شناسهٔ خبر: 69721016 - سرویس سیاسی
منبع: جماران | لینک خبر

ادعای رسانه آمریکایی: رهبران جمهوری‌خواه هشدار می‌دهند یک حلقه جدید اطراف ترامپ وجود دارد که او را به سمت اجازه به ایران، روسیه و چین که هر کاری دوست دارند انجام دهند، سوق می‌دهد

بسیاری در میان جمهوری‌خواهان پامپئو را به عنوان گزینه اصلی برای رهبری پنتاگون می‌دانستند، جایی که او می‌توانست رویکرد سخت‌تری را نسبت به چین، روسیه، و ایران پیگیری کند. هیلی، که در ابتدا در انتخابات مقدماتی جمهوری‌خواهان علیه ترامپ رقابت کرد، در بسیاری از دیدگاه‌ها در خصوص سیاست خارجی با پمپئو هم نظر است. تصمیم ترامپ پس از لابی‌گری مشاوران رسمی و غیررسمی شکل گرفت، که پامپئو و هیلی را به عنوان افرادی غیر وفادار از نظر سیاسی و بیش از حد مایل به استفاده از نیروی نظامی می‌دانستند. در میان کسانی که علیه آن‌ها لابی کردند، دان جونیور، تاکر کارلسون، ریچارد گرنل و تولسی گابارد، نماینده سابق دموکرات که به صورت عمومی برای ترامپ تبلیغ کرده بود، دیده می‌شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش جماران؛ به نقل از انتخاب، جِی سولومون در فری پرس نوشت: در حالی که دونالد ترامپ برای دومین دوره ریاست‌جمهوری‌اش آماده می‌شود، سه جنگ داغ در جهان در جریان است: جنگ در اوکراین، نبرد در خاورمیانه، و یک کشمکش فزاینده در واشنگتن بر سر نفوذ بر استراتژی امنیت ملی او. این جنگ آخر در مرزها یا بر فراز حریم هوایی ایران نیست بلکه بیشتر در پلتفرم "ایکس" در حال انجام است، جایی که انتصابات احتمالی و ممنوعیت‌های احتمالی از سوی کمدین‌ها به بحث گذاشته شده و کمپین‌هایی توسط گزینه جایگزین امیدوار علیه گروه دیگری از امیدواران به راه افتاده است.

دونالد ترامپ اعلام کرد که از نیکی هیلی سفیر پیشین دولت اول او در سازمان ملل و مایک پومپئو، وزیر خارجه پیشین خود، برای حضور در دولت جدید آمریکا دعوت نخواهد کرد.

در ادامه این مطلب آمده است: شخصیت‌های کلیدی در این کشمکش اولیه شامل پسر بزرگ‌تر ترامپ، دان جونیور، مجری برنامه تاک‌شو تاکر کارلسون، ایلان ماسک میلیاردر و مالک شبکه اجتماعی ایکس، و ترکیبی نامتجانس از پادکسترهای پرمخاطب و سیاستمداران هستند. در سوی دیگر، چندین نفر از دوره اول ترامپ، قانون‌گذاران برجسته جمهوری‌خواه، و کهنه قدرت‌سربازان نظامی قرار دارند.

این نزاع بر سر انتقال، اولین قربانیان خود را روز شنبه زمانی گرفت که ترامپ در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که دو تن از ارکان اصلی دولت نخست او - مایک پامپئو وزیر خارجه سابق و نیکی هیلی سفیر سابق در سازمان ملل - در دومین دوره خدمت نخواهند کرد. یک مقام ارشد جمهوری‌خواه به روزنامه "فری پرس" گفت: «حداقل ۲۵ نفر با رئیس‌جمهور تماس گرفتند و گفتند: 'باید مایک پامپئو باشد.' و هیچ‌کدام از آن‌ها اهمیت نداشت.»

کنار گذاشتن پامپئو و هیلی، به‌دنبال نشان دادن قدرت سیاسی در "ایکس" توسط ترامپ جونیور و تاکر کارلسون، تعداد زیادی از رهبران جمهوری‌خواه و کهنه‌کاران دولت ترامپ که درگیر انتقال قدرت بودند را متزلزل کرد. آن‌ها در روز یکشنبه، در گفتگو با "فری پرس" گفتند می‌ترسند که حلقه داخلی ترامپ در حال فشار برای تشکیل تیمی امنیت ملی است که مایل به استفاده از قدرت نظامی آمریکا برای حمایت از متحدانش در اروپا، خاورمیانه و آسیا نباشد.

این تغییر استراتژیک می‌تواند به سرعت تلاش‌های نظامی اوکراین علیه روسیه و جنگ اسرائیل علیه ایران و گروه‌های نیابتی‌اش را تضعیف کند. آن‌ها هشدار دادند: "به نظر می‌رسد یک حلقه جدید اطراف ترامپ وجود دارد که او را به سمت اجازه دادن به قدرت‌هایی همچون پوتین، شی جین‌پینگ و ایران سوق می دهد تا به خواسته‌های خود دست یابند و به یک رویکرد انزواگرایانه برمی‌گردد که پیشتر شاهدش نبوده ایم."

ترامپ بارها علیه دخالت ایالات متحده در "جنگ‌های بی‌پایان" صحبت کرده و به توانایی اوکراین در بازپس‌گیری سرزمین‌های اشغالی روسیه با شک و تردید نگریسته است. تاکر کارلسون و سایر شخصیت‌های مطرح از جمله دیوید ساکس، سرمایه‌گذار و پادکستر که از ترامپ حمایت می‌کنند، استدلال می کنند که استقرار نیروهای نظامی ایالات‌ متحده و ناتو به نوعی باعث تحریک پوتین به حمله به اوکراین شده است. رسانه‌های اسرائیلی گزارش داده‌اند که ترامپ می‌خواهد تا دوره آغاز به کارش، اسرائیل جنگش در نوار غزه را به پایان برساند.

نگرانی‌های فزاینده‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه ترامپ ممکن است بیشتر از وفاداران سیاسی دعوت کند تا از کارکنان با تجربه امنیت ملی. این وسوسه‌ای است که او عمدتاً در دوره اول خود از آن اجتناب کرد، هرچند در پایان به آن سمت حرکت کرد. 

برخی دیگر که درگیر روند انتقال بودند، به همراه کسانی که نگران بزرگ‌نمایی فوق العاده کنار گذاشتن پامپئو و هیلی اند هشدار دادند و گفتند که ترامپ در نهایت تیمی متوازن و مجرب خواهد ساخت. "به آن زمان بدهید." 

بسیاری در میان جمهوری‌خواهان پامپئو را به عنوان گزینه اصلی برای رهبری پنتاگون می‌دانستند، جایی که او می‌توانست رویکرد سخت‌تری را نسبت به چین، روسیه، و ایران پیگیری کند. هیلی، که در ابتدا در انتخابات مقدماتی جمهوری‌خواهان علیه ترامپ رقابت کرد، در بسیاری از دیدگاه‌ها در خصوص سیاست خارجی با پمپئو هم نظر است.

تصمیم ترامپ پس از لابی‌گری مشاوران رسمی و غیررسمی شکل گرفت، که پامپئو و هیلی را به عنوان افرادی غیر وفادار از نظر سیاسی و بیش از حد مایل به استفاده از نیروی نظامی می‌دانستند. در میان کسانی که علیه آن‌ها لابی کردند، دان جونیور، تاکر کارلسون، ریچارد گرنل و تولسی گابارد، نماینده سابق دموکرات که به صورت عمومی برای ترامپ تبلیغ کرده بود، دیده می‌شوند.

دان جونیور روز یکشنبه در توییتی در واکنش به پستی از کمدین آزادیخواه دیو اسمیت که نوشته بود: "جنبش 'متوقف کردن پامپئو' عالی است اما کافی نیست. ما به فشار حداکثری برای جلوگیری از ورود همه نئون‌ها و جنگ‌طلبان به دولت ترامپ نیاز داریم"به وضوح انتخاب ضد پامپئو خود را اعلام کرد و نوشت: "۱۰۰٪!!! من روی این موضوع کار می‌کنم." 

تاکر کارلسون روز یکشنبه به طور عمومی البریج کلبی، استراتژیست امنیت ملی، را برای یک موقعیت کلیدی در تیم امنیت ملی آینده تأیید کرد. کلبی، که از اعضای فعال اولین دوره پنتاگون ترامپ بود، مطالب زیادی در مورد نیاز واشنگتن به تغییر تمرکز از اروپا و خاورمیانه به جلوگیری از تهدیدات ناشی از چین نوشته است. "البریج کلبی یکی از معدود مقامات باسابقه امنیت ملی است که نظراتش واقعاً با دیدگاه‌های دونالد ترامپ همخوانی دارد."

جنگ اسرائیل علیه ایران و گروه‌های نیابتی آن در خاورمیانه احتمالاً نخستین مسأله بین‌المللی خواهد بود که ترامپ با آن مواجه خواهد شد. اعضای کمپین و تیم انتقال ترامپ به "فری پرس" گفتند که ایالات متحده به استراتژی "فشار حداکثری" علیه ایران که ترامپ در دوره اول خود به کار بست، باز خواهد گشت. این شامل افزایش تحریم‌های مالی برای کاهش توانایی ایران در صادرات نفت و کسب ارزهای خارجی و همچنین استفاده از نیروهای آمریکایی برای مقابله با گروه‌های نیابتی ایران در یمن، سوریه و عراق می‌شود.

از جمله اقدامات تهاجمی ترامپ در عرصه جهانی در دوره نخست، ترور ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده برجسته سپاه پاسداران ایران در سال ۲۰۲۰ در عراق بود. 

ارزش پول ایران، ریال، طی هفته گذشته به پایین‌ترین حد تاریخی خود رسید که نشان‌دهنده نگرانی ایرانیان از سیاست‌های خارجی ایالات متحده تحت ریاست‌جمهوری ترامپ است. مشاوران ترامپ می‌گویند که او منازعه با ایران را به شکلی شخصی می‌بیند؛ وزارت دادگستری آمریکا به طور عمومی چندین مقام و مأمور ایرانی را به برنامه‌ریزی برای ترور رئیس‌جمهور منتخب و دستیاران سابق او به خاطر انتقام‌جویی از ترور سلیمانی متهم کرده است،. در ژوئیه، اف‌بی‌آی یکی از مردان پاکستانی را در نیویورک به خاطر تلاش برای کشتن ترامپ در یک گردهمایی انتخاباتی دستگیر کرد.

با این حال، هنوز مشخص نیست که ترامپ تا چه میزانی از کمپین اسرائیل علیه تهران حمایت خواهد کرد. تنش ها بین ایران و اسرائیل می‌تواند ایالات متحده را به نوعی جنگ تمام‌عیار در خاورمیانه بکشاند که ترامپ به شدت علیه آن تبلیغ کرده است. همچنین می‌تواند قیمت‌های جهانی انرژی را افزایش داده و به اقتصاد ایالات متحده آسیب برساند.

مقامات اروپایی در حال حاضر نظاره‌گر هستند تا ببینند آیا ترامپ به وعده انتخاباتی خود عمل می‌کند و به سرعت به جنگ روسیه در اوکراین پایان می‌دهد یا نه. آنها نگرانند که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، تلاش کند از دیپلماسی شخصی ترامپ استفاده کند تا دستاوردهای زمینی روسیه در شرق اوکراین را تثبیت کند و سپس فشار نظامی بر اعضای ناتو در اروپا مرکزی و شمالی اعمال کند. ترامپ بارها و بارها حمایت ایالات متحده از ناتو را زیر سوال برده است و به عدم مشارکت منصفانه دولت‌های اروپایی در تأمین مالی این ائتلاف اشاره کرده است.

هفته گذشته، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، اعلام کرد که پس از پیروزی انتخاباتی ترامپ، با او همکاری خواهد کرد و به درخواست‌های او برای «صلح از طریق قدرت» به عنوان دکترین تثبیت‌کننده اشاره کرد. زلنسکی در شبکه ایکس نوشت: «وقتی این اصل به سیاست چهل‌و‌هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا تبدیل شود، بدون شک هم آمریکا و هم کل جهان سود خواهند برد.»

اعضای کمپین و تیم انتقالی ترامپ به «فری پرس» گفتند که احتمال توافق میان زلنسکی و پوتین توسط رئیس‌جمهور منتخب را نمی‌توان نادیده گرفت. آنها به تلاش‌های ترامپ در طی دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش برای مذاکره بر سر توافق تسلیحات هسته‌ای با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، به عنوان نمونه‌ای از تمایل او به پذیرش ریسک‌های دیپلماتیک شخصی در صحنه جهانی اشاره کردند.

در نهایت، مدیریت رابطه آمریکا با چین یکی از مهم‌ترین مسائل بین‌المللی برای ترامپ در دوره دومش خواهد بود. رهبر جمهوری‌خواه قول داده است که کمپین اقتصادی خود علیه پکن را در دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش، از جمله با افزایش قابل توجه تعرفه‌ها از ۶۰ به ۱۰۰ درصد بر فولاد، تجهیزات پزشکی و نیمه‌رساناهای چینی تشدید کند.

این‌که آیا برنامه‌های ترامپ برای مقابله با چین به اقدام نظامی ترجمه خواهد شد یا خیر مشخص نیست. پکن در چهار سال گذشته در ادعاهای سرزمینی خود، به ویژه در دریای چین جنوبی، به طور فزاینده‌ای تهاجمی شده است. ترامپ در کمپین انتخاباتی خود نسبت به احتمال استفاده از نیروی نظامی برای حمایت از متحدان آمریکا در آسیا، به ویژه تایوان، فیلیپین و ژاپن، با ابهام سخن گفت.

سمت وزیر دفاع برای ترامپ اهمیت ویژه‌ای دارد، چون باور دارد پنتاگون نیاز به بازسازی کامل برای مقابله با تهدیدات چین، روسیه و ایران دارد. یک مقام ارشد  دولت اول ترامپ گفت: «شما به یک فرد قوی نیاز دارید. شما به کسی نیاز دارید که واقعاً بتواند به ژنرال‌ها و آدمیرال‌ها بگوید چه خبر است.»

در میان نامزدهای احتمالی برای وزارت امور خارجه، گارنل و سناتور بیل هاگرتی از تنسی، که در دوره اول ترامپ به عنوان سفیر ایالات متحده در ژاپن خدمت کرده‌اند، حضور دارند. افراد دیگری که انتظار می‌رود برای نقش‌های کلیدی امنیت ملی بررسی شوند شامل سناتور مارکو روبیو از فلوریدا، جان رتکلیف، مدیر اطلاعات ملی ترامپ، رابرت اوبراین، آخرین مشاور امنیت ملی ترامپ، و کاش پاتل، یک مقام ارشد پنتاگون در دوره اول ترامپ هستند.

گارنل در کمپین ۲۰۲۴ بسیار فعال بود و بر تلاش‌ها برای جذب آمریکایی‌های عرب تبار و مسلمان نظارت داشت. کارنامه اجرایی این سیاستمدار ۵۸ ساله‌ به دولت جورج دابلیو بوش برمی‌گردد، جایی که به عنوان دستیار ارشد جان بولتون، که یکی از مقامات تندروترین بود، خدمت کرد. از زمان دوره اول ترامپ، گارنل از طریق کارنامه سیاسی‌اش و روابط نزدیک با اعضای خانواده ترامپ وارد دایره داخلی‌ وی شده است. (در همین حال، روز یکشنبه گزارش شد که به نماینده الیس استفانیک پیشنهاد شده است که به عنوان سفیر ایالات متحده در سازمان ملل خدمت کند.)

یکی از عناصری که ممکن است برنامه‌های ترامپ را به چالش بکشد، دامادش جرد کوشنر است. این مرد چهل‌وسه‌ساله نقشی محوری در کاخ سفید ترامپ داشت و رشته‌ای از توافقنامه‌ها بین اسرائیل و کشورهای عربی که به نام توافقات ابراهیم شناخته می‌شوند را میانجیگری کرد، که یکی از مهم‌ترین موفقیت‌های سیاست خارجی ترامپ بود.

ترامپ اشاراتی داشته که تمایل دارد توافقات ابراهیم را با ایجاد یک پیمان دیپلماتیک بین اسرائیل و عربستان سعودی گسترش دهد. کوشنر به‌ احتمال زیاد کسی است که به این کار ادامه خواهد داد، اما وی تا کنون به افکار عمومی گفته که قصد دارد بیرون از واشنگتن بماند و بر کسب‌وکار خود تمرکز کند. فردی که با او صحبت کرده به «فری پرس» گفت مشخص نیست که آیا کوشنر می‌تواند درخواست مستقیم پدرشوهرش برای بازگشت به مناصب دولتی را رد کند یا خیر. 

این فرد گفت: «راه‌های زیادی برای ایفای نقش به عنوان یک مشاور بیرونی غیرموظف و به عهده گرفتن مجموعه ای از وظایف وجود دارد. بنابراین می‌توانم پیش بینی کنم که جیرد کاری از این قبیل انجام دهد.»

اخبار مرتبط

انتهای پیام