شناسهٔ خبر: 69814837 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

گردوخاک ترکمنستان در آسمان خراسان شمالی

بجنورد- ایرنا- وزش باد در صحرای قره قوم ترکمنستان سبب شده تا گرد و غبار ناشی از آن در آسمان خراسان شمالی جا خشک کرده و یکه تازی را از سر گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، غلظت آلاینده‌ها در آسمان خراسان شمالی افزایش یافته و کیفیت هوا در ۲ شهر این استان را در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس قرار داده است.

هواشناسی خراسان شمالی منشا این آلودگی و کاهش کیفیت هوای استان را گرد و غبار و ریزگردهای برخاسته از صحرای قره قوم در کشور همسایه عنوان کرد.

آسمان خراسان شمالی هر از چند مدت جولانگاه ریزگردهای این صحرای بزرگ می شود و غبار ناشی از خیزش گردو غبار دامن ریه های مردم می نشیند.

هر چند بارش باران در برخی موارد مرهم درد ریزگردها می شود، کیفیت هوا به وضعیت قابل قبول بازمی گردد اما پایداری هوا بویژه در فصل سرما سبب می شود تا کیفیت هوا بار دیگر دستخوش جولان ریزگردها شود.

این وضعیت برای شهروندان بجنورد سخت تر و شرایط توپوگرافی شهر کاسه ای بجنورد به گونه ای است که اگر آسمان دچار آلودگی و افزایش غلظت ریزگردها شود، حل مشکل ساده نخواهد بود.

کاسه ای بودن شهر بجنورد سبب شده تا ماندگاری آلاینده ها در آسمان شهر زیاد باشد و حتی وزش بادها نیز نتواند هوای آلوده را خارج کند.

گردوخاک ترکمنستان در آسمان خراسان شمالی

غبار صحرای قره‌قوم ترکمنستان در آسمان استان

بیابان قره قوم ترکمنستان بزرگترین کویر شنی جهان است، قره قوم که از واژه ترکی- ترکمنی به معنای شن سیاه گرفته شده و افزون بر ۷۰ درصد از خاک ترکمنستان همسایه شمالی کشورمان را در بر گرفته است.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی در این باره گفت: فعالیت سامانه جوی و وزش باد سبب خیزش گرد و غبار در صحرای قره قوم ترکمنستان و راه یافتن آن به آسمان این استان شده و اکنون آسمان شهر بجنورد و شیروان متاثر از این ریزگردها شده و کیفیت هوا کاهش یافته است.

نوربخش داداشی با بیان اینکه منشا اصلی گرد و غبار این روزهای استان، صحرای قره قوم کشور همسایه است گفت: پایداری هوا و موضوع وارونگی سبب شده تا آلودگی هوا در استان ماندگار شود البته فعالیت سامانه جوی از عصر امروز سبب کاهش میزان آلاینده ها خواهد شد.

وی بیابان های استان سمنان را از دیگر کانون های گرد و غبار خراسان شمالی عنوان کرد و افزود: آسمان استان در برخی موارد از گرد و غبار استان سمنان متاثر می شود.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: خشکسالی و کاهش بارندگی از علت اصلی انتشار ریزگردها است و اکنون بخش قابل توجهی از پهنه خراسان شمالی درگیر خشکسالی است که با وزش کوچکترین باد شاهد انتشار ذرات گرد و غبار هستیم.

گردوخاک ترکمنستان در آسمان خراسان شمالی

شاخص کیفیت هوا ناسالم برای گروه های حساس

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز در این باره گفت: افزایش غلظت آلاینده ها در آسمان شهر بجنورد، کیفیت هوای این شهر را در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس قرار داده به طوری که شاخص کیفیت هوا در بجنورد اکنون ۱۴۲ ثبت شده است.

حسین هراتی اظهار کرد: شاخص کیفیت مرکز استان در روز گذشته به طور میانگین ۱۰۶ گزارش شده است.

وی با اشاره به آلودگی هوا در شهر شیروان گفت: اکنون شاخص کیفی هوا در این شهر ۱۲۸ ثبت شد که در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس قرار دارد.

هراتی با اشاره به موقعیت جغرافیایی شهر بجنورد و وجود کوه در اطراف شهر گفت: این عوامل و همچنین پایین بودن ارتفاع محل قرارگیری شهر نسبت به مناطق اطراف، شرایطی را فراهم کرده است که باعث ماندگاری بیشتر هوا در سطح شهر می شود.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی درباره منشا آلودگی هوا در شهرهای استان گفت: منبع اعلام منشا آلودگی هوا، اداره کل هواشناسی است اما به نظر می رسد علت کاهش کیفیت هوای این روزهای شهر بجنورد و شیروان، گرد و غبار محلی است.

وی تصریح کرد: معابر خاکی در اطراف شهر و خیزش گرد و غبار در اثر تردد خودروها، یکی از عوامل افزایش غلظت آلاینده ها در آسمان شهر است، البته پایداری هوا نیز سبب ماندگاری غبار محلی و افزایش آلایندگی در آسمان شده است.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: فعالیت سنگ شکن ها یکی دیگر از علت های آلودگی هوا و افزایش غلظت آلایندگی در آسمان بجنورد است، اکنون چند واحد سنگ شکن در حریم بجنورد و هفت واحد سنگ شکن نیز در خارج از حریم شهر فعال است.

وی اظهار کرد: سوزاندن زباله ها در کوه باباموسی نیز سبب افزایش غلظت آلاینده ها در آسمان این شهر است، زباله ها در کوه باباموسی به وسیله زباله گردها سوزانده می شود و البته شهرداری نیز برای کاهش حجم زباله ها نسبت به سوزاندن آن اقدام می کند که دود ناشی از آن منشا کاهش کیفیت هوا است.

هراتی خاطرنشان کرد: جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی در زمین های کشاورزی نیاز به اقدام فرهنگی دارد و در این زمینه پیگیری ها و مکاتبات متعدد با سازمان جهاد کشاورزی استان انجام شده است، همچنین برای جلوگیری از سوزاندن زباله ها در کوه باباموسی پیگیری هایی با شهرداری مرکز استان انجام دادیم.

در شاخص سنجش هوا وضعیت صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه های حساس، بالاتر از ۱۵۰ ناسالم برای گروه های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ خیلی ناسالم و بیش از ۳۰۰ خطرناک است.

آلودگی هوای مرکز خراسان شمالی تنها در یک نقطه از بجنورد قابل سنجش و اندازه گیری است و تنها ایستگاه سنجش آلودگی هوای مرکز استان در جوار اداره کل حفاظت محیط زیست مستقر است.

خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر در شمال شرق کشور واقع است که ۴۴ درصد از جمعیت آن در روستاها سکونت دارند.