شناسهٔ خبر: 69736443 - سرویس بین‌الملل
منبع: انتخاب | لینک خبر

مارکو روبیو وزیر خارجه ترامپ کیست و چه مواضعی علیه ایران دارد؟

هم مارکو روبیو و هم مایکل والتز به عنوان نمایندگان کنگره آمریکا بارها درباره جنبه‌های مختلف سیاست خارجی کشورشان صحبت کرده‌اند. هر دو به جناحی از حزب جمهوریخواه متعلقند که طرفدار قدرت نظامی، حضور بیشتر آمریکا در سطح جهانی و برخورد شدیدتر با مخالفان آمریکا مانند ایران، کوبا و چین است.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

 

بی بی سی: هم مارکو روبیو و هم مایکل والتز به عنوان نمایندگان کنگره آمریکا بارها درباره جنبه‌های مختلف سیاست خارجی کشورشان صحبت کرده‌اند. هر دو به جناحی از حزب جمهوریخواه متعلقند که طرفدار قدرت نظامی، حضور بیشتر آمریکا در سطح جهانی و برخورد شدیدتر با مخالفان آمریکا مانند ایران، کوبا و چین است.

از میان این دو، روبیو اصولا به مواضع ضد ایران مشهور است و بارها خواستار افزایش تحریم‌های ایران شده است. در جریان مذاکرات هسته‌ای در دوران باراک اوباما، او از جمله سناتورهایی بود که نه تنها فعالانه‌ با این مذاکرات مخالف بود، بلکه تلاش کرد تا با تصویب تحریم‌های بیشتر در کنگره، از امتیازهای احتمالی هرگونه توافق برای ایران بکاهد.

او که عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکاست، در ماه ژانویه ۲۰۲۴ به همراه مگی حسن، از سناتورهای دموکرات، ‌در نامه‌ سرگشاده به جو بایدن، از او درخواست کرد که به دلیل حمله حماس به اسرائیل، دولت آمریکا با استناد قوانین موجود، تحریم ایران را سخت‌گیرانه‌تر اجرا کند و جلو هرگونه فروش نفت ایران را بگیرد.

روبیو همچنین سال گذشته طرحی را به همراه مگی حسن و یکی دیگر از سناتورهای دموکرات به نام جکی روزن به سنا ارائه کرد تا جلو فروش نفت ایران را بگیرد. این طرح که با نام «قانون توقف حمایت از نفت ایران» (SHIP) تهیه شده، هنوز در سنای آمریکا در دست بررسی است و اگر تصویب شود، دولت این کشور موظف خواهد شد تا برای مقابله با فروش نفت ایران دست به اقدامات بسیار گسترده‌تر بزند.

او در همین سال طرح مشابه دیگری نیز با نام «قانون پایان دادن به تروریسم ایرانیان» به سنا ارائه کرده که شبیه به طرح دیگرش، در تقویم مجلس سنا برای بررسی قرار دارد. این طرح هم اگر تصویب شود گستره تحریم‌های ایران به‌ویژه مقابله با کسانی که این تحریم‌ها را نادیده می‌گیرند، افزایشی قابل توجه پیدا خواهد کرد.

روبیو در جریان تنش‌های اخیر در خاورمیانه هم ساکت نبوده و بارها در دفاع از اسرائیل صحبت کرده است. او مشخصا، بعد از این‌که اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق حمله کرد و گزارش‌هایی درباره تصمیم تهران برای اجرای یک عملیات تلافی‌جویانه منتشر شد، در اظهارنظری معروف گفت که اسرائیل از زمان آخرین جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۷۳ تاکنون، با چنین تهدید بزرگی روبه‌رو نبوده است. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اسرائیل فورا با حمله‌ای به مراتب بزرگتر در داخل خاک ایران، این حمله را تلافی خواهد کرد.»

روبیو در سنا یکی از نمایندگان فعال در سیاست خارجی است

هر دوی این سیاستمداران، در بسیاری دیگر از موضوعات سیاست خارجی هوادار شکلی از جریان اصلی ایده‌های جمهوریخواهان هستند که هیچ شباهتی به دکترین انزواطلبانه ترامپ ندارد. دونالد ترامپ در دوره پیشین نیز، بعضی از مهره‌های کلیدی سیاست خارجی‌اش را از میان چهره‌هایی مشابه – مانند جان بولتون یا مایک پومپئو – انتخاب کرده بود.

در دوره پیشین، این گروه از سیاستمداران در برخی از سیاست‌ها – مشخصا در خاورمیانه و سیاست‌های مرتبط با امنیت اسرائیل – رویکرد سنتی‌شان را پی گرفتند، اما در موضوعاتی مانند ناتو، اتحادیه‌ اروپا و روابط با روسیه، دنباله‌رو نظرات متفاوت ترامپ بودند.

انتظار می‌رود که این‌بار هم در صورت انتخاب مارکو روبیو و مایکل والتز، آن‌ها رویکردی مشابه در‌پیش‌بگیرند. بدین معنا که وقتی صحبت از مهار ایران و «تضمین امنیت اسرائیل» است، انتظار این است که دست چهره‌هایی مانند مارکو روبیو برای پیگیری کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران باز باشد و حتی سیاست کاستن از حضور نظامی آمریکا در سطح بین‌المللی نیز، در خاورمیانه با استثناهایی روبه‌رو شود.

لینک کوتاه کپی لینک