شناسهٔ خبر: 69810166 - سرویس فرهنگی
منبع: ایبنا | لینک خبر

در گفت‌وگو با ناشر شاهرودی مطرح شد؛

«آوای چلچله» زیر آوار مشکلات/ کتابفروش شاهرودی از نبود حمایت‌ها گلایه دارد

سمنان- «آوای چلچله» که در گذشته به نام ۴۰ میغات هم معروف بود، نام انتشارات و کتابفروشی در شاهرود است. موسسه‌ای فرهنگی که به گفته مسئولانش علیرغم تمام مشکلات توانسته‌ ۲۶۴ عنوان کتاب منتشر کند اما مشخص نیست این روند تا چه زمانی بتواند ادامه داشته باشد.

صاحب‌خبر -

سرویس استان های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - معصومه آموده: خیابان شهید صدوقی را شاهرودی‌ها خیابان مزار می‌نامند زیرا یک قرن پیش مزار قدیمی این شهر در انتهای همین خیابان قرار داشت و امروز سال‌ها است که دیگر اثری از آن مزار وجود ندارد مزاری که جای خود را به یک پارک وسیع داده اما هنوز هم شاهرودی‌ها این خیابان طولانی و پر از شیب و سربالایی را «مزار» می‌خوانند.

مرکز فعالیت‌های اقتصادی و فرهنگی شهر شاهرود از دیرباز این منطقه بوده است و نخستین بازار شاهرود در منطقه بید آباد و کوچه مسجد نخل در انتهای همین خیابان قرار دارد و چهارراه مدرسه قلعه که جمعه‌ها در آن نماز جمعه برگزار می‌شود هم در همین منطقه است. حضور مساجد مهمی مانند مسجد نخل، مسجد جامع، رانندگان، مسجد امام حسن (ع) و بیش از ۳۵ منبرخانه و حوزه علمیه و مسجد ریز و درشت نشان می‌دهد که این منطقه غنای فرهنگی دارد و البته در زمره بافت قدیمی شهر هم محسوب می‌شود.

اینجا کوچه‌هایی دارد که دو نفر به زحمت می‌توانند از کنار هم رد شوند و عمده مشاغلی که در این اطراف باقی مانده خواروبار فروشی، مسگری و رنگرزی و خراطی است و در این ملغمه از سنت و فرهنگ و مذهب، «انتشارات آوای چلچله» سر برافراشته و کار فرهنگی می‌کند آن هم در جوار یکی از حوزه‌های علمیه شاهرود.

از سال ٩٢ با نام چهل میقات فعالیت خود را به‌صورت رسمی آغاز کرده و مرور زمان نشامش را آوای چلچله کرده است. حجت‌الاسلام عباس معصومی، مدیرمسئول انتشارات آوای چلچله است و مدیر آن ابوالفضل طاشیان نام دارد که خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران با وی درباره مسائل و مشکلات این موسسه فرهنگی به گفت‌وگو نشسته است. موسسه‌ای که مانند انتشاراتی‌های دیگر استان سمنان با مشکلاتی مانند تامین کاغذ و منابع مالی، توزیع کتاب و… دست و پنجه نرم می‌کند.

«آوای چلچله» زیر آوار مشکلات/ کتابفروش شاهرودی از عدم حمایت‌ها گلایه دارد

- قدری درباره این موسسه توضیح دهید؟

ابتدا این انتشارات به نام ۴۰ میغات در شاهرود در سال ۹۲ مجوز گرفت و فعالیت خود را آغاز کرد اما بعد از سال‌ها نام این موسسه به آوای چلچله تغییر پیدا کرد. ما در این مجموعه کتاب‌های بسیار خوبی را از نویسندگان بومی شهرستان شاهرود مجموعه شعر، داستان و رمان و… منتشر کرده‌ایم. تاکنون ٢۶۴ عنوان کتاب را علیرغم تمام مشکلاتی که داریم چاپ کرده و با ١۴٠ مولف همکاری داشته‌ایم.

- چه موانعی برای تامین کاغذ بر سر راه شما قرار دارد؟

عدم دسترسی به مرکز استان و کشور سبب شده به سختی کاغذ دولتی تهیه کنیم. برای نمونه مجموعه ناشران انقلاب اسلامی تعدادی کاغذ را به انتشاراتی‌ها تخصیص داد اما برای دریافت کاغذ؛ باید حضوری به انبار کاغذ در کرج مراجعه کرده و دریافت می‌کردیم و آن‌ها را به چاپخانه تحویل داده و رسید می‌دادیم برای همین شرایط، عقب نشستیم.

- برای تامین منابع مالی با چه مشکلاتی روبه‌رو هستید؟

ما یک نشر خصوصی و از منابع مالی بی‌بهره هستیم و هیچ ارگان و سازمانی از ما حمایت نمی‌کند ما این مجموعه را با دستمزد آماده‌سازی کتاب و هزینه‌های چاپ که به‌صورت جدا دریافت می‌شوند، اداره می‌کنیم که این درآمدها هزینه روزمره را تامین می‌کند و به پیشرفت منجر نمی‌شود.

برخی از نویسندگان که با ما همکاری کردند به دلیل عدم تامین هزینه‌های چاپ از تالیف اثر خود انصراف دادند این در حالی است که انتشاراتی‌هایی که در مرکز فعالیت می‌کنند به سرمایه‌گذاری هم مشغول هستند اما ما نمی‌توانیم برای سرمایه‌گذاری در تالیف کتاب اقدام کنیم.

«آوای چلچله» زیر آوار مشکلات/ کتابفروش شاهرودی از عدم حمایت‌ها گلایه دارد

- انتشاراتی‌های استان سمنان، در زمینه توزیع کتاب با مشکل مواجه هستند، مشکلات توزیع کتاب در استان چه چالش‌هایی را برای شما ایجاد کرده است؟

به دلیل اینکه انتشارات آوای چلچله در شهرستان قرار دارد دسترسی به مراکز پخش سخت است و با وجود اینکه کتاب با هزینه‌های بالا و با تیراژ پایین چاپ می‌شود ما به ناچار از هر عنوان کتاب پنج جلد آن را برای مرکز پخش ارسال می‌کنیم و امیدی هم برای برگشت کتاب‌ها نداریم.

هدف از ارسال کتاب‌ها به مراکز پخش این است که آن‌ها از انتشار کتاب‌های ما آگاه شوند و آن‌ها را توزیع کنند تا ما بتوانیم از کتاب‌ها، جلدهای بیشتری را توزیع کنیم افزون بر آن عدم دسترسی به مراکز پخش سبب شده تا کتاب‌های زیادی به بازار عرضه نشوند.

- شاهرود از داشتن چاپخانه کتاب محروم است. راه‌اندازی چاپخانه بومی بر چاپ کتاب چه تاثیری می‌گذارد؟

شاهرود چاپخانه دارد و چاپ‌های معمولی را انجام می‌دهد اما نه‌تنها شاهرود بلکه استان سمنان از داشتن چاپخانه کتاب محروم است. با راه‌اندازی چاپخانه بومی نمی‌توان گفت که این چاپخانه توانایی رقابت در قیمت‌های چاپ کتاب را دارد حتی اگر بر قیمت‌ها تاثیر بگذارد، به هزینه‌های حمل‌ونقل ناشر کمک می‌کند و ناشران کتاب‌های خود را به چاپخانه بومی می‌سپارند. در حالت عادی برای ناشر فرق نمی‌کند که چاپخانه در استان سمنان، تهران یا البرز فعالیت می‌کند و انتشارات چلچله کتاب‌های خود را به چاپخانه‌های استان تهران، البرز و قم می‌سپارد.

«آوای چلچله» زیر آوار مشکلات/ کتابفروش شاهرودی از عدم حمایت‌ها گلایه دارد

- وجود شرکت تعاونی ناشران در استان سمنان چه میزان می‌تواند به رفع مشکلات ناشران کمک کند؟

مسئولان تصمیم گرفتند که شرکت تعاونی ناشران را در استان سمنان راه‌اندازی کنند. راه‌اندازی شرکت تعاونی می‌تواند به همدلی و همکاری ناشران کمک کند به‌خصوص ناشرانی که در مرکز استان ساکن هستند به منابع و امکانات بیشتری دسترسی دارند با شکل‌گیری شرکت تعاونی این امکانات به ما نیز انتقال می‌یابد. اگر شرکت تعاونی ناشران راه اندازی شود ما از آن استقبال می‌کنیم.

- آیا سازمان و ارگان‌ها برای جشنواره‌هایی که شما برگزار می‌کنید، کمک می‌کنند؟

سال گذشته با هزینه‌های خود یک دورهمی و نمایشگاه کوچک را برگزار کردیم و تمام مراسم را با هزینه خودمان برگزار کردم اداره ارشاد با در اختیار گذاشتن مکان و تعدادی نامه و دعوتنامه‌هایی که می‌خواستیم به فرمانداری و ارگان‌های دیگر شهر دهیم، به ما کمک کرد.

از نظر مالی از جایی کمکی دریافت نکردیم البته در جشنواره‌های دیگر با هماهنگی نویسندگان، کتاب‌های آن‌ها را به جشنواره‌های مختلف ارسال می‌کنیم اما اینکه سازمانی برای ما جشنواره یا نمایشگاه برگزار کند، این‌گونه نیست.

- سازمان‌ها و ارگان‌های شهرستان چگونه می‌توانند به ناشران کمک کنند؟

سازمان تبلیغات اسلامی و آموزش و پرورش شهرستان شاهرود می‌توانند کسانی که می‌خواهند کتابی را تالیف کنند به ما معرفی کنند تا کتاب‌های آن را تالیف کنیم یا معلم‌ها و حوزوی‌ها را ترغیب کنند تا کتاب‌های مورد نیاز خود را از ما تهیه کنند این در حالی است سازمان تبلیغات کتاب‌های مورد نیاز خود را از قم سفارش می‌دهد.

- عنوان‌های کتاب‌های زیر چاپ و آماده‌سازی برای چاپ و تازه‌های نشر انتشارات آوای چلچله را نام ببرید؟

این انتشاراتی کتاب‌های زیادی را در دست چاپ دارد اما می‌توان به سیستم و تجهیزات کشتی جلد یک و جلد دوم آنکه در مرحله مجوز است، اشاره کرد. کتاب دیگر با نام تفسیر موضوعی قرآن همراه مبلغین نوشته حجت‌الاسلام عباس معصومی که مدیر مسئول انتشارات آوای چلچله را بر عهده دارد، در دست چاپ است. کتاب دیگری در مورد زندگی شهید شریعتی از انتشارات آوای چلچله در مرحله چاپ قرار دارد اما عنوان کتاب را نمی‌دانم.

کتاب‌های «آغاگل» نوشته مرتضی عرب حجی، داستان لوکوموتیوران شهید راه‌آهن است که به همراه خانواده در تهران به‌دست منافقین ترور شد. کتاب «ما مثل هم نیستیم» نوشته کوهزاد یاقوتی از زبان یک کودک اوتیسم است که مادرش آن را گردآوری کرده است و کتاب «قند روزهای تلخ» مجموعه داستان خاطرگونه از عاطفه سادات اشرفی است که تازه‌های نشر انتشارات آوای چلچله به شمار می‌آید.