شناسهٔ خبر: 69724807 - سرویس علمی-فناوری
منبع: گجت نیوز | لینک خبر

چینی‌ها موشک استارشیپ را هم کپی کردند

صاحب‌خبر -

چین با کپی‌برداری از موشک استارشیپ اسپیس ایکس، گامی تازه در رقابت‌های فضایی برداشته و در تلاش برای پیشرفت سریع‌تر است.

چین با طراحی جدید موشک سنگین خود، لانگ مارچ ۹، به دنبال الگوبرداری از استارشیپ است. این موشک پیشرفته قرار است به بالچه‌ها و مرحله فوقانی چندبارمصرف مجهز شود که شباهت زیادی به طراحی نوآورانه‌ اسپیس ایکس دارد.

بیشتر بخوانید:
تماشا کنید: انفجار ترسناک موشک چینی از نگاه پهپاد

 اطلاعات منتشرشده حاکی از آن است که مرحله اول موشک لانگ مارچ ۹ به گونه‌ای طراحی شده است که بتوان آن را پس از هر پرتاب بازیابی و مجدداً مورد استفاده قرار داد. این مرحله از مجموع ۳۰ موتور قدرتمند YF-215 نیرو می‌گیرد که با استفاده از فناوری احتراق مرحله‌ای جریان پر، متان و اکسیژن مایع را به انرژی جنبشی تبدیل می‌کنند. هر یک از این موتورها قادر است نیروی رانشی معادل حدود 400 هزار پوند تولید کند. این در حالی است که اسپیس ایکس در مرحله‌ اول استارشیپ از ۳۳ موتور رپتور استفاده می‌کند که نیروی رانشی بیشتری (حدود ۵۶۰ هزار پوند برای هر موتور) ارائه می‌دهند.

شباهت با موشک استارشیپ؛ الهام یا تقلید؟

تصاویر طراحی لانگ مارچ ۹ نشان می‌دهد که مرحله‌ دوم چندبارمصرف این موشک دارای بالچه‌هایی در انتها و میانه است؛ طراحی‌ای که به‌شدت یادآور مرحله‌ فوقانی استارشیپ است. این موشک که برای اولین پرتاب خود در سال ۲۰۳۳ برنامه‌ریزی شده، نوید تحولی در فناوری فضایی چین را می‌دهد.

موشک استارشیپ موشک استارشیپ

اما این شباهت‌ها به لانگ مارچ ۹ ختم نمی‌شود. استارتاپ فضایی شبه‌خصوصی چینی «کازمولیپ» اخیراً از پروژه‌ جدید خود برای ساخت یک موشک چندبارمصرف به نام «لیپ» خبر داده است. ویدئوی منتشرشده از این موشک نشان می‌دهد که شرکت چینی حتی در روش‌های بازیابی موشک نیز از اسپیس ایکس الگوبرداری کرده است. «چاپستیک‌ها» که برای مهار و بازیابی استارشیپ استفاده می‌شوند، حالا به الگویی برای طراحان چینی تبدیل شده‌اند.

چین در مسیر پیشرفت؛ آمریکا در چالش‌های داخلی

این نخستین باری نیست که شاهد کپی‌برداری چینی‌ها از فناوری‌های پیشرفته اسپیس ایکس هستیم. ماه گذشته، شرکت دیپ بلو ایرواسپیس با شکست در تلاش برای فرود عمودی موشکی مشابه فالکون ۹، این موضوع را به وضوح نشان داد. همچنین، استارتاپ فضایی اسپیس پایونیر نیز در پی ساخت نسخه‌ مشابهی از موشک‌های اسپیس ایکس است.

هم‌زمان، سیاست‌های داخلی ایالات متحده ممکن است به ضرر این کشور تمام شود. در حالی که بخش دولتی و خصوصی چین به‌سرعت به سمت فناوری‌های چندبارمصرف حرکت می‌کنند، ناسا به دلیل فشار سیاست‌گذاران آمریکایی همچنان بر ساخت موشک فوق‌العاده گران و یک‌بارمصرف «اسپیس لانچ سیستم» (SLS) متمرکز است. این مسئله می‌تواند بودجه ناسا را هدر دهد و پیشرفت فناوری‌های فضایی غیرنظامی آمریکا را به تأخیر بیندازد.

در گجت نیوز بخوانید: