جوان آنلاین: عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده مردم سیستانوبلوچستان با بیان اینکه بخش زیادی از روند انسداد مرزهای مشترک ایران با پاکستان و افغانستان انجام شده است، گفت برای تأمین امنیت پایدار در استان سیستانوبلوچستان انسداد مرزها در کنار مشارکتدادن مردم در تأمین امنیت دو راهحل اساسی هستند.
اقدامات تروریستی در یکی دو سال گذشته در استان سیستانوبلوچستان افزایش پیدا کرده است. گروهک تروریستی جیشالعدل به بهانه حمایت از مردم بلوچ اقدام به شهادت رساندن مردم بلوچ و کارکنان انتظامی و نظامی کرده است. این گروهک تروریستی اقدامات خود را در سایه ضعف مدیریت و رهاشدگی آن سوی مرزها که متأسفانه در یکیدو کشور همسایه وجود دارد، انجام میدهد. از سوی دیگر ورود مهاجران غیرقانونی هم به کشور افزایش پیدا کرده است، به نحوی که وزارت کشور تصمیم گرفته اتباع غیرمجاز را تا پایان سال ساماندهی کند و کسانی را که مجوز اقامت ندارند، به کشور خود برگرداند. این دو مشکل اساسی باعث شده است مقامات نظامی و امنیتی کشورمان و همچنین وزارت کشور طرحهای مختلفی را برای مقابله با اقدامات تروریستی و ورود مهاجران غیرقانونی در دستور کار قرار دهند که یکی از این اقدامات انسداد مرزهای مشترک با دو کشور همسایه یعنی پاکستان و افغانستان است.
وزیر کشور هم در روزهای گذشته در گفتگوهای خود با خبرنگاران به انسداد مرزها اشاره کرده و گفته است: «باتوجه به رویکرد دولت، از ابتدای تشکیل دولت چهاردهم اهتمام جدی برای ساماندهی اتباع خارجی در دستور کار قرار گرفته که بخشی از این ساماندهی در داخل است و بخشی از نقطه صفر مرزی شروع میشود.»
مؤمنی در همین سخنان خود اعلام کرده است: «انسداد مرزها به طور کامل در دستور کار جدی قرار گرفته و حدود دو هفته قبل از مرزها بازدید داشتیم که روند انسداد تسریع شده است.» فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده زاهدان در مجلس شورای اسلامی است. او مدتی سفیر ایران در افغانستان بود و آشنایی کاملی با مسائل سیستانوبلوچستان و همسایگان این استان دارد.
اقدامات اخیر علیه تروریستها «نتیجه هماهنگی ایران و پاکستان»
فداحسین مالکی در گفتگو با «جوان» در پاسخ به این پرسش که انسداد مرزها در چه وضعیتی قرار دارد و این اقدام چه تأثیری بر افزایش امنیت در استان و مقابله با اقدامات تروریستی و ورود اتباع غیرمجاز دارد، گفت: «همانطور که میدانید در مرزهای شرقی کشور، هممرز با پاکستان و افغانستان هستیم، بنابراین اقدامات باید با هماهنگی این دو کشور انجام شود تا نتیجهبخش باشد. خوشبختانه همکاریهای خوبی بین ایران و پاکستان در حال انجام است. جلساتی که با مقامات سیاسی و نظامی پاکستان داشتیم، تأثیرگذار بود. در این جلسات کاملاً تبیین شد که اقدامات تروریستی در نوار مرزی به ضرر خود پاکستان است و برخی از اقدامات تروریستی در خاک خود پاکستان هم انجام میشود. این دغدغه مشترک باعث شد به یک نقطهنظر مشترک با پاکستان برسیم. اقدامات عملی علیه تروریستها در چند هفته اخیر نتیجه این توافقات بود.»
تشکیل قرارگاه امنیتی متمرکز زاهدان
مالکی با بیان اینکه علاوه بر اقدامات مشترک، فعالیتهایی هم از سوی خود ایران در حال انجام است، گفت: «قرارگاهی در استان راهاندازی شده تا به صورت یکپارچه و متمرکز اقدامات امنیتی در استان مدیریت شود. نیروی زمینی سپاه هم عملیات منظم خود را علیه تروریستها و تأمین امنیت پایدار آغاز کرده است.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به وضعیت مرز مشترک با افغانستان پرداخت و گفت: «وضعیت مرز مشترک با افغانستان متفاوت است چراکه دولت مرکزی کنترل زیادی بر مرزها ندارد و ما شاهد عدمثبات در این کشور هستیم و خیلی هم شناخت دقیقی از قوانین مرزی و بینالمللی وجود ندارد.»
مالکی ادامه داد: «در این بخش ارتش مستقر شده و اقداماتی را شروع کرده است و امیدواریم بتواند به صورت اساسی مسئله امنیت در این بخش از کشور را حل کند. انسداد مرزها یکی از این اقدامات است.»
باید به امنیت مردممحور برسیم
وی با اشاره به ضرورت حضور مردم در تأمین امنیت پایدار توضیح داد: «در مجموع ما دنبال این مسئله هستیم که مشارکت مردم در امنیت باید افزایش پیدا کند، یعنی باید به امنیت مردممحور برسیم و بدون حضور مردم و مشارکت مردم تأمین امنیت پایدار سخت است. هر چقدر مردم مشارکت داشته باشند، ما شاهد امنیت پایدارتری در سیستانوبلوچستان خواهیم بود.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این سؤال که وضعیت انسداد مرزها چه میزان پیشرفت داشته است، بیان داشت: «بخش قابل توجهی از این انسداد انجام شده و قطعاً در تأمین امنیت و جلوگیری از ورود اتباع غیرمجاز مؤثر است، خصوصاً در مرز با افغانستان که ما شاهد عدمثبات هستیم، ایران چارهای جز انسداد مرزها ندارد.»
اقدامات تروریستی استان را از مسیر توسعه خارج کرده است
مالکی انسداد مرزها را یکی از روشهای معمول تأمین امنیت و جلوگیری از ورود غیرمجاز مهاجران در کشورهای دیگر دانست و ادامه داد: ستاد کل نیروهای مسلح در این زمینه طرحهای خوبی شروع کرده و بودجه کار هم تأمین شده است و مجلس هم کاملاً از این کار حمایت میکند تا هر چه سریعتر این انسداد تکمیل شود.»
نماینده مردم سیستانوبلوچستان در پاسخ به این سؤال که اقدامات تروریستی و حضور اتباع غیرمجاز چه آسیبی به استان وارد کرده است، گفت: در نتیجه این اقدامات استان از مسیر توسعه خارج شده است. هر چه سریعتر برای این امر باید فکری کرد. مردم استان به شدت متضرر میشوند. رونق تجارت، اقتصاد و مشاغل نیازمند تأمین امنیت پایدار است و امیدواریم انسداد مرزها گامی مهم و مؤثر در این زمینه باشد.»