شناسهٔ خبر: 69809017 - سرویس علمی-فناوری
منبع: ایتنا | لینک خبر

نرخ جهانی دیابت در ۳۰ سال گذشته دو برابر شده است

نتایج تحقیقات منتشر شده از سوی مجله پزشکی «لنست» حاکی از آن است که درصد بزرگسالان مبتلا به دیابت در سراسر جهان طی سه دهه گذشته دو برابر شده و بیشترین افزایش نیز در کشورهای در حال توسعه بوده است.

صاحب‌خبر -
بر اساس این گزارش، بیماری دیابت وضعیت سلامت حدود ۱۴ درصد از کل بزرگسالان در سراسر جهان را در سال ۲۰۲۲ میلادی بطور جدی تحت تاثیر قرار داده است؛ این رقم در سال ۱۹۹۰ میلادی هفت درصد بوده است.

با در نظر گرفتن جمعیت رو به رشد جهان، تیم محققان تخمین زدند که در حال حاضر بیش از ۸۰۰ میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند؛ این رقم در سال ۱۹۹۰ میلادی کمتر از ۲۰۰ میلیون نفر بوده است.

این آمار، شامل مبتلایان به هر دو نوع اصلی دیابت است. دیابت نوع ۱ بیماران را از سنین پایین تحت تاثیر قرار می‌دهد و درمان آن دشوارتر است زیرا ناشی از کمبود انسولین است.

دیابت نوع ۲ عمدتاً افراد میانسال یا مسن را تحت تأثیر قرار می‌دهد که حساسیت خود را به انسولین از دست می‌دهند.

در این مطالعه، علاوه بر آمارهای جهانی، به ارقام ملی نیز پرداخته شده است.

بررسی‌های «لانست» نشان داد که میزان ابتلا به دیابت در برخی از کشورهای ثروتمند مانند ژاپن، کانادا یا کشورهای اروپای غربی مانند فرانسه و دانمارک ثابت مانده یا حتی کاهش یافته است.

در مقابل «بارِ دیابت و دیابت درمان نشده، بطور فزاینده روی دوش کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط باقی مانده است».

هند، پاکستان، جنوب صحرای آفریقا
برای مثال، بر اساس این گزارش نزدیک به یک سوم زنان در پاکستان در حال حاضر مبتلا به دیابت هستند، در حالی که این رقم در سال ۱۹۹۰ کمتر از یک دهم بود.

محققان تاکید دارند که چاقی همچنین رژیم غذایی ناسالم از «محرک‌های مهم» دیابت نوع ۲ است.

شکاف میان نحوه درمان دیابت در کشورهای ثروتمند و فقیر نیز رو به افزایش است.

بر اساس برآورد کارشناسان این تحقیق، از هر پنج فرد بالای ۳۰ سال مبتلا به دیابت، سه نفر (۴۴۵ میلیون بزرگسال) در سال ۲۰۲۲ میلادی برای دیابت درمان نشدند.

هند به‌تنهایی خانه تقریباً یک سوم از این مبتلایان است. در کشورهای جنوب صحرای آفریقا نیز تنها ۵ تا ۱۰ درصد از بزرگسالان مبتلا به دیابت در سال ۲۰۲۲ میلادی تحت درمان قرار گرفتند.

اگرچه در برخی از کشورهای در حال توسعه مانند مکزیک در این باره خوب عمل شده، اما به گفته کارشناسان بطور کلی شکاف جهانی در این موضوع رو به افزایش است.

مجید عزتی، نویسنده ارشد این مطالعه از امپریال کالج لندن می‌گوید: «این موضوع بسیار نگران‌کننده است زیرا افراد مبتلا به دیابت در کشورهای کم‌درآمد جوان‌تر هستند و در غیاب درمان مؤثر، در معرض خطر عوارض مادام‌العمر قرار دارند».

به گفتۀ او، این عوارض عبارتند از قطع عضو، بیماری قلبی، آسیب کلیه، از دست دادن بینایی (و در برخی موارد) مرگ زودرس.