شناسهٔ خبر: 69795926 - سرویس استانی
منبع: ایسنا | لینک خبر

استاندار گیلان در کارگروه ساماندهی تالاب انزلی تاکید کرد

تکمیل تصفیه‌خانه‌ها و عدم ورود سموم کشاورزی مطالبه استان باشد+ویدئو

استاندار گیلان، ورودی رسوب به تالاب را بسیار زیاد برشمرد و گفت: رسوبات موجب کاهش اثرگذاری لایروبی توسط سازمان بنادر و دریانوردی می شود و لایروبی در حوضه تالاب تاثیر چندانی بر وضعیت تالاب ندارد و همه استان باید راه اندازی تصفیه‌خانه‌های رشت و انزلی را مطالبه کند و از ورود سموم کشاورزی نیز به رودخانه ها جلوگیری شود.

صاحب‌خبر -

هادی حق شناس امروز، ۲۸ آبان ماه در کارگروه ساماندهی تالاب انزلی و مدیریت پسماند استان گیلان، با اشاره به ورود روزانه ۴۰۰ هزار مترمکعبی پساب کشاورزی و ۳۸۰ هزار مترمکعبی فاضلاب انسانی به تالاب انزلی، اظهار کرد: روزانه بالغ بر ۷۸۰ هزار مترمکعب پساب به تالاب می ریزد.

وی با بیان اینکه ورود فاضلاب انسانی به داخل زمین، آب های سطحی و زیرزمینی را آلوده می کند، افزود: دولت برای رفع مشکل تالاب انزلی یک برنامه هفت ساله را تدوین کرده بود که پنج سال از آن می گذرد و طبق شواهد تنها پنج درصد پیشرفت داشته است.

استاندار گیلان یک استخر استاندارد را دارای ظرفیت ۲۰۰۰ مترمکعبی دانست و عنوان کرد: با این حساب روزانه ۴۰۰ استخر پساب کشاورزی حاوی فسفات و فاضلاب انسانی به تالاب می ریزد.

حق شناس همچنین به ورود سالانه ۱۲۵ هزار تنی مواد معلق به تالاب انزلی اشاره کرد و گفت: تا سال ۸۰ سالانه ۱۰۰ هزار مترمکعب لایروبی انجام می شد، اما اکنون به یک میلیون مترمکعب رسیده، یعنی رسوبات تالاب ۱۰ برابر شده است.

وی ورودی رسوب به تالاب را زیاد دانست که موجب کاهش اثرگذاری لایروبی توسط سازمان بنادر و دریانوردی می شود و ادامه داد: لایروبی در حوضه تالاب تاثیر چندانی بر وضعیت تالاب ندارد؛ البته سازمان بنادر باید به تکلیف خود مبنی بر لایروبی رسوبات عمل کند.

استاندار گیلان مسئله تالاب انزلی را چندوجهی دانست و تصریح کرد: وسعت تالاب ۲۰ هزار هکتار بوده و دارای عمق پنج متری است که نیمی از عمق آن وابسته به دریا و نیم دیگر ناشی از رسوبات است، یعنی یک میلیارد مترمکعب رسوب داریم.

وی حداقل هزینه لایروبی تالاب را یک میلیارد دلار دانست و اضافه کرد: اگر همه ظرفیت سازمان بنادر و دریانوردی کل کشور را پای کار بیاوریم، ۱۰۰ سال طول می کشد تا لایروبی تالاب انجام شود؛ این در حالی است که بلافاصله پس از لایروبی کامل تالاب(که امر محال است) نیز شاهد تجمیع رسوبات خواهیم بود، زیرا تالاب مقصد بوده و باید به سراغ مبدا و منشا برویم.

حق شناس با بیان اینکه ورودی تالاب و حجم لایروبی تناسب ندارد، افزود: فاضلاب آلوده است و حدود ۳۷۰ نوع پرنده و آبزی و خزنده و... موجود در اکوسیستم تالاب را نابود می کند.

استاندار گیلان به ورود روزانه ۱۰ هزار مترمکعبی پساب شهر صنعتی به تالاب اشاره کرد و گفت: هزینه  تصفیه خانه شهر صنعتی ۴۰۰ میلیارد تومان و هزینه تصفیه خانه های رشت و انزلی حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است لذا اگر ۵۰۰ میلیون دلار به گیلان تخصیص داده شود می توانیم مشکل تالاب را ریشه ای حل کنیم.

وی با بیان اینکه طبق آمارهای هواشناسی در بلندمدت(۵۰ سال) حجم بارندگی و آب ورودی به تالاب انزلی کاهش نداشته است، عنوان کرد: این در حالی است که در بازه بلندمدت شاهد افزایش ورود رسوبات به تالاب هستیم.

حق شناس هزینه های صورت گرفته توسط دستگاه های متولی تالاب همچون سازمان بنادر و حفاظت محیط زیست و آب منطقه ای و منابع طبیعی و... را میلیون دلاری دانست و تاکید کرد: تالاب مقصد است و اگر فقط به مقصد بپردازیم، نه تنها با برنامه هفت ساله که با برنامه ۷۰ ساله هم این مشکل حل نمی شود و کار اساسی باید در کنترل ورود پساب های خانگی و کشاورزی و صنعتی صورت بگیرد لذا همه استان باید راه اندازی تصفیه خانه های رشت و انزلی را مطالبه کند و از ورود سموم کشاورزی نیز به رودخانه ها جلوگیری شود. خوشبختانه مردم نسبت به تالاب انزلی حساس شده اند و مطالبه عمومی مردم برای گیلان باید عدم ورود فاضلاب و پساب به رودخانه ها و تالاب به ویژه دو رودخانه زرجوب و گوهررود باشد.

وی همچنین خواستار انعقاد قرارداد با پیمانکاران بخش خصوصی پروژه های ملی جهت جمع آوری رسوبات تله های رسوبگیر ورودی به تالاب شد و بیان کرد: همه دستگاه‌های استانی از سازمان ملی خود مطالبه کنند تا مشکل تالاب انزلی را که دغدغه ملی است، حل کنیم؛ البته وظایف جاری دستگاه ها درباره تالاب باید ادامه پیدا کند.

استاندار گیلان همچنین به مشکلات حوزه پسماند گیلان اشاره کرد و یادآور شد: روزانه حدود ۱۰۰۰ تن زباله در پهنه رشت تولید می شود که باید از طریق کارخانه کود آلی پردازش شود؛ البته کیفیت خروجی این کارخانه مورد توجه قرار گیرد.

حق شناس تصفیه آب حوضچه شیرابه سراوان را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: باید به سراغ ریجکت ها برویم و مسائل اجتماعی مربوط به لندفیل ها را حل کنیم تا مردم بدانند که ضرری متوجه آنان نیست.

وی با اشاره به اعتبارات ناچیز پروژه های آب و فاضلاب استان، به نیاز ۱۵ هزار میلیارد تومانی راه اندازی تضفیه خانه رشت اشاره کرد و متذکر شد: بودجه دستگاه های متولی تالاب انزلی در اختیار آبفا قرار بگیرد تا منشا آلودگی تالاب را حل کنیم؛ در واقع همه اعتبارات و راهبردها باید به سمتی برود تا «پساب به تالاب نرود»؛ اگرچه با پس روی آب دریا مواجه هستیم، اما سهم این پدیده در مشکل تالاب ۲۰ درصد بوده و ۸۰ درصد دیگر به گردن رسوبات سمی است.

انتهای پیام