به گزارش خبرگزاری ایمنا از مازندران، مدیریت شهری آمل در زمانهای که زندگی شهرنشینی موجب دور شدن انسانها از بسیاری از پدیدههای اجتماعی و فرهنگی شده است، برنامهای را در دستور کار خود قرار داد تا شهروندان آملی را از شتاب و حرکت تند زندگی به آرامش و بهنوعی آسایش روحی سوق دهد.
اجرای طرح پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل به دنبال رقم زدن آیندهای متفاوت برای آملیهاست، آنطور که کارشناسان شهری معتقدند اجرای این طرح موجب یک تحول اساسی در این شهر چند هزار ساله و به نوعی زمینهساز توسعه شهری و پایدار با فراهم شدن شرایط حضور گردشگران میشود، چرا که در محدوده طرح پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل، آثار تاریخی و باستانی مهمی همچون دو پل دوازده چشمه و معلق، دو مسجد جامع و آقاعباس، بقعه تاریخی میرقوالدین مرعشی معروف به میربزرگ، پایینبازار و خانههای تاریخی قرار گرفته است.
اجرای طرح باعث توسعه اقتصادی کسبهها میشود
اجرای طرح پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل مخالفان و موافقان زیادی داشته است، در حالی که برخی از مخالفان اجرای این طرح با مراجع به دستگاه قضائی اعتراض خود را اعلام کردهاند، یکی از بازاریان موافق طرح به خبرنگار ایمنا میگوید: اتفاقاً ایجاد تحول و پیشرفت برای ما بازاریان مناسب است و به همکارانم نیز گفتهام که قدری صبور باشند، همانطور که اجرای طرح بازآفرینی دوکوچه غربی و شرقی موفق بود، این طرح نیز موفق خواهد بود.
مغازهدار دیگری در کنار موافقت بر اجرای طرح، نگرانی خود را از بابت قطع شدن درختان و کم شدن فضای سبز با راهاندازی و افزودن مغازههای دیگر در این نقطه میداند و میگوید: صحبتهایی برای کاشت درخت پالم مطرح میشود، در حالیکه با توجه به موقعیت جغرافیایی مازندران و آمل نیاز به کاشت درختان هیرکانی یا همان درخت نارنج است، نه آن درختان که ما را از منابع طبیعی استانمان دور کند.
وی میافزاید: اگر بهلحاظ توسعه گردشگری نگاه کنیم، بازگشت بافت این منطقه به بافت قدیم خوب است و استفاده از سنگ فرش و سفالهای قدیمی ما را به دوران گذشته سوق میدهد.
مخالفان اجرای این طرح، مشکلاتی از جمله کسادی بازار و ترافیک را دلیل مخالفت میدانند، یکی از افرادی که در آن حوالی مغازهای دارد، با ابراز نگرانی از اجرا شدن این طرح میگوید: با این طرح کاسبی ما میخوابد و با جلوگیری از تردد خودرو مردم به این نقطه از شهر نمیآیند، همچنین با این نوع تغییر با حجم ترافیک بیشتر وسایل نقلیه مواجه میشویم، چرا که پارکینگ بهاندازه کافی در این منطقه وجود ندارد.
کاهش قیمت زمین ترس عمده بازاریان اجرای طرح
عدهای از مغازهداران که راسته طلافروشی را در این منطقه شکل دادهاند، مخالف اجرای پیادهراهسازی هسته مرکزی هستند، آنها معتقدند که با توجه به ساختوساز در محدوده ساختمان شهرداری مرکزی و سپردن به پیمانکار با ایجاد مغازههای جدید بهنوعی قیمت زمین پایین میآید و این موضوع به بازاریان قدیمی ضرر میرساند، از سوی دیگر با احداث مغازههای جدید فضای سبز از بین میرود.
اجرای هسته مرکزی شهر در مساحت ۱۵ هزار متری شهر آمل
علی داوودی، شهردار آمل با اشاره به اجرای طرح پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل میگوید: اجرای این طرح از بیستودوم بهمن سال گذشته شروع شده است و تمام تلاش مدیریت شهری بر این است که تا مرداد سال ۱۴۰۵ آن را به پایان برسانیم.
وی مقدار مساحت اجرای این طرح را ۱۵ هزار مترمربع میداند و اضافه میکند: مجموع اعتبار و هزینه پیشبینی شده بالغ بر یکهزار میلیارد ریال است.
داوودی با اعلام بر اینکه طرح اولیه اجرای پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر به دنبال ایجاد یک فضای باز شهری بوده است، ادامه میدهد: در ادامه اجرای طرح و پس از نشست با بازاریان و شنیدن صحبتهای آنها یک لاین حرکت در اجرای این طرح اضافه و در دستور کار قرار گرفت تا در زمان تخلیه بار، مشکلاتی ایجاد نشود.
وی با بیان اینکه در طرح فضای باز و با اضافه شدن فضای سبز شهری اتفاق بسیار خوبی در هسته مرکزی شهر میافتد، میافزاید: اجرای این طرح به رونق بازار نیز کمک میکند، همانگونه که در شهرهای مدرن انجام شده است.
شهردار آمل با اشاره به احداث پارکینگ عمومی در آن منطقه میگوید: هماکنون دو پارکینگ در هتل شهر، زیر پل معلق واقع شده است و با رایزنی با راسته برنجفروشان پارکینگی در آن منطقه ایجاد خواهد شد، همچنین طی قراردادی با سرمایهگذاری در آفتاب، یک پارکینگ طبقاتی احداث میشود تا مشکلی در بحث کمبود پارکینگ در این منطقه نداشته باشیم.
وی در زمینه فضای سبز و جایگزینی درخت پالم بهجای درخت نارنج در محوطه ساختمان شهرداری مرکزی و اطراف آن اضافه میکند: تا به این لحظه صحبتی بر کاشت درخت پالم نشده و در طرح نیز گنجانده نشده است و تاکنون چندین نفر ساعت برای اجرای پروژه با حضور کارشناسان مربوطه جلسه گذاشته شده است تا در صورت مشاهده معضلاتی رفع شود و پروژه به نقطهای برسد که مورد رضایت و توجه مردم قرار گیرد.
پیادهراهسازی هسته مرکزی آمل در ادامه اجرای طرح بازآفرینی انجام میشود
سیدعلی رضا موسوی، رئیس سازمان عمران و بازآفرینی شهرداری آمل در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به اجرای این طرح میگوید: پروژه پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل یکی از مجموعه و سیاستهای بازآفرینی است که در کنار مرمت و بازسازی سقف بازار قدیم و مرمت خانههای تاریخی قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه در پی مطالعات بر اجرای هسته مرکزی در سال ۱۴۰۰ تقریباً در ۱۵ منطقه و محله با کمبود فضای باز و اوقات فراغت مواجه هستیم، میافزاید: این مشکل نه تنها در این شهر بلکه در شهرهای مدرن با توجه به سیاستهای ساختوساز وجود دارد و پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل آن نیازهای جنبه اجتماعی را تأمین خواهد کرد.
موسوی با اشاره به اینکه با اجرای طرح گردشگری و پیادهمحور یک محیط سرزنده خواهیم داشت، ادامه میدهد: با توجه به شناخت و وضعیت و زیست مردم آمل یک فضای متحولی را ایجاد میکند و یک تلاقی غرب و شرق و افزایش تحولات اجتماعی به وجود میآورد.
این مسئول با تاکید بر اینکه طرح بازآفرینی شهری ادامهدار خواهد بود، میگوید: مطالعات فاز نخست و دوم از سوی سازمان دستور کار و تاییدیه آن انجام شده است و بهعنوان پیشروترین طرح بازآفرینی در جایگاه پایلوت نقش ارزندهای در سایر شهرهای مازندران خواهد داشت.
موسوی میافزاید: در زمینه مشکلات ترافیکی سازمان نقشی ندارد و بر مبنای سیاستها ورود پیدا میکند و قطع درختان در روند این طرحها بوده است.
وی ادامه میدهد: در اجرای طرح بازآفرینی شهری، موقعیت جغرافیایی منطقه مورد توجه جدی قرار میگیرد و مطابق آن محیطزیستی، کاشت درخت انجام میشود، در کنار اینکه به مباحث زیباشناختی نیز توجه میشود تا با استفاده از رنگها، پیادهروی برای شهروندان را لذتبخش کند.
به گزارش ایمنا، طرح پیادهراهسازی هسته مرکزی شهر آمل با پشتوانه مصوبه ستاد بازآفرینی استان و با نگاه هویتبخشی تاریخی و رونق گردشگری درون شهری در قالب یک طرح کلان سرمایهگذاری در حال اجرا است و اگرچه اجرای این طرح مخالفانی داشته است اما تجربه پیادهراه سازی در ایران نشان میدهد که نه تنها در آمل که بلکه شهرهای دیگر کشور نیز با منتقدانی مواجه بود که مشکل زیرساخت را بهانه اصلی مخالفت خود با اجرای چنین فعالیتی ذکر میکردند اما گذشت زمان نشان داد که بسیاری از مخالفتها بیمورد بوده است.
گزارش از کبریا مقدس خبرگزاری ایمنا مازندران