شناسهٔ خبر: 69849150 - سرویس بین‌الملل
منبع: روزنامه توسعه‌ایرانی | لینک خبر

به دلیل هراس از حملات روسیه؛

سفارت آمریکا، ایتالیا، اسپانیا و یونان در اوکراین تعطیل شد

صاحب‌خبر -

 

وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد سفارت این کشور در کی‌یف را در پی اطلاعاتی که درباره احتمال وقوع یک حمله هوایی گسترده در روز چهارشنبه دریافت کرده، به صورت موقت تعطیل می‌کند. در بیانیه‌ای که در وب‌سایت سفارت آمریکا در پایتخت اوکراین منتشر شده، آمده است: «با توجه به احتیاط کامل، سفارت تعطیل خواهد بود و به کارکنان سفارت دستور داده شده که در محل‌های خود پناه بگیرند».  این بیانیه همچنین به شهروندان آمریکایی توصیه کرده است که در صورت اعلام هشدار هوایی، آماده پناه گرفتن فوری باشند. این هشدار تنها یک روز پس از آن اعلام شد که اوکراین با استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکایی موسوم به «اتکمز» به خاک روسیه حمله کرد. این حمله در پی اعطای مجوز جدید از سوی دولت جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در هزارمین روز جنگ انجام شد.

رسانه‌های آمریکایی گفته‌اند که تصمیم جو بایدن پس از رایزنی‌های چندین ماهه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین برای استفاده از سلاح‌های آمریکایی به‌منظور حمله به سایت‌های نظامی روسیه در عمق خاک روسیه و در فاصله چند هفته تا تغییر دولت در واشنگتن و مراسم تحلیف دونالد ترامپ اتخاذ شده است. خبرگزاری رویترز گزارش داده که تصمیم ایالات متحده عمدتاً در پاسخ به استقرار نیروهای زمینی کره شمالی در خاک روسیه گرفته شده است. روسیه ماه‌ها به غرب هشدار داده بود که اگر واشنگتن اجازه دهد اوکراین از موشک‌های ساخت آمریکا، بریتانیا یا فرانسه برای حملات عمیق به خاک روسیه استفاده کند، مسکو کشورهای عضو ناتو را به‌طور مستقیم در جنگ اوکراین مسئول خواهد دانست. 

ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه در ماه اکتبر گفته بود که مسکو به حملات اوکراین با استفاده از سلاح‌های آمریکایی به عمق خاک روسیه پاسخ خواهد داد. این در حالیست که روز سه‌شنبه ولادیمیر پوتین فرمانی را به امضا رساند که به موجب آن مسکو از این پس اجازه خواهد داشت تا علیه «یک کشور غیرهسته‌ای» به شرط اینکه آن کشور از حمایت قدرت‌های هسته‌ای برخوردار شده باشد، از تسلیحات هسته‌ای خود استفاده کند. این تصمیم به فاصله تنها یک روز پس از موافقت واشنگتن برای استفاده کی‌یف از موشک‌های دوربرد آمریکایی علیه تأسیسات نظامی روسیه در خاک روسیه گرفته شده است. نیروهای روسی هم اکنون حدود یک پنجم خاک اوکراین را در تصرف خود دارند و اخیراً به سرعت در حال پیشروی سرزمینی هستند. هزاران نفر در این جنگ کشته شده‌اند که اکثریت قریب به اتفاق آنها اوکراینی هستند. 

در این راستا روزنامه انگلیسی «تایمز» در تحلیلی درباره تحولات اخیر جنگ اوکراین نوشته است: «جنگ در اوکراین بعد از آنکه کی‌یف در پی یک انتظار طولانی موافقت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا را دریافت و برای نخستین بار موشک‌های بالستیک آمریکایی اتکمز را تا مسافت ۷۰ مایل به داخل عمق خاک روسیه شلیک و به یک تاسیسات انبار سلاح در منطقه بریانسک حمله کرد وارد یک مرحله جدید شده است. مسکو ادعا کرده که پنج عدد از این موشک‌ها که هر کدام نزدیک به ۱۶۰ کیلو مواد منفجره دارند را سرنگون کرده و آخرین موشک از مجموع شش موشک نیز آسیب دیده است». تایمز ادعا می‌کند موشک‌های آمریکایی اتکمز به دلیل داشتن سرعتی بیش از سه برابر سرعت صوت، یعنی دست کم ۰.۶ مایل بر ثانیه به گونه‌ای طراحی شده‌اند تا بر سامانه‌های پدافند هوایی غلبه کنند «بنا بر این ادعای مسکو درخصوص اقدام پدافندی موفقیت آمیز ممکن است قابل تردید باشد». 

از سوی دیگر پاول موراویکو، معاون اول وزیر دفاع بلاروس دیروز (چهارشنبه) گفت، تصمیم بایدن برای تامین مین‌های ضدنفر به اوکراین تضعیف‌کننده بیشتر توازن قدرت جهانی است. معاون اول وزیر دفاع بلاروس همچنین به سازمان پیمان امنیت جمعی تاکید کرد تا اقدامی را در راستای تامین این مین‌های ضد نفر که آمریکا برای کی‌یف تامین می‌کند، لحاظ کنند. به نقل از خبرگزاری نووستی، وی پیش از نشست علمی و نظامی سازمان پیمان امنیت جمعی گفت: «سیستمی از بررسی‌ها و توازن‌ها در جهان وجود دارد که شامل ممنوعیت استفاده از مین‌های ضد نفر در جنگ‌های مدرن می‌شود. این تصمیم از سوی دولت واشنگتن یعنی تهیه و تامین مین‌ها بیشتر برای اوکراین که نقض دیگری در توازن قدرت و تشدید تنش‌هاست». 

این مقام مسئول دولت مینسک همچنین هشدار داد هیچ تضمینی نیست که از این مین‌ها علیه کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی استفاده نشود و این تسلیحات روابط ژئوپلیتیکی را وخیم نکند و باعث بی‌ثباتی و شکست نهادهای سیاست بین‌الملل نشود. معاون اول وزیر دفاع بلاروس همچنین خاطرنشان کرد، این فاکتورها یک تاثیر مهم و شگرف بر امنیت بلاروس و تمامی منطقه شرق اروپا دارند. وی افزود:‌ «این یک واقعیت شناخته شده است که تقابل غرب و شرق به مرحله جدی رسیده است. در این زمینه، تشدید درگیری اوکراین در نزدیکی مرز جنوبی بلاروس یک محرک است. این به دلیل تصمیمات سیاسی غیرمسئولانه است، مانند اعزام مزدوران اوکراینی و خارجی برای حمله به منطقه کورسک، دادن مجوز به کی‌یف برای شلیک سلاح‌های دوربرد به زیرساخت‌های غیرنظامی در روسیه و تامین مین‌های ضد نفر به رژیم کی‌یف. این عوامل را نمی‌توان نادیده گرفت».