموکرات جو بایدن گفت: «آمریکا اساساً تصمیم دادگاه برای صدور حکم بازداشت علیه مقامات ارشد اسرائیلی را رد می کند. ما عمیقاً نگران عجله دادستان برای صدور حکم بازداشت و اشتباهات در روند نگران کننده ای هستیم که منجر به این تصمیم شد. در مورد مراحل بعدی با شرکای خود بحث خواهیم کرد.»

سخنگوی کاخ سفید: نگران عجله دادستان دیوان کیفری بین المللی هستیم

کارین ژان پی یر سخنگوی دموکرات کاخ سفید نیز عصر پنجشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: ایالات متحده آمریکا تصمیم دیوان کیفری بین المللی  برای صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را رد  می کند.

او در حمایت از رژیم اسرائیل مدعی شد: ما عمیقا نگران عجله دادستان دیوان کیفری بین المللی در زمینه صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت هستیم.

 بایدن حکم بازداشت نتانیاهو را ظالمانه خواند

 جو بایدن رئیس جمهور دموکرات کنونی امریکا در راستای حمایت همه جانبه واشنگتن از جنایات رژیم اسرائیل، صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآو گالانت وزیر جنگ این رژیم از سوی دیوان بین المللی کیفری را "ظالمانه" خواند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، جو بایدن رئیس جمهور دموکرات آمریکا که در اخرین روزهای ریاست جمهور خود به سر می برد پنجشنبه شب به وقت محلی در حمایت از رژیم اسرائیل و جنایاتش بدون توجه به مدارک و اسناد مورد استناد دیوان کیفری بین المللی افزود: «به صراحت می‌گویم، هر چه هم دیوان کیفری بین المللی ارائه کرده باشد، بین اسرائیل و حماس هیچ شباهتی وجود ندارد.»

بایدن که در توقف جنگ غزه و مهار جنگ طلبی رژیم اسرائیل ناکام مانده و همین امر موجب شکست دمکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بخصوص در ایالت های مهمی همچون میشیگان که بیشترین جامعه اعراب و مسلمانان آمریکا را تشکیل می دهد، بار دیگر با حمایت از رژیم اسرائیل گفت: «ما همیشه در کنار اسرائیل در برابر تهدیدات علیه امنیت آن خواهیم بود.»

مشاور امنیت ملی ترامپ، دیوان بین‌المللی کیفری را تهدید کرد 

 مایکل (مایک) والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت دونالد ترامپ،  به تصمیم دادگاه بین المللی کیفری (ICC) برای صدور حکم بازداشت علیه  بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآو گالانت وزیر  جنگ سابق رژیم‌ اسرائیل واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد.

 این مقام آینده دولت آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس با حمایت از اسرائیل و جنایاتش مدعی شد: "دادگاه لاهه هیچ اعتباری ندارد و این ادعاها توسط دولت آمریکا رد شده است. اسرائیل به طور قانونی از مردم و مرزهای خود در برابر تروریست‌ها دفاع کرده است. شما باید منتظر پاسخ قوی به تعصبات یهودستیزی دادگاه لاهه و سازمان ملل در ژانویه باشید."

شهردار دیربون میشیگان: نتانیاهو را دستگیر خواهیم کرد 

اما بر اساس گزارش های رسانه ای، عبدالله حمود، شهردار دیربورن در حومه دیترویت میشیگان واکنشی متفاوت داشت و اعلام کرد که این شهر، حکم دادگاه بین المللی کیفری علیه گالانت و نتانیاهو را اجرا خواهد کرد.

حمود در پیامی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «دیربورن نتانیاهو و گالانت را در صورت ورود به محدوده شهر دستگیر خواهد کرد».

او ادامه داد: شهرهای دیگر نیز باید موضع  مشابهی داشته باشند. رئیس جمهور ما ممکن است اقدامی نکند، اما رهبران شهر می توانند اطمینان حاصل کنند که نتانیاهو و سایر جنایتکاران جنگی  سفر آزادانه به مناطق مختلف آمریکا نداشته باشند.

آمریکا صلاحیت دادگاه بین المللی کیفری را در خاک خود به رسمیت نمی‌شناسد، بنابراین مشخص نیست که آیا شهرداری‌های آن صلاحیت دستگیری نتانیاهو را دارند یا خیر. با این حال، تهدید حمود خطرات حقوقی  برای نتانیاهو و گالانت را در سراسر جهان به عنوان جنایتکاران جنگی برجسته می کند.

سناتور تندروی حامی ترامپ: سنا دیوان بین المللی کیفری را تحریم کند 

«لیندسی گراهام» سناتور جمهوری‌خواه و از چهره‌های شناخته‌شده حامی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز گفت: دادگاه یک شوخی خطرناک است. اکنون زمان آن فرا رسیده است که سنا اقدام  و این نهاد غیرمسئول را تحریم کند.

لغو نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه امریکا

نشست خبری روزانه «متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا  که برای ساعت ۱۳:۱۵ امروز پنجشنبه به وقت واشنگتن برنامه ریزی شده بود، بدون هیچ توضیحی لغو شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، وزارت امور خارجه آمریکا برنامه روزانه خود را به روز و اعلام کرده است که روز پنجشنبه جلسه مطبوعاتی نخواهد بود.

این لغو غیرمعمول برنامه پس از صدور حکم بازداشت توسط دادگاه لاهه علیه نتانیاهو و گالانت صورت گرفت.

سناتور تندروی آمریکایی دادگاه لاهه را تهدید کرد 

تام کاتن، نماینده جمهوری‌خواه در مجلس سنای آمریکا دیوان بین‌المللی کیفری و "کریم خان" دادستان ارشد این دیوان را تهدید کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دیوان بین‌المللی کیفری یک دادگاه پوشالی است و کریم خان یک کوته‌فکر دیوانه است. وای بر او و هر فردی که تلاش کند این احکام غیرقانونی را اجرایی کند. اسم قانون آمریکا درباره دیوان بین‌المللی کیفری، "قانون حمله به لاهه" است و این نام، بی‌دلیل انتخاب نشده است. در این‌ باره فکر کنید.»

قانونی که تام کاتن به آن اشاره دارد یک قانون فدرال ایالات متحده آمریکا برای محافظت از کارکنان نظامی آمریکا و مقام‌های دولت این کشور از تعقیب قضایی دیوان بین‌المللی کیفری است که در سال ۲۰۰۲ تصویب شد و  به رئیس‌جمهور آمریکا اختیار می‌دهد در صورتی که  آمریکا یا متحدانش توسط دیوان لاهه، به نیابت از این دادگاه یا به درخواست آن بازداشت شوند از تمام ابزارهای مناسب و ضروری برای آزاد کردن آنها استفاده کند.

این قانون، که به گفته گروه‌های حقوق بشر برای ارعاب کشورهایی است که از معاهده  دادگاه لاهه پیروی می‌کنند، اجازه استفاده از نیروی نظامی را برای آزادی هر آمریکایی یا شهروند یکی از کشورهای متحد آمریکا که توسط دادگاه لاهه بازداشت  شده اند را می‌دهد.
 

استقبال نماینده فلسطینی تبار کنگره آمریکا ازحکم بازداشت «تاریخی» برای نتانیاهو و گالانت 

رشیده طلیب نماینده فلسطینی آمریکایی کنگره آمریکا از تصمیم دیوان بین المللی کیفری استقبال  کرد و از دولت جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا خواست به «همدستی» در جنایت های اسرائیل پایان دهد.

 طلیب در بیانیه‌ای گفت: «تصمیم دیرهنگام دادگاه لاهه  برای صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت به‌خاطر جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت، نشان‌دهنده این است که دوران حکومت آپارتاید  بدون مجازات اسرائیل در حال پایان است».

وی ادامه داد: از زمان شروع این نسل کشی، آمریکا بیش از ۱۸ میلیارد دلار سلاح به دولت اسرائیل ارائه کرده است.  دولت بایدن دیگر نمی تواند انکار کند که از همان سلاح های آمریکایی در جنایات جنگی بی شماری استفاده شده است.

 وی افزود که واشنگتن باید فوراً تمام انتقال تسلیحات به "رژیم آپارتاید اسرائیل" را متوقف کند.

 این نماینده مجلس افزود: «حکم‌های بازداشت تاریخی امروز نمی‌تواند کشته‌ها و آواره‌ها را بازگرداند، اما گامی بزرگ در جهت پاسخگو ساختن جنایتکاران جنگی است».