شناسهٔ خبر: 69798217 - سرویس استانی
منبع: ایمنا | لینک خبر

مسجد جمکران چشم به راه عزم دولتمردان/ از ضرورت تکمیل خط A مترو تا احداث ۳۰۰ هکتار پارکینگ

مدیریت شهری قم این روزها تلاش می‌کند تا اقدامات زیرساختی را در اطراف مسجد مقدس جمکران برای بهبود وضعیت میزبانی از زائران انجام دهد با این وجود اساسی‌ترین اقدامات لازم در این حوزه به تسهیل‌گری دولت نیاز دارد. 

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، مسجد مقدس جمکران نگین فیروزه‌ای شهر مقدس قم است که در افق شرقی این شهر حدفاصلی میان کشتزارهای سبز و آسمان آبی خود را همچون جواهری گرانبها جلوه‌گر کرده است.

این مسجد که قم را به شهر مهدویت بدل کرده و سه‌شنبه‌ها و پنجشنبه‌ها میعادگاه منتظران است، بنا به نقل‌ها در قرن چهارم هجری قمری ساخته شده است.

بنا به گفته میرزا حسین نوری محدث شیعه، این مسجد به دستور امام مهدی (عج) و به‌دست شخصی به نام ابوالحسن از علمای قم بنا شده است؛ محدّث نوری از دیداری سخن گفته است که حسن بن مُثله جمکرانی با حضرت مهدی (عج) داشته و امام دستور ساخت مسجد جمکران را داده است.

میرزا حسین نوری سال وقوع این رخداد را ۳۷۳ یا ۳۹۳ قمری دانسته و نقل این روایت را به کتابی از شیخ صدوق نسبت داده است؛ این مسجد در هشت کیلومتری حرم مطهر فاطمه معصومه (س) و بر مبنای تکه سنگ مرمری که به قدمگاه امام زمان (عج)، معروف است، بنا شده است.

شاید بهترین شاهد برای حقانیت این مسجد ارادتی باشد که علمای بزرگ در طول دهه‌های گذشته به این مسجد داشته‌اند و موجب شده است آن را به عنوان یکی از محوری‌ترین قطب‌های معنوی زندگی خود انتخاب کنند.

جمکران این روزها تنها یک منطقه از شهر قم و یک مسجد نیست، بلکه حضور میلیونی زائران در نیمه شعبان و حرکت آن‌ها در مناسبت‌های مختلف به سوی این مسجد، جمکران را به نمادی از امید شیعیان در روزگار نامراد حاضر در رسیدن به سبزی وصال امام موعود (عج) تبدیل کرده است.

مسجد جمکران چشم به راه عزم دولتمردان/ از ضرورت تکمیل خط A مترو تا احداث ۳۰۰ هکتار پارکینگ

این مسجد هر چند در طول سال‌های اخیر از خدمات بسیاری برخوردار شده و با اجرای پروژه‌های مهم شهری از جمله بلوار معنوی پیامبر اعظم (ص) رونق بسیار یافته است، اما هنوز هم از کمبود زیرساخت‌های اساسی رنج می‌برد، کمبودهایی که به دلیل نیازهای متراکم، برای جبران شدن به یک هم افزایی بین دستگاهی نیاز دارد.

سیدمرتضی سقائیان‌نژاد، شهردار قم با اشاره به ضرورت حمایت دولت برای تأمین زیرساخت‌های مسجد مقدس جمکران به خبرنگار ایمنا می‌گوید: شهر قم و به‌ویژه حرم مطهر و مسجد مقدس جمکران هر هفته پذیرای زائران و مسافران از سراسر کشور و حتی کشورهای مختلف است و به برکت نظام اسلامی و معرفی حضرت قائم (عج)، شاهد افزایش مشتاقان در شب‌های چهارشنبه در مسجد مقدس جمکران هستیم.

وی با تأکید بر اینکه دغدغه ساماندهی پیرامون مسجد مقدس جمکران در مدیریت شهری به صورت ویژه وجود دارد، می‌افزاید: ۳۰۰ هکتار اطراف مسجد مقدس جمکران برای کارکردهای مختلف از جمله پارکینگ و بازگشایی معابر پیش‌بینی شده که هنوز محقق نشده است.

شهردار قم با اشاره به اهمیت تکمیل خط نخست متروی قم و رسیدن این خط به مسجد مقدس جمکران، عنوان می‌کند: این مسئله نیز به حمایت ویژه دولت و تخصیص اوراق مشارکت پروژه مترو به میزان نیاز بستگی دارد.

مسجد جمکران چشم به راه عزم دولتمردان/ از ضرورت تکمیل خط A مترو تا احداث ۳۰۰ هکتار پارکینگ

سقائیان‌نژاد با اشاره به همکاری شهرداری قم با استانداری و فرمانداری برای ساماندهی اسماعیل‌آباد تصریح می‌کند: ۱۱۷ پلاک این محدوده دارای رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ و تخریب است که برنامه‌هایی برای ساماندهی آن‌ها در دستور کار قرار دارد، اما اختصاص اراضی ۳۲ هکتاری که برای ساماندهی سکونتگاه‌های غیررسمی در نظر گرفته شده و از موارد مورد نیاز تحقق این امر است.

وی با بیان اینکه تأمین زیرساخت‌های مسجد مقدس جمکران و حرم مطهر در دستور کار مدیریت شهری است، می‌گوید: در بلوار پیامبر اعظم (ص) به‌عنوان بلواری تمدنی و آئینی کاربری‌های مختلفی از جمله موزه دین و زندگی، حوزه‌های علمیه، مساجد مختلف، شهربازی معارفی، هتل‌های ۵ ستاره، مجتمع‌های فرهنگی و خدماتی و مجتمع‌های مسکونی و اداری پیش‌بینی‌شده است.

شهردار قم با اشاره به پیگیری و اجرای ۳۰ پروژه زیرساختی در اطراف مسجد مقدس جمکران برای آمادگی در میزبانی از نیمه شعبان، تصریح می‌کند: این برنامه‌ها شامل بهسازی و توسعه زیرساخت‌های شهری از جمله آسفالت معابر، جدول‌گذاری، احداث خیابان ظهور، افزایش سرویس‌های بهداشتی در بلوار پیامبر اعظم (ص) و بهسازی بوستان‌ها سطح منطقه است.

منطقه ۵ شهرداری قم نیز در سال جاری با تعریف ۱۰۵ برنامه در بودجه سالیانه خویش تلاش کرده است تا در مسیر رضایت حداکثری زائران مسجد مقدس جمکران و بهبود شرایط میزبانی در این مسجد گام بردارد.

مسجد جمکران چشم به راه عزم دولتمردان/ از ضرورت تکمیل خط A مترو تا احداث ۳۰۰ هکتار پارکینگ

رضا رحیمی، مدیر منطقه ۵ شهرداری قم با اشاره به اهمیت تأمین زیرساخت‌های اطراف مسجد جمکران می‌گوید: در راستای خدمات‌رسانی به زائران و مجاوران مسجد مقدس جمکران، ۵۲ چشمه سرویس بهداشتی با اعتباری بالغ بر ۱۶ میلیارد تومان در زیرگذر بلوار پیامبر اعظم (ص) در حال احداث است.

وی ادامه می‌دهد: این پروژه با اعتباری بالغ بر ۱۶ میلیارد تومان در محدوده عمود ۵۱ در حال انجام است.

مدیر منطقه ۵ شهرداری قم از تعمیر و تجهیز سرویس‌های بهداشتی بوستان‌های نیایش و نرجس خبر می‌دهد و خاطرنشان می‌کند: این پروژه با اعتباری بالغ بر یک میلیارد تومان به اتمام رسید.

رحیمی اضافه می‌کند: به منظور بهسازی معابر اطراف مسجد مقدس جمکران، ۳۰۰۰ مترمربع جدول‌گذاری و ۲۰ هزار مترمربع زیرسازی و آسفالت با اعتبار ۸ میلیارد تومان در معابر اطراف مسجد انجام می‌شود.

از طرفی شهرداری قم ابتدای امسال مسیر دسترسی تقاطع غیر همسطح مدافعان سلامت به سمت مسجد مقدس جمکران را راه اندازی کرد که با اجرای این پروژه، دسترسی ترافیکی از سوی مناطق جنوبی شهر قم به سمت مسجد مقدس جمکران تسهیل می‌شود. اجرای این پروژه که با ۳۶۰ هزار مترمربع کوهبری انجام شد، از پرچالش‌ترین پروژه‌های عمرانی سال جاری به دلیل وجود حجم عظیمی از صخره‌ها و سنگ‌های کوهی بود.

مسجد جمکران چشم به راه عزم دولتمردان/ از ضرورت تکمیل خط A مترو تا احداث ۳۰۰ هکتار پارکینگ

از سوی دیگر سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری قم در روزهای گذشته یک پارکینگ موتورسیکلت که مورد درخواست و نیاز زائران بود را در نزدیکی یک مسجد مقدس جمکران راه‌اندازی کرد که مورد استقبال نیز واقع شد.

احداث معبر اصلی شیخ حسن مثله و تعریض محور ظهور نیز از جمله پروژه‌هایی است که مدیریت شهری تلاش می‌کند گام به گام در مسیر اجرا قرار دهد، هرچند که وجود بعضی موانع قانونی برای رونق ساخت‌وساز شهری در این محدوده اجرای این پروژه‌ها را نیز با کندی روبه‌رو کرده است.

با وجود تمام اقدامات انجام شده و موضوعات در دست اجرا، بدون انجام پروژه‌های مهمی از جمله اتصال میدان مطهری به مسجد جمکران با متروی قم، از بین بردن سکونت‌گاه‌های غیررسمی در بافت پیرامون مسجد و تأمین زیرساخت‌های بلوار معنوی پیامبر اعظم برای میزبانی بهتر از زائران شهر قم، نمی‌توان شرایط مطلوبی برای عاشقان بقیه‌الله در میعادگاه منتظران ساخت که در تمام این اقدامات اساسی، حاکی از نیاز ورود ارکان دولتی با هدف تسهیل امور یا اختصاص اعتبارات است.