شناسهٔ خبر: 69845371 - سرویس بین‌الملل
منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

ایسکانیوز گزارش می‌دهد؛

پیچیده‌تر شدن پرونده هسته‌ای با اظهارات متناقض / آیا غرب با غنی‌سازی 60 درصدی ایران کنار آمده است؟

اتحادیه اروپا در روزهای اخیر تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کرده و به دنبال تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس است و همزمان اظهارات و اخبار متنقاضی در خصوص پرونده هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که موجب پیچیده‌تر شدن شرایط شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، کشورهای غربی بار دیگر قصد دارند در آخرین جلسه سه ماهانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تحت فشار قرار دادن ایران گرد هم آمده و قطعنامه‌ای را در محکومیت ایران صادر نمایند.

بنا به گزارش رسانه‌های غربی، پیش‌نویس قطعنامه مورد حمایت بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایالات متحده در محکومیت ایران به بهانه همکاری ضعیف با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ارائه می‌شود و آژانس را موظف می‌کند تا علاوه بر گزارش‌های سه ماهه عادی خود، گزارشی موسوم به «گزارش جامع» درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران صادر کند.

بیشتر بخوانید:

اوکراین مسئله اصلی اختلاف اروپا با ایران/ احتمال صدور قطعنامه زیاد است

رویترز با این ادعا که به گزارشات محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی دسترسی پیدا کرده عنوان می‌کند میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران تا 60 درصد نسبت به گزارش قبلی 17.6 کیلوگرم افزایش یافته و تا 26 اکتبر به 18.3 کیلوگرم رسیده که برای ساخت 4 سلاح کافی است. این ادعا در حالی صورت گرفت که ایران دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد می‌کند.

همچنین در گزارش این روزنامه آمده دیده‌بان هسته‌ای سازمان‌ملل در اسناد محرمانه‌ای به کشورهای عضو گزارش داد که ایران متعهد شده‌است که هرگونه افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده را تا 60 درصد یعنی درست کمتر از سطح مورد نیاز برای ساخت تسلیحات، متوقف کند. همچنین پیشنهاد ایران برای کاهش غنی سازی مشروط به این است که قدرت‌های غربی از تلاش خود برای قطعنامه علیه ایران در نشست این هفته شورای حکام 35 کشور آژانس بین‌المللی به دلیل عدم همکاری با آژانس صرف نظر کنند.

این در حالی است که بر اساس گزارش برخی محافل سیاسی ایران هشدار دارد که در صورت صدور قطعنامه، ایران فرایند گازدهی به 3 نسل جدید سانتریفیوژها را آغاز خواهد کرد. در سفری که گروسی-رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی- هفته قبل به ایران داشت نیز از اجرای مقدماتی کاهش غنی سازی خبر داد. اما غربی‌ها ضمن تاکید بر توقف غنی سازی تا60 درصد عالی ادعا می کنند که به طور کلی این غنی سازی از ابتدا نباید شکل می‌گرفت.

همچنین در گزارش دومی که رویترز به آن اشاره می‌کند ایران موافقت کرده که اجازه می‌دهد چهار بازرس باتجربه از طرف آژانس در ایران کار کنند. در حالی که ایران در سال گذشته ورود برخی از بازرسان را ممنوع اعلام کرده بود.

حال در صورتی که آژانس سعی نماید در نشست خود همچنان ایران را محکوم نماید قطعا تنش دیپلماتیک بیشتر با ایران را به همراه خواهد داشت. تحلیلگران معتقدند هدف کشورهای غربی این است که ایران را وادار به بازگشت به میز مذاکره برای موافقت با محدودیت‌های جدید نمایند. آژانس در آخرین نشست نیز محکومیتی در مورد ایران اعمال کرده که با مخالفت چین و روسیه همراه بود.

عباس عراقچی-وزیر امور خارجه ایران- در این راستا به ژان نوئل بارو همتای فرانسوی خود گفت که فشار این کشورها برای ارائه قطعنامه علیه ایران موضوع را پیچیده‌تر می‌کند و با فضای مثبت ایجاد شده بین ایران و آژانس بین‌المللی اتمی در تضاد است.

نکته حائز اهمیت این است که غرب هرگز نمی‌خواهد به این مورد توجه کند که ایران زمانی از سرگیری غنی‌سازی را شروع کرده که مورد تهدید واقع شد. ایران از سوی بزرگ‌ترین تهدید امنیتی خود یعنی اسرائیل در طول یک سال چندین بار مورد حمله قرار گرفته و کشورهای غربی و آمریکا هیچ محکومیتی نسبت به اسرائیل اعمال نکرده‌اند و ایران با غنی سازی اقدامی بازدارنده نسبت به اقدامات اسرائیل انجام داده است. همچنین ایران در تمام طول سال‌هایی که آمریکا برجام را زیر پا گذاشته بود همکاری خود با آژانس را قطع نکرده و ادعای همکاری نکردن ایران اساسا بی‌اساس و بی‌انصافانه است و تنها راه برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره فراهم کردن موقعیتی است که خواسته‌های ایران نیز در آن ارج داده شود.

خبرنگار: ماری ملکی

انتهای پیام/