شناسهٔ خبر: 69771098 - سرویس فرهنگی
منبع: ایبنا | لینک خبر

یادداشت؛

«خواندن برای همدلی»؛ بهره‌گیری از قدرت کتاب‌ برای تقویت همبستگی اجتماعی

خوزستان- استادیار گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز معتقد است: خواندن برای همدلی» نه‌تنها یک شعار برای هفته کتاب و کتابخوانی، بلکه یک فراخوان برای بهره‌گیری از قدرت کتاب‌ در تقویت همبستگی اجتماعی و ارتقای روابط انسانی است.

صاحب‌خبر -

۱- اهمیت همدلی در دنیای مدرن

همدلی، به‌عنوان توانایی درک و به اشتراک‌گذاری احساسات دیگران، یکی از ارکان اصلی تعاملات انسانی است. در دنیای پیچیده و چندلایه امروز، فناوری‌های نوین اطلاعاتی و ارتباطی باعث شده‌اند که انسان‌ها بیشتر از همیشه با اطلاعات و فرهنگ‌های مختلف در تماس باشند؛ هر چند به صورت حضوری این ارتباطات کم رنگ شده است. در این شرایط است که درک و فهم و ارتباطاتِ متقابل، از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. این همدلی می‌تواند به‌عنوان پلی برای غلبه بر اختلافات فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی عمل کند و در نهایت به همبستگی اجتماعی و همکاری میان جوامع مختلف منجر شود. در این راستا، یکی از بهترین روش‌ها برای افزایش همدلی، خواندن کتاب‌های داستانی و غیرداستانی است. در واقع، وقتی افراد داستان‌هایی را از دیدگاه‌های مختلف انسانی می‌خوانند، نه‌تنها با دیدگاه‌ها، افکار و جهان‌بینی‌های متفاوتی آشنا می‌شوند، بلکه آن‌ها قادر خواهند بود احساسات و تجربیات مختلفِ دیگران را نیز درک کنند.

۲- تأثیر مطالعه کتاب‌های داستانی بر همدلی

خواندن کتاب‌های داستانی و ادبی می‌تواند تأثیر قابل توجهی در تقویت همدلی افراد داشته باشد. داستان‌ها به دلیل اینکه افراد را در موقعیت‌های پیچیده و هیجان‌انگیز انسانی قرار می‌دهند، می‌توانند درک احساسات و دیدگاه‌های مختلف را تسهیل کنند. در واقع، افراد پس از مطالعه متون و داستان‌های ادبی، بهتر می‌توانند احساسات دیگران را شبیه‌سازی کرده و در موقعیت‌های اجتماعیِ مختلف، واکنش‌های مؤثرتری از خود نشان دهند. به عبارت دیگر، ادبیات داستانی می‌تواند یک «تجربه‌ی روان‌شناختی» فراهم کند که باعث افزایش توانایی همدلی در فرد شود. کتاب‌های داستانی به‌ویژه در صورتی که شخصیت‌های و افکار گوناگون انسانی را به تصویر بکشند، موجب افزایش درک و تعاملات اجتماعی شده؛ و به‌ویژه در دنیای پرتنش امروز که نیاز به همدلی و تفاهم اجتماعی بیشتر از همیشه احساس می‌شود، اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

۳- خواندن برای تقویت همدلی در سطح اجتماعی

در کنار تأثیرات فردی، مطالعه کتاب‌های اجتماعی و تاریخی نیز می‌تواند باعث تقویت همدلی در سطح اجتماعی شود. کتاب‌های غیرداستانی که به مسائلی چون فقر، مهاجرت، جنگ، یا بحران‌های اجتماعی پرداخته‌اند، نه‌تنها سطح آگاهی فرد را افزایش می‌دهند بلکه به او کمک می‌کنند تا به تجربه‌های زندگی مردمانی دیگر با دیدگاه‌های متفاوت از خود نگاه کند. می‌توان انتظار داشت که مطالعه کتاب‌های غیرداستانی با موضوعات اجتماعی به‌ویژه آن‌هایی که به مسائل هویتی و فرهنگی می‌پردازند، باعث ارتقای همدلی در افراد شود. در این شرایط، وقتی فردی داستان زندگی شخصی را از دیدگاه مثلاً یک پناهنده، یا یک اقلیت قومی یا یک فردِ درگیر در بحران می‌خواند، می‌تواند ارتباطات عمیق‌تری با دیگر انسان‌ها برقرار کند و به درک بهتری از وضعیت اجتماعی و فرهنگی دیگران دست یابد.

۴- کتاب و کاهش شکاف فرهنگی و اجتماعی

جوامع مختلف معمولاً با چالش‌های زیادی در زمینه تفاوت‌های فرهنگی، قومی، دینی و حتی طبقاتی روبه‌رو هستند. در چنین شرایطی، کتاب‌ها می‌توانند به‌عنوان ابزاری برای کاهش این شکاف‌ها عمل کنند. مطالعه کتاب‌هایی که به تجربیات و دیدگاه‌های مختلف بشری می‌پردازند، به‌ویژه در جوامعی مانند ایران که تنوع فرهنگی و قومی زیادی دارند، قادر خواهد بود که به درکی متقابل و پذیرش تفاوت‌ها کمک کند. کتاب‌ها نه‌تنها درک ما از فرهنگ‌های مختلف را افزایش می‌دهند، بلکه در فرآیند خواندن، فرد می‌تواند به ابعاد انسانی و احساسی دیگری از زندگی افراد در سراسر جهان پی ببرد. این آگاهی‌ها می‌توانند به‌عنوان ابزاری مؤثر در کاهش و پیشگیری از تبعیض‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی عمل کنند.

۵- چالش‌ها و فرصت‌ها در ترویج همدلی از طریق کتاب

با وجود این تأثیرات مثبت، چالش‌هایی نیز در مسیر استفاده از کتاب به‌عنوان ابزاری برای تقویت همدلی وجود دارد. یکی از این چالش‌ها، کمبود منابع اطلاعاتی مناسب و فضاهای کافی برای ترویج فرهنگ کتابخوانی است. علی‌رغم ظرفیت‌های بالقوه‌ای که منابعی همچون کتاب‌ها در تقویت همدلی می‌تواند داشته باشد، اما هنوز هم بسیاری از جوامع با بحران کمبود کتاب، کتابخانه و مراکز فرهنگی روبه‌رو هستند که این امر مانع از گسترش و توسعه فرهنگ مطالعه و همدلی می‌شود. در عین حال، این چالش‌ها فرصت‌هایی نیز به همراه دارند. اگر بتوان در سطوح مختلف آموزشی و اجتماعی، برنامه‌هایی را برای ترویج فرهنگ کتابخوانی و استفاده از کتاب به‌عنوان ابزاری برای تقویت همدلی طراحی کرد، می‌توان گام‌های مؤثری در راستای ایجاد جامعه‌ای با تعاملات انسانیِ بیشتر و آگاهی‌های اجتماعیِ عمیق‌تر برداشت.

خواندن برای همدلی، سرمایه‌گذاری در جوامع آینده

در پایان، باید اذعان کرد که «خواندن برای همدلی» نه‌تنها یک شعار برای هفته کتاب و کتابخوانی، بلکه یک فراخوان برای بهره‌گیری از قدرت کتاب در تقویت همبستگی اجتماعی و ارتقای روابط انسانی است. کتاب‌ها می‌توانند ابزاری مؤثر در ایجاد ارتباطات عمیق و باکیفیت میان انسان‌ها باشند. در این راستا، باید در ترویج فرهنگ مطالعۀ مفید، همگام با پیشرفت‌های علمی و اجتماعی گام برداریم تا بتوانیم به کمک کتاب‌ها دنیای بهتری بسازیم؛ دنیایی که در آن، همدلی و درک متقابل میان انسان‌ها، پیوندهای اجتماعی را تقویت کند و فضای امن‌تری برای زیستن به وجود آورد.