شناسهٔ خبر: 69725121 - سرویس فرهنگی
منبع: ایبنا | لینک خبر

در «هم‌نشینی کتاب جریان» مشهد عنوان شد؛

روایتی از محدودیت‌های درک انسان در «کتابخانه بابل» اثر «بورخس»

خراسان‌رضوی- نویسنده و فعال حوزه کتاب‌وکتابخوانی گفت: «کتابخانه بابل» اثر «بورخس» نمادی از دانش بی‌کران و در عین حال، نشان‌دهنده محدودیت‌های انسان در درک این دانش بی‌نهایت است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، ترانه علی‌نیا نویسنده و کارشناس ارشد ادبیات فارسی، چهارشنبه شب در هجدهمین نشست «هم‌نشینی کتاب جریان» با خوانش، بررسی و نقد کتاب «کتابخانه بابل و ۲۳ داستان دیگر» به قلم «خورخه لوئیس بورخس»، نویسنده شناخته‌شده آرژانتینی در کافه کتاب آوان بیان کرد: ادبیات آمریکای لاتین با وجود نویسندگانی همچون «خورخه لوئیس بورخس» و «گابریل گارسیا مارکز» طلایه‌دار ژانر ادبی رئالیسم جادویی است.

وی با بیان اینکه با بررسی کتاب «کتابخانه بابل و ۲۳ داستان دیگر» به اعماق داستان‌های کوتاه «خورخه لوئیس بورخس» سفر می‌کنیم، ادامه داد: سفر پرماجرا به هزارتوی پر رمز و راز کتابخانه‌ای به مثابه جهان، جایی که هر کتاب، یک جهان کوچک و هر کلمه، یک کهکشان بی‌پایان است، هیجان‌انگیز است.

روایتی از محدودیت‌های درک انسان در «کتابخانه بابل» اثر «بورخس»

این فعال حوزه کتاب و کتابخوانی در ادامه با بررسی داستان «کتابخانه بابل» و نقش آن در داستان‌های «بورخس» خاطرنشان کرد: در این اثر با کتابخانه‌ای بی‌نهایت که در آن تمام کتاب‌های ممکن و ناممکن نوشته شده‌اند، مواجه هستیم؛ این کتابخانه، نمادی از دانش بی‌کران و در عین حال، نشان‌دهنده محدودیت‌های انسان در درک این دانش بی‌نهایت است.

علی‌نیا گفت: تصویری که بورخس از کتاب‌ها و اعداد به نمایش می‌گذارد شاید تصویری جدید از علم فیزیک و یا حتی زیست‌شناسی باشد.

دبیر نشست «هم‌نشینی کتاب جریان» مشهد گفت: با خواندن «کتابخانه بابل» این تصویر در ذهن من شکل گرفت که راه‌پله‌های این کتابخانه، که بی انتها و مدورند چقدر به ساختار DNA شباهت دارند و کتاب‌ها در این کتابخانه انگار نوکلئویدهای متصل به این رشته بی‌انتها و پیچ در پیچ هستند.

علی‌نیا ادامه داد: علم شناسایی ویروس‌ها و ساختارهای ملکولی مداوم در حال تغییر است و این مسئله شباهتی به اشاره‌های «بورخس» در مورد مطلق بودن کتابخانه دارد.

روایتی از محدودیت‌های درک انسان در «کتابخانه بابل» اثر «بورخس»

این فعال حوزه کتاب و کتابخوانی همچنین در خصوص این مسئله آیا ادبیات «بورخس» برای عموم مردم قابل درک است یا خیر؛ گفت: برخی معتقدند که پیچیدگی‌های فلسفی و ادبی آثار «بورخس» درک آن‌ها را برای مخاطب عام دشوار می‌کند. اما برخی دیگر نیز بر این باور هستند که زیبایی و عمق این داستان‌ها، فراتر از مرزهای زبانی و فرهنگی است و می‌تواند مخاطب را به تفکر و تعمق وادار کند.

به گزارش ایبنا؛ در این نشست همچنین برخی از حاضران به پیچیدگی‌های ادبیات «بورخس» و روایت‌های چندلایه و داستان‌هایی که در آن‌ها مرز واقعیت و خیال، گذشته و آینده، و حتی زندگی و مرگ، به شکلی مبهم و گیرا در هم تنیده شده‌اند؛ اشاره کردند و همچنین بحث‌هایی درباره مفهوم زمان، معمای زندگی و مرگ، جستجوی انسان برای یافتن معنای هستی و میل به جاودانگی نیز مطرح شد.

در پایان جلسه، حاضران با این نتیجه مشترک به گفت‌وگو پایان دادند که ادبیات «بورخس»، سفری است به اعماق وجود انسان و جهان هستی. سفری که در آن، هر خواننده می‌تواند بر اساس تجربیات و دانش خود، معانی و مفاهیم جدیدی را کشف کند؛ در واقع به این جمع‌بندی رسیده شده که بورخس، نه تنها یک نویسنده، بلکه یک فیلسوف، یک کتابدار و یک راهنما است که ما را به دنیایی از رمز و راز و زیبایی دعوت می‌کند. دنیایی که در آن، هر کتاب، یک جهان کوچک و هر کلمه، یک کهکشان بی‌پایان است.