شناسهٔ خبر: 69851150 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

اسب نمادی از نجابت در بین عشایرکهگیلویه و بویراحمد؛اهتمام برای ایجاد پیست سوارکاری

یاسوج- ایرنا-اسب سواری جزو بازی های بومی و محلی و میراث نامحسوس مردم کهگیلویه و بویراحمد از گذشته های دور محسوب می شود , نقش مهمی در شادابی و ایجاد روحیه مردمان این خطه داشته که می توان با ایجاد پیست اسب سواری زمینه رونق این ورزش مفرح و پیوند ان با صنعت گردشگری در استان را فراهم کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، اسب در میان اقوام ایرانی اهمیت زیادی دارد و در اسطوره‌ها از آن به عنوان موجود کمال‌بخش به قهرمانان اسطوره‌ای یاد شده است و نمودی از شجاعت و استقامت و نجابت در بین مردم کهگیلویه و بویراحمد و عشایر این خطه محسوب می شود.

اسب در زندگی مردم استان کهگیلویه و بویراحمد نقش مهمی ایفا می‌کرد، همچنین به عنوان عنصری مفید و یاریگر به هنگام سور و سوگ نمود عینی بسیاری دارد و به واسطه همین حضور و اهمیت است که هم در موسیقی ساز و هم در موسیقی آوازی بختیاری دارای جلوه‌ای زیباشناختی و مستمر است.

اسب سواری جزو بازی های بومی و محلی و میراث نامحسوس مردم استان مان محسوب می شود که باید با شیوه های مختلف برای نسل جوان احیا شود زیرا نقش مهمی در شادابی و ایجاد روحیه فرزندان دارد.

در روزگاران نه چندان دور به هر کوی و برزنی که گام می گذاشتی سرشار بود از هیاهو و هیجان کودکان،جوانان و حتی بزرگسالانی که مشغول بازی های بومی و محلی بودند اما این روزها جوانان و بزرگترها بسیار کم فرصت پرداختن به بازی های بومی و محلی را می یابند و کودکان هم بیشتر به بازی های رایانه ای مشغول هستند که این روند نیاز به احیای بازی های بومی و محلی را ضروری کرده است.

حوزه جغرافیایی زاگرس به ویژه کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و چهارمحال از قدیم یکی از مراکز پرورش اسب بوده، به همین خاطر جایگاه خود را تاکنون در زندگی آیینی این دیار حفظ کرده است اما آنگونه که باید زمینه برای آموزش سوارکاری و پرورش اسب در استان مهیا نبوده است.

طبق اعلام محمد کاظمیان رئیس فدراسیون سوارکاری کشور، هشت باشگاه سوارکاری در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت دارد که به جد هیأت اسب سواری استان نیازمند میدان اسب دوانی استاندارد است و انتظار می رود در کنار استقبال از این رشته ورزشی، کار اصلاح نژاد صورت گیرد تا بتوانیم صادرات اسب را از همین استان هم داشته باشیم.

اسب نماد نجابت در بین عشایرکهگیلویه و بویراحمد؛اهتمام برای ایجاد پیست سوارکار

میدان اسب دوانی استاندارد نداریم

مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد گفت: با وجود پتانسیل ها و ظرفیت های خوب در این استان از جمله استعدادهای ناب سوارکاری و آشنایی دیرینه این مردم با اسب زیرساخت های لازم در استان وجود ندارد.

عین الله دهقان افزود: استعداد های خوبی در استان در بحث پرورش اسب، سوارکاری و اعزام به مسابقات اسب سواری ملی و حتی بین المللی وجود دارد و خان ها و آقایان علاقه مند به این رشته ورزشی هستند.

وی تاکید کرد: هم اینک تنها یک مجموعه سوارکاری در مرکز استان و هشت باشگاه سوارکاری در سطح استان وجود دارد که اندک هستند.

مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: این ورزش در استان نیاز به توجه ویژه دولت دارد البته قرار شده زمینی به مساحت ۲۰ هکتار برای احداث پیست سوارکاری (کورس) در یاسوج شناسایی و تامین شود تا مقدمات ایجاد آن فراهم شود.

دهقان ادامه داد: این زمین به زودی شناسایی و به اطلاع استاندار استان خواهد رسید تا زمینه ساخت این کورس در استان مهیا شود.

وی عنوان کرد: امید است علاوه بر آموزش اسب سواری، استعداد یابی و پرورش اسب در نژادهای مختلف زمینه صادرات آن هم فراهم شود.

اسب نماد نجابت در بین عشایرکهگیلویه و بویراحمد؛اهتمام برای ایجاد پیست سوارکار

می خواهیم در سوارکاری حرفی برای گفتن داشته باشیم

استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم گفت: نگاه به ورزش باید جامع و شامل ورزش حرفه‌ای و همگانی و در هر دو حوزه آقایان و بانوان باشد، ورزش سوار کاری هم یکی از این ورزش های حرفه ای است که مانند همه ورزش‌ها لذت بخش بوده و با فواید مختلفی که دارد می تواند مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

یدالله رحمانی افزود: پتانسیل خوبی در حوزه ورزش‌های انفرادی به خصوص سوارکاری در این استان وجود دارد، به دلیل عشایری بودن اغلب مردم این استان سوارکاری از جایگاه و قدمت دیرینه ‌ای برخوردار است بنابراین می ‌طلبد بستر فعالیت در این حوزه ورزشی فراهم شود.

وی ابراز کرد: با وجود همه ظرفیت‌ها و پتانسیل‌ها در حوزه ورزش سوارکاری اما اینکه جایگاه خوبی در سطح کشور نداریم جای تامل دارد البته اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است اما کافی نیست.

رحمانی تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا ورزش سوارکاری در استان جان تازه‌ای بگیرد و ورزشکاران سوارکار استان همانند سایر رشته های ورزشی در عرصه ملی و بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشند.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر حمایت از ورزشکاران در این رشته ورزشی تاکید کرد و ادامه داد: حمایت‌های ما از ورزش با توجه به وضعیت اعتباری دولت باید به سمت منابع بخش خصوصی و جذب اسپانسر تقویت شود.

وی اختصاص مکانی برای پیست سوارکاری را از مطالبه مهم فعالان در این حوزه ورزشی دانست و افزود: تلاش می کنیم با همکاری دستگاه‌های مربوطه، جهاد کشاورزی و سایر دستگاه‌ها پیست سوارکاری راه‌اندازی می‌شود.

اسب در روز عروسی

در روز عروسی زندگی ایلیاتی در استان، مهمانان با نوازندگان به طرف چادر عروس راه می افتند. عروس چادری سپید دارد و سوار بر اسب می شود.

پس از رسیدن کاروان به چادر داماد، به عروس در پیاده شدن از اسب کمک می شود و مادر داماد روی سر آنها سکه و نقل می پاشد.

برخی عروس را با اسب می آورند و در سال های اخیر این کار با اتومبیل نیز انجام می شود.

اسب در روز عاشورا

کـُتل بندی و سیاهپوش کردن نیز از دیگر شیوه‌های سنتی و آیین‌های عزاداری در ایام حزن انگیز محرم بویژه در شب تاسوعا و روز عاشورای حسینی در این خطه از ایران اسلامی است که در بسیاری از نقاط غبار فراموشی گرفته است.

در این آئین اسبی را به‌عنوان اسب امام حسین (ع) زین و تزئین کرده و بین هیات ها می‌گردانند، نوحه‌خوانان نوحه می‌خوانند و گاهی تعزیه واقعه کربلا را به تمثیل اجرا می‌کنند و زن‌ها نیز با دیدن این نمایش‌ها به رسم‌های محلی شیون می‌کنند که این آیین به «کتل» مشهور است.