شناسهٔ خبر: 69714754 - سرویس اقتصادی
منبع: ایسنا | لینک خبر

در مراسم آغاز به کار نمایشگاه فرش دستباف عنوان شد

لزوم احیای مرکز ملی فرش

یک نماینده مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه سی‌یکمین نمایشگاه بین‌المللی فرش دستباف، از پیگیری‌ها پیرامون تشکیل مجدد شورای ملی فرش خبر داد و اعلام کرد که بارها در نشست با وزرای مختلف صمت، بر احیای مرکز ملی فرش تاکید کرده‌ و خواستار این موضوع شده‌ایم.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، سی‌ و یکمین نمایشگاه بین‌المللی فرش دستباف ایران، صبح امروز (چهارشنبه۲۳ آبان ماه) با حضور فتح الله توسلی - نماینده مجلس - و صدیف بیک زاده - سرپرست شرکت سهامی نمایشگاه‌-  آغاز به کار کرد.

در این دوره از نمایشگاه فرش دستباف، بیش از ۲۳۰ شرکت داخلی از امروز به مدت پنج روز (تا یکشنبه ۲۷ آبان ماه) حضور خواهند داشت تا آخرین توانمندی‌ها، محصولات و خدمات خود در حوزه فرش‌های دستباف با طرح‌ها و نقشه‌ های سنتی و مدرن، گلیم‌های بافته شده با الیاف طبیعی، گبه‌های با رنگ‌های زنده و تابلو فرش‌های نفیس با موضوعات مختلف را از استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان‌غربی، اصفهان، قم، فارس، همدان و... در فضایی بالغ بر ۲۷ هزار متر مربع در معرض دید عموم قرار دهند.

پیش از این، قدرت‌الله دوست محمدی در نشست خبری این نمایشگاه، پیرامون این نمایشگاه و چالش‌های آن سخن گفته و گلایه کرده بود.

بیشتر بخوانید: گلایه از زمان برگزاری تا کاهش تعداد روزها

در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه (صبح امروز/چهارشنبه)، فتح‌الله توسلی- نماینده مجلس شورای اسلامی- اظهار کرد: بارها جلساتی با وزیر صمت دولت سیزدهم به شخصه داشتم و روز گذشته نیز در جلسه‌ای که با وزیر فعلی صنعت، معدن و تجارت در کمیسیون صنایع مجلس داشتیم به ایشان گفتم که مرکز ملی فرش بایستی حتما احیا شود تا ساختار فرش در کشور اصلاح شود؛ سپس به سمت رفع موانع که بخشی از آن‌ها داخلی است و بخشی هم خارجی، حرکت کنیم. در مواردی که موانع داخلی است، ابتدا باید در نگاه مردم به فرش و صنعت فرش تغییر ایجاد کنیم. ضمن اینکه مسئولان ما باید بدانند که فرش چه جایگاهی دارد. فرش سنتی یعنی چه.

وی افزود: از رئیس جمهور تا وزرا و مسئولان دستگاه‌های مختلف، بایستی اهمیت و جایگاه فرش را بدانند و پیگیر باشند که برای رفع موانع چه باید کرد. در همین موضوع بازگشت ارز که در حال حاضر کشور نیاز به ارز و عرضه ارزهای خارجی همچون دلار، یورو و... دارد و بر کسی هم این موضوع پوشیده نیست، اما در مقابل آن، فرهنگ و هنر است که صادرات و ترویج آن برای ما مهم است. به دوستان هم گفته‌ام، حتی اگر ما میلیون‌ها دلار هزینه کنیم تا فرش را صادر کنیم، حتی اگر هیچ ارزی بازنگردد، در حقیقت فرهنگ و هویت ماست که به دنیا صادر شده است.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: چنانچه با کشورهای عربی وارد مذاکره شویم تا مساجدشان را با فرش‌های ایرانی مفروش کنیم، نه‌تنها ارزش فرهنگی و هویتی دارد که ارزش ریالی هم دارد. مساجد عمان یا عربستان با هزینه‌های چند ۱۰ یا چند ۱۰۰ میلیون دلاری قابل مفروش کردن است.  

توسلی ادامه داد: همانطور که اشاره شد، بخشی از موانع هم بین‌المللی است؛ به هر ترتیب، سه رئیس جمهور آمریکا (کلینتون، اوباما و ترامپ) فرش ایران را صرفاً بخاطر بحث های مالی و اقتصادی تحریم کردند. ؛ اما نکته مسائل اقتصادی نیست؛ چراکه اقتصاد آمریکا حدود ۳۰ تریلیون دلار است و اصلاًچهار- پنج میلیارد دلار، رقمی برای اقتصاد آمریکا نیست؛ در نتیجه آن‌ها از همین فرهنگ ما و هویت ماست که می‌ترسند. بنده به دوستان عرض کردم که اگر این فرش‌ها برود و در دنیا دیده شود، خود مردم کشورها (زمانیکه این فرش رو می‌بینند) مسئولان کشور را وادار خواهند کرد که تحریم‌ها را بردارند.

وی افزود: در حال حاضر متأسفانه کشورهای همسایه، فرش ما را با نقش و طرح ایرانی می‌بافند و به دنیا می‌فروشند؛ بنابراین خود ما باید به این نتیجه برسیم که فرش مهم هست؛ چه در حوزه اقتصاد، چه در صنعت، چه در فرهنگ و هویت و چه در سیاست و حتی در امنیت؛ بنابراین این موضوع بسیار مهم است. بنده به عنوان عضو صندوق توسعه ملی اعلام می‌کنم که آماده‌ایم هر کمکی لازم باشد به دوستان در این زمینه داشته باشیم.

این نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجموعه‌ها اعم از اتحادیه‌ها و... دور هم جمع شوند و مسائل موجود را تا جاییکه امکان دارد از طریق دولت و وزارت اقتصاد و بانک مرکزی حل کنیم و بنده هم روز گذشته با وزیر صمت صحبتی داشته و تاکید کردم که در واقع باید کمک کنیم تا فرش به جایگاه اصلی و واقعی خود برگردد.

توسلی در ادامه تصریح کرد: نکته دیگر این است که ما حدوداً ۲.۵ میلیون فرشبافت در کشور داریم؛ کسانی که فرش دستبافت تولید می‌کنند، دو قشر هستند؛ یک قشر افرادی اند که به صورت حرفه‌ای در نقاط مختلف مثل اصفهان، کاشان و... فرش می‌بافند و اغلب ساکن روستا هستند؛ این‌ها کسانی هستند که از افراد پایین جامعه‌اند و بیمه سالیانه آن‌ها، سالهاست که پرداخت نشده یا اصلاً سهمیه‌ای که داشتند، وزارت کار آن سهمیه را برداشته یا کاهش داده است. از این ۲.۵ میلیون نفر، تعداد کمی بیمه هستند. این حداقل، چه معنایی دارد؟ مهم است که ما به این فرشبافان اهمیت داده و بیمه باشند؛ چراکه فرشبافی کاری سخت و جزو مشاغل سخت است؛ لذا باید در بحث بیمه‌ها و دیگر مسائل آن‌ها کمک صورت گیرد. ما آمادگی داریم که کمک کنیم.

وی افزود: از طرف دیگر یک اتفاقی هم معمولاً در شهرستان‌ها و روستاها می‌افتد که بنده خود به چشم دیدم که در منطقه‌ای حدود ۲۰ هزار فرشبافت داشت و افرادی مراجعه می‌کنند و این فرش را با یک قیمت بسیار ناچیزی از آن‌ها می‌گیرند؛ بنابراین این واسطه‌ها هستند که سودهای بالا می‌برند؛ این اتفاق نباید بیفتد. در حقیقت شخصی که فرش را می‌بافد و زحمت می‌کشد، بایستی زندگی‌اش تغییر کند. برای این موضوع نیز بایستی راهکار اندیشیده شود.

لزوم احیای مرکز ملی فرش

این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: همانطور که تاکید شد، بحث اصلی این است که مسئولان اهمیت فرش را بدانند و جایگاه فرش را بشناسند؛ ساختارها را باید اصلاح کنیم. چند قانون در مجلس داریم که ذیل حمایت از فرش و صنایع دستی و... نیاز به اصلاح دارند، ما آمادگی داریم اصلاح چه در قالب لایحه و چه در قالب طرح یا در صورت نیاز، تدوین قانون، صورت گیرد.  

توسلی متذکر شد: یک اختلاف نظری هم میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت میراث فرهنگی وجود دارد. بنده معتقدم که مرکز ملی فرش حتماً باید مستقیم زیر نظر وزیر باشد. دلیل آن هم این هست که در تصمیمات کلانی که در حوزه وزارت گرفته می‌شود، دوستانی که مسئول فرش ایران هستند، نقش داشته باشند. بدین معنا که یکباره کسانی که شناختی از فرش و جایگاه آن ندارند، برای آن تصمیم بگیرند. این اختلاف بین وزارت صمت و وزارت میراث است که فرش  جزو صنایع دستی است یا صنعت؟ بایستی زیر نظر وزارت صمت باشد یا زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری؟  

وی افزود: به اعتقاد بنده، در این رابطه هفته آینده مقرر شده که بنده، وزیر صنعت، معدن و تجارت  و وزیر میراث فرهنگی و دوستان مرکز ملی فرش جلسه‌ای داشته باشیم تا راجع به این موضوع تصمیم‌گیری شود. در حوزه فرش باید یک متولی ثابت وجود داشته باشد و وظیفه‌اش این باشد که فقط پیرامون فرش کار کند. مرکز ملی فرشی که باید احیا شود، بایستی ساختار و وظایفش مجدداً احصا شود و در شرایط فعلی جامعه و کشور و دنیا، شرح وظایف تدوین شود تا هر کس وظیفه خود را بداند؛ اینکه مرکز ملی فرش زیر نظر به‌طور مثال صنایع خلاق باشد، به معنای واقعی، پایین‌آوردن جایگاه فرش است. فرش جایگاه بالایی دارد و نباید زیر نظر صنایع خلاق که مربوط به عروسک و مسائل کوچک است، باشد. این موضوع در سطح ملی و بین‌المللی پیام دارد.

 نماینده مجلس تصریح کرد: بنده به عنوان کسی که چهار سالی است در مجلس هستم، موضوع را پیگیری کردم و پیگیری خواهم کرد. در حال حاضر هم در مجلس  ۴۰-۳۰ نفر از همکاران ما اعلام آمادگی برای تشکیل فراکسیون فرش کرده و حمایت خواهیم کرد.

لزوم احیای مرکز ملی فرش

لزوم احیای مرکز ملی فرش

در ادامه صدیف بیک‌زاده- سرپرست شرکت سهامی نمایشگاهی ایران- خاطرنشان کرد: راه‌های مختلفی را برای توسعه صنعت فرش و در حقیقت فرش دستبافت می‌توان دنبال کرد. یکی از این ابزارهای بسیار مهم در حوزه فرش که بسیار نقش کلیدی دارد، بحث بازاریابی فرش دستباف ایرانی است. مهمترین مشکل حوزه فرش دستباف کشور، حوزه بازاریابی و پیدا کردن متقاضی برای فرش دستباف در کشور است.

وی افزود: قطعاً این موضوع در سی و یکمین نمایشگاه، پیگیری خواهد شد. رویکرد نمایشگاه بین‌المللی به عنوان متولی صنعت نمایشگاهی کشور، حضور حداکثری واحدهای تولیدی بدون واسطه در نمایشگاه‌های سطح کشور و در سایت نمایشگاه بین‌المللی تهران خواهد بود. قطعاً حمایت‌های خود در قالب کاهش تعرفه‌ای و کاهش هزینه‌های حضور واحدهای تولیدی در نمایشگاه را دنبال خواهیم کرد تا واحدهای تولیدی بتوانند با هزینه‌های کمتری در نمایشگاه حاضر شوند.

بیک‌زاده با بیان اینکه این نمایشگاه‌ کارکردهای مختلفی می‌تواند داشته باشند، گفت: از حیث اینکه متقاضیان در واقع بیایند و  آخرین وضعیت تولید فرش دستباف را شاهد باشند، سیاستگذاران از نزدیک با مسائل مشکلات واحدهای تولیدی آشنا شوند یا واحدهای تولیدی بتوانند سلیقه‌هایی که بر اساس میزان متقاضی که برای فرش دستباف هست را رصد کنند و متناسب با آن سلیقه‌ها برای تولید فرش بر اساس سفارش محوری (که بسیار موضوع کلیدی است) اقدام کنند.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس مصوبه‌ای که از شرکت سهامی نمایشگاه بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران اخذ شده، این امکان را فراهم کرده‌ایم که حضور واحدهای تولیدی را در پاویون‌های جمهوری اسلامی ایران در حاشیه نمایشگاه‌های مهم دنیا فراهم کنیم؛ قطعاً حمایت‌های مالی هم در این خصوص از حضور این واحدها خواهیم داشت و هزینه‌های حضور این واحدها را هم در داخل و هم در خارج فراهم خواهیم کرد.

گفتنی است سی‌ویکمین نمایشگاه بین‌المللی فرش دستبافت از امروز (۲۳ آبان ماه) تا یکشنبه ۲۷ آبان ماه در محل دائمی نمایشگاه تهران دایر و میزبان بازدیدکنندگان است. ساعت کار این نمایشگاه‌ها بر خلاف سایر رویدادها از ۹ تا ۱۸ ذکر شده است. تمامی ذی‌ نفعان این صنعت از جمله تولیدکنندگان، صادرکنندگان، فروشندگان، هنرمندان برجسته و فرش‌ بافان ماهر در این نمایشگاه‌ گرد هم آمده‌ تا جدیدترین دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند.

انتهای پیام