شناسهٔ خبر: 69850239 - سرویس سیاسی
منبع: جوان | لینک خبر

سمیه کارخانه، فرمانده یکی از حوزه‌های مقاومت بسیج:‌

نهاد‌ها با بسیج همکاری کنند تا حال مردم خوب‌تر شود

بسیج از دیگر سازمان‌ها انتظار دارد همکاری بیشتری داشته باشند. تعامل‌ها وجود دارد، اما اگر از بوروکراسی اداری فاصله بگیریم، کار‌ها راحت‌تر پیش می‌رود. ما با مردم محله ارتباطی دوستانه و تعهدی داریم، اما سازمان‌ها ارتباط‌شان اداری است پس با کم‌کردن بوروکراسی‌ها ارتباط بسیج با مردم بهتر و بهینه‌تر خواهد شد

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: سمیه کارخانه، فرمانده حوزه ۱۱۸ عدالت در ناحیه مقاومت بسیج شهید باهنر، متولد سال‌۱۳۶۲ است. او فعالیت‌های بسیج را از دوران نوجوانی با عضویت در بسیج دانش‌آموزی آغاز کرده است. وی معتقد است فعالیت‌های بسیج در سال‌های اخیر به‌روز شده و اقدامات مؤثری در حوزه‌های علمی انجام گرفته که تأثیر مثبتی بر جذب حداکثری داشته است. کارخانه بر این باور است که برای موفقیت بیشتر بسیج، نیاز به برنامه‌ریزی متناسب با نیاز‌های نوجوانان و جوانان است. او همچنین خدمت‌رسانی به مردم محله را یکی از اولویت‌های بسیج می‌داند که برای جذب حداکثری، ایجاد همدلی و همکاری اهمیت دارد. او پایگاه‌های بسیج را امن‌ترین مکان از نظر فکری و اخلاقی برای فرزندان می‌داند و تأکید می‌کند که برای ایجاد اعتماد خانواده‌ها، لازم است ارتباط دوسویه قوی و صمیمانه بین بسیج و خانواده‌ها برقرار شود. کارخانه انتظار دارد سازمان‌ها همکاری بیشتری با بسیج داشته باشند تا حال مردم خوب‌تر شود. گفتگو با این بانوی فعال بسیجی را می‌خوانید. 

 خانم کارخانه، در ابتدای صحبت، لطفاً درباره فعالیت‌های حوزه خدمتی خود توضیح دهید و بفرمایید چه دستاورد‌هایی برای خانواده‌ها داشته‌اید؟
از زمان شروع بیماری کرونا در اواخر سال‌۱۳۹۸، به سمت فرماندهی حوزه ۱۱۸ عدالت انتخاب شدم و به واسطه نیاز‌های جامعه و فرمایشات مقام معظم رهبری، فعالیت‌های مختلفی در این حوزه آغاز کردیم. در دوران کرونا، اقداماتی، چون توزیع بسته‌های معیشتی و بهداشتی برای افراد نیازمند، دوخت ماسک و ارائه مشاوره تلفنی برای ایجاد آرامش در خانواده‌ها انجام شد. همچنین با همکاری وزارت بهداشت در طرح غربالگری کرونا از طریق تماس‌های تلفنی (شماره ۴۰۳۰)، هر روز از صبح تا غروب به فعالیت ادامه دادیم تا به هموطنان خود کمک کنیم. در حوزه تحصیلی، کلاس‌های تقویتی رایگان برای دانش‌آموزان اقشار کم‌برخوردار در شب‌های امتحانات برگزار کردیم. علاوه بر آن، مشاوره‌های تحصیلی به‌ویژه برای داوطلبان کنکور و مشاوره‌های خانواده به صورت حضوری از سوی مشاوران متخصص ارائه شد. همچنین در راستای ترویج ازدواج آسان، جلسات آموزشی و مشاوره پیش از ازدواج برگزار و به خانواده‌های کم برخوردار جهیزیه اهدا کردیم. در زمینه فرزندآوری نیز با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری، مشاوره‌های پیش و پس از بارداری، جلوگیری از سقط جنین و ارائه وام برای زوج‌های نابارور انجام شد. همچنین بستری مناسب برای فرزندآوری فراهم کردیم. در حمایت از زنان سرپرست خانوار، با راه‌اندازی مشاغل خانگی مانند خیاطی و برگزاری بازارچه‌های محلی، به کمک خیرین و ایجاد فرصت‌های کارآفرینی و پرداخت وام‌های اشتغال‌زایی، توانستیم به این قشر از جامعه کمک کنیم. با توجه به اهمیت فضای مجازی، کلاس‌هایی برای ارتقای سواد رسانه‌ای و حفظ امنیت خانواده‌ها در این فضا برگزار کردیم. تحکیم بنیان خانواده نیز یکی از اولویت‌های ما بود که از طریق مشاوره‌های تخصصی به بهبود روابط خانوادگی و تقویت پایه‌های خانواده پرداختیم. فعالیت‌هایی که در بالا اشاره شد با هدف رفع نیاز‌های جامعه و بهبود شرایط زندگی مردم، به ویژه اقشار کم‌برخوردار انجام شده و همچنان ادامه دارد. 

رویکرد بسیج همواره بر جذب حداکثری تأکید داشته است. آیا در دستیابی به این هدف، به‌ویژه در جذب نوجوانان و جوانان موفق بوده‌اید؟ چه عواملی در این موفقیت نقش داشته‌اند؟ 
فعالیت‌های بسیج در سال‌های اخیر بسیار به‌روز شده و اقدامات مؤثری در حوزه‌های علمی انجام گرفته است. این تغییرات نقش مهمی در جذب حداکثری داشته‌اند. همکاری با استادان دانشگاه‌ها و استفاده از توان علمی بسیجیان با سطح علمی بالا باعث ایجاد رویکردی مثبت شده است. در مدارس نیز طرح‌های مختلفی در حال اجرا هستند که توجه دانش‌آموزان را جلب کرده‌اند. افرادی که به بسیج مراجعه کرده‌اند و از نزدیک این فعالیت‌ها را دیده‌اند، اغلب تحت تأثیر قرار گرفته‌اند و دیدگاه‌شان نسبت به بسیج تغییر کرده است. این تغییر نگاه که بسیج را پذیرای اقشار مختلف جامعه نشان می‌دهد، نقش مهمی در تقویت جذب حداکثری داشته است. به طور کلی، روند فعالیت‌ها مثبت ارزیابی می‌شود، البته برای موفقیت بیشتر، لازم است برنامه‌ها بر اساس نیازسنجی دقیق و متناسب با نیاز‌های نوجوانان و جوانان به‌روز شوند. 

به نظر شما بسیج چقدر در ایجاد تصویری مثبت از خود و فعالیت‌هایش در نگاه خانواده‌ها موفق بوده است؟
باید تلاش کنیم خانواده‌ها را با بسیج آشنا کنیم و نگاه آنها را تغییر دهیم. بسیج باید به گونه‌ای عمل کند که همه اعضای خانواده را کنار هم قرار دهد و این موضوع را در مأموریت‌هایش لحاظ کند. بر همین اساس کلاس‌های مشاوره خانواده برگزار کردیم و برای اینکه این کلاس‌ها خانوادگی باشد، آنها را در روز‌های جمعه برگزار کردیم تا پدر خانواده هم بتواند شرکت کند. از مشاورانی استفاده کردیم که در زمینه خانواده صحبت‌های خوب و به‌روزی داشته باشند. انتخاب موضوعات بسیار مهم است، به عنوان مثال، ما کلاس‌هایی درباره تأثیرات موسیقی برای نوجوانان برگزار کردیم که بسیار جذاب بود و مورد استقبال قرار گرفت. از فرصت همین کلاس‌ها، هیئت‌های خانوادگی تشکیل دادیم و اعضای خانواده در این فعالیت‌ها مشارکت کردند. به این ترتیب، مردان خانواده نیز پای کار آمدند. این نگاه که حوزه ما حوزه خواهران است و کار فقط برای دختران و زنان باشد، نیست بلکه نگاه به اعضای کلی خانواده است و این نگاه می‌تواند نگاهی مثبت به بسیج ایجاد کند و این رویکرد نشان‌دهنده درستی روش ماست. 

چشم‌انداز شما برای سال‌های آینده چیست؟
سند اعتلای بسیج یک چشم‌انداز ۱۰‌ساله است که به تأیید مقام معظم رهبری رسیده است و طبق آن گام برمی‌داریم. شاید در این راه مشکلات و چالش‌های زیادی داشته باشیم، اما دوستان جهادی با خلوص نیت در این مسیر پیش می‌روند، حتی بدون دریافت حقوق و دستمزد کار می‌کنند. یکی از اولویت‌های ما خدمت‌رسانی به مردم محله است، بدون توجه به اینکه از کدام اقشار باشند. همچنین جذب حداکثری مردم و مشارکت بیشتر آنها برای همدلی و همکاری مهم است. در مورد مسائل غزه و لبنان، کار‌هایی انجام دادیم که در سایر محله‌ها هم اثرگذار بود. این کار‌ها نه تنها از سوی بسیج، بلکه با همکاری اقشار مختلف مردم محله انجام شد و همدلی و یاری در آن نقش بزرگی داشت. مشارکت مردم در این روند بسیار بالاست و این همان چیزی است که بسیج به دنبال آن است. هدف ما این است که محله حال خوبی داشته باشد و اگر این نگاه گسترش یابد، ایران به حال خوب خواهد رسید. بسیج از دیگر سازمان‌ها انتظار دارد همکاری بیشتری داشته باشند. تعامل‌ها وجود دارد، اما اگر از بوروکراسی اداری فاصله بگیریم، کار‌ها راحت‌تر پیش می‌رود. ما با مردم محله ارتباطی دوستانه و تعهدی داریم، اما سازمان‌ها ارتباط‌شان اداری است پس با کم کردن بوروکراسی‌ها ارتباط بسیج با مردم بهتر و بهینه‌تر خواهد شد. 

به نظر شما می‌توان به خانواده‌ها این اطمینان را داد که آشتی نوجوانان و جوان‌های‌شان با بسیج می‌تواند آینده درخشان‌تری را برای آنها رقم بزند؟
قبل از پاسخ به این سؤال بهتر است بگویم، برای ایجاد اعتماد و اطمینان خانواده‌ها لازم است یک ارتباط دوسویه قوی و صمیمانه بین بسیج و خانواده‌ها برقرار شود، زیرا همین ارتباط دو سویه باعث آشتی بیشتر آنها با بسیج می‌شود و قطعاً این آشتی آینده‌ای درخشان برای نسل نو دارد چراکه بسیج فضایی است که در آن نوجوانان و جوانان با ارزش‌هایی مانند صداقت، اخلاص و همکاری رشد می‌کنند. این محیط سالم و جهادی به آنها کمک می‌کند استعداد‌های خود را شکوفا کنند و در زندگی شخصی و اجتماعی موفق شوند، بنابراین خانواده‌ها می‌توانند با اطمینان خاطر فرزندان‌شان را به بسیج بسپارند، چون در این فضا آینده‌ای بهتر در انتظارشان خواهد بود. پایگاه‌های بسیج امن‌ترین مکان از نظر فکری و اخلاقی برای فرزندان است و بازخورد‌ها نشان می‌دهد این نگاه وجود دارد. 

انتظار شما از خانواده‌ها چیست؟
خانواده‌ها به نقش و اهمیت بسیج در تربیت و رشد نوجوانان و جوانان اعتماد و آنها را حمایت کنند. امیدواریم خانواده‌ها با آگاهی از فواید حضور فرزندان‌شان در بسیج، حمایت لازم را انجام دهند تا نسل آینده نه تنها از نظر فردی و اجتماعی بلکه در خدمت به جامعه نیز پیشرو باشند. همکاری و همراهی خانواده‌ها با بسیج می‌تواند زمینه‌ساز آینده‌ای روشن‌تر و پایدارتر برای کشور و جوانان باشد. در ادامه باید بگویم هدف ما این است بازخورد‌هایی که از فعالیت‌ها و اقدامات بسیج دریافت می‌کنیم، به دیگران منتقل شود. امیدواریم این انتقال تجربیات و نظرات مثبت، به شکل مؤثری باعث تغییر نگرش و افزایش آگاهی مردم در مورد بسیج شود. انتظار داریم با انجام این کار، نگاه‌های منفی یا اشتباه نسبت به بسیج اصلاح شود و افراد بیشتری متوجه شوند که بسیج نه تنها به عنوان یک نهاد اجتماعی، بلکه به عنوان یک حرکت جهادی با هدف خدمت به مردم و بهبود وضعیت جامعه فعالیت می‌کند. این فرایند می‌تواند به تدریج موجب شکل‌گیری اعتماد و همراهی بیشتر مردم با بسیج و ارزش‌های آن شود. 

در حالی که داشته‌های مادی کار در بسیج صفر یا ناچیز است پس چه چیزی باعث شده در این راه ثابت‌قدم و محکم بمانید؟ 
نگاه و دعای شهدا همچنین دعای خانواده و فرزندان شهدا همیشه برکات زیادی در زندگی ما داشته است. باور کنید شعار نیست، بنده و دیگر دوستانم این برکات را در جای‌جای زندگی‌مان لمس و احساس کرده‌ایم. اخیراً هم دیداری با مادر شهید داشتیم که خیلی خوشحال شد و گفت: «خوشحالم که هنوز شهید ما را فراموش نکرده‌اید.» وقتی تاریخ شهادت شهید را دیدم، متوجه شدم با تاریخ تولد خودم یکی است، این برایم جالب بود و آن را به فال نیک گرفتم. امیدوارم قدم‌هایی که برداشتیم، مورد عنایت شهیدان قرار گرفته باشد.