شناسهٔ خبر: 69859147 - سرویس سیاسی
منبع: مشرق | لینک خبر

وقتی تهران و ریاض به هم می‌رسند

صاحب‌خبر -

️به گزارش مشرق، کانال تلگرامی ایران نوانس نوشت:

گاه، تاریخ صرفاً تکرار نمی‌شود، بلکه ما را غافلگیر می‌کند. معاون وزیر امور خارجه ایران، در راهروهای وزارت خارجه در ریاض قدم می‌زند و با همتای سعودی خود دیدار می‌کند. چند سال پیش، چنین صحنه‌ای غیرقابل تصور بود. با این حال، اکنون شاهد ذوب شدن یخ‌های روابط میان دو قدرت و به طور سنتی رقیب غرب آسیا هستیم.

معاونان وزرای امور خارجه ایران، عربستان سعودی و چین دیروز در ریاض گرد هم آمدند. همکاری در زمینه‌های مختلف در دستور کار قرار گرفت و همچنین به توافقی برای دور سوم نشست‌ها در تهران و حدود ۶ ماه بعد منجر شد.

نقش چین در اینجا فراتر از یک تسهیل‌کننده است؛ بلکه نشانه‌ای از تغییر روندهای ژئوپلیتیک است؛ چرا که پکن مشتاق است نقش فعال‌تری در امور منطقه ایفا کند.

نشست سه‌شنبه با بیانیه‌ مطبوعاتی مشترک به پایان رسید و ایران و عربستان سعودی بر تعهد خود برای اجرای کامل توافق پکن که در مارس ۲۰۲۳ منعقد شده بود، تأکید کردند. این توافق، نقطه آغاز این فصل جدید – نقشه‌ راهی به سوی آشتی با میانجی‌گری چین بود.

به نظر می‌رسد هر دو کشور دریافته‌اند که رقابت دیرینه‌ آنها سود کمی و دردسرهای بسیاری به همراه داشته است. منطقه در یک نقطه‌ عطف قرار دارد.

سیر پیش رو بدون مانع نخواهد بود. بی‌اعتمادی ریشه‌دار یک شبه از بین نمی‌رود و ممکن است در هر دو طرف افراد بدبین هم وجود داشته باشند. اما نمی‌توان انکار کرد گام‌هایی که برداشته می‌شوند، قابل توجه هستند.

در حالی که آمریکا با عدم قطعیت‌های سیاسی خود، با بازگشت دونالد ترامپ، مواجه است، کشورهای منطقه در حال بازتنظیم سیاست خارجی خود هستند. ایالات متحده مدت‌هاست که بازیگر جدی و بعضا مسلط در منطقه بوده است، اما نفوذ آن دیگر آن چیزی نیست که قبلاً بود.

بیانیه‌ مشترک نشست سه شنبه بر ضرورت گفتگوی مستمر، به ویژه در بحبوحه‌ تنش‌های فزاینده‌ای که نه تنها امنیت منطقه‌ای بلکه امنیت جهانی را تهدید می‌کند، تأکید دارد. در دنیایی به هم پیوسته، همکاری تهران و ریاض یا عدم همکاری آنها پیامدهای گسترده‌ای دارد.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.