شناسهٔ خبر: 69711331 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

برکت خوشه های طلایی و دست افشانی گندمکاران آذربایجان غربی

ارومیه- ایرنا- خوشه های طلایی گندم امسال در آذربایجان غربی با برکت تر از همیشه بودند و با پرداخت به موقع مطالبات می شود نشاط و شادی را هم در چهره زارعان و هم کارگران جای جای استان به نظاره نشست.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا صبح که می شود و خورشید پرتو طلایی اش بر کوهستانهای پیرانشهر در جنوب آذربایجان غربی نثار می کند؛ خروس خانه ننه طاووس ۶۰ ساله در روستای سرو کانی همه اهالی را بیدار می کند.

اما صاحب خانه ساعتی پیش تر از طلوع خورشید بیدار شده و بعد از رسیدگی به ۲ گوسفندی که دارد بارو بندیلش را بسته و صبحانه و نهارش را در ساکش گذشته تا راهی مزرعه شود.

به گفته اهالی محله سال گذشته همسرش را از دست داده و در خانه ای که از پدرش به ارث مانده چهار فرزندش را زیر پرو بالش گرفته و زندگی می کند و حالا که بچه هایش بزرگ هستند؛ خودش برای کار راهی مزرعه می شود.

طاووس بارو بندیلش را هفت صبح می بندد و دسته جمعی همراه با زنان و دختران روستا اعم از رعنا، عاطفه، فاطمه و سایر زنان و دختران روستا با سایپایی که راننده اش پدر رعناست، راهی مزرعه می شوند.

پدر رعنا هم در همان مزرعه سرکارگر است شغل اصلی او نصب داربست بود اما سال گذشته حین کار با سقوط از طبقه سوم ساختمانی دچار حادثه شد و حالا در کنار سرویسی که به زنان روستا برای رفت و آمد می دهد، درآمدی ناچیز هم از کارگری در مزرعه دارد.

او در تصادفی ۲ بچه و همسرش را از دست داده و حالا با رعنا تنها مانده و نمیتواند دخترش را تنها بگذارد و از ۱۰ سال قبل که زنش فوت شده هر جا رفته رعنا هم اغلب کنارش بوده است.

عاطفه همسایه دیگر ننه طاووس است او هم دختری ۲۷ ساله است که پدرش حین کولبری به دره سقوط کرده و حالا با مادر پیر و چند خواهر و برادرش زندگی می کند و هفت سالی است نان آور خانه شان است و از طریق دوستانش به سرکارگر معرفی شده تا برای کار و کسب روزی حلال کنارشان باشد.

ننه طاووس معتقد است که کار عار نیست و محتاج کسی شدن و قرض گرفتن برای زن و مرد بسیار ناپسند است و برای اینکه محتاج کسی نباشد؛ در سرما و تابستان رنج کار را به جان می خرد.

دوستش در این باره می گوید: ننه طاووس آرتروز شدید دارد و پاهایش از واریس مثل آسفالتهای کف روستا ترک خورده و رگ هایش سیاه و برجسته شده و دیگر تاب کار کردن ندارند ولی با این همه با غیرت و کاری بوده و دوشادوش جوانترها کار می کند.

به گفته پدر رعنا ننه طاووس بسیار با عرضه و با جنم تر از خیلی مردهای روستا و روستاهای اطراف است و به رغم کارگری و سن بالا هر روز اول تر از همه سوار سایپا می شود تا به سرکار برود و در وسط کار هم هر وقت خسته می شود جوانترها به کمکش می آیند و این خودش بر شیرینی و دلنشینی کارشان می افزاید.

برکت خوشه های طلایی و دست افشانی گندمکاران آذربایجان غربی

فاطمه هم ۴۴ سال دارد؛ غصه او پر دردتر از همه است چون وقتی ۱۳ سال داشت با مردی ۶۰ ساله ازدواج کرد و حالا بعد از نزدیک ۳۰ سال خبری از شوهرش نیست چون در ۳۰ سالگی فوت کرد و او تنها و بی کس به خانه پدری برگشته و باید برای نگهداری پدر و مادرش و خرجی خودش کار کند.

لابلای صحبتها با فاطمه متوجه شدم که او کم شنواست و رنج کم شنوایی هم او را آزار می دهد چرا که در بچگی به دلیل همین مشکل و فقر خانواده نتوانسته در مدرسه عادی تحصیل کند و بعد از کلاس دوم دیگر قادر به ادامه تحصیل نبوده و آرزوی باسوادی روی دلش مانده است.

به رغم مشکلاتی که همه شان داشتند، نقطه مشترک همه این خانمهای روستایی پر تلاش بودنشان است و این که آنها همگی امسال از برکت محصول گندم خوشحال هستند؛ چون هر چه محصول بیشتر باشد کار هم بیشتر و درآمد بالاست و از سویی هم پرداختهای حقوق و دستمزدهایشان هم خوب بوده است.

این زنان و کارگران روستایی همراه با کارگران روستاهای اطراف پیرانشهر از جمله روستاهای هنگ آباد، شختان، سرو کانی، محله کهنه خانه پیرانشهر تا آخر آبان ماه همچنان راهی کار در مزرعه می شوند؛ همه آنها در مزرعه مشترکی کار می کنند که رزق و روزیشان آنجا رقم می خورد.

طبق گفته کارگرها چندین مزرعه در این منطقه به صورت بزرگ مقیاس اداره می شوند و خرده مالکی هنوز برجان آنها نیافتاده است و این باعث شده تا اغلب کارها با ماشین الات از جمله کمباین و تراکتور باشد.

مالکان مزرعه ای که ننه طاووس و همسایه هایش در آن کار می کنند، چندین برادر هستند که ارث و میراث پدریشان را تقسیم نکردند تا اراضی خرد نشود و در کنار هم سالهاست کار می کنند؛ آنها هشت کارگر ثابت و هزار و ۵۰۰ کارگر فصلی و پاره وقت دارند.

برادران شیخا به عنوان کشاورزان پیشرو استان و کشوری با ۱۳۰ هکتار زمین در این مزارع برای خودکفایی کشور در زمینه کاشت و برداشت گندم و چغندر قند و کسب روزی حلال تلاش می کنند و هم خودشان از این زمین ها نان می خورند و هم چند صد نفر دیگر مشغول به کار هستند.

طبق گفته ننه طاووس این گندم کاران در کنار اینکه کارفرمای خوبی هستند، دستی در خیر و نیکوکاری هم دارند و همواره در کنار مشکلات کارگرانشان هستند.

برکت خوشه های طلایی و دست افشانی گندمکاران آذربایجان غربی

امسال ۶۰۰ تن گندم تولید کردیم

محمد شیخا در این زمینه با بیان اینکه ۵۰ درصد کارگرانشان خانمها هستند به خبرنگار ایرنا گفت: تمامی کارگران مزرعه از روستاهای اطراف برای کار می آیند و کارگران ثابتشان هم از مزایای خوبی که بعد از برداشت چغندر عاید شان می شود، بهره مند می شوند.

در زمینه میزان تولید محصول هم امسال سال خوبی برای ما بود هم گندم با کیفیت به میزان ۶۰۰ تن داشتیم هم پرداخت بهای گندم زودتر از سال قبل بود.

به گفته وی تنها مشکل موجود در بخش برداشت و ماشین آلات و مکانیزاسیون کشاورزی بوده و افزایش قیمت ماشین الات و تراکتور برای کشاورزان مشکلاتی ایجاد کرده است.

این کشاورز با بیان اینکه ۱۰ درصد ریزش محصول در برداشت به علت فرسوده بودن ماشین آلات وجود دارد، اظهار کرد: نمایندگان مجلس کاش به جای تلاش برای تسهیل واردات خودرو های دست دوم سواری، کمی هم برای واردات ماشین آلات کشاورزی و تسهیل در روندآن که نقش مهمی در تولید دارد، تلاش کنند.

وی تامین کود و نهاده ها را مهمترین قسمت در داشت محصول می داند و معتقد است که توزیع آن هم یک سالی است بهتر شده هر چند کافی نیست.

مطالبات گندمکاران آذربایجان غربی پرداخت شد

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هفته گذشته با بیان اینکه تمامی مطالبات امسال گندمگاران استان به میزان ۱۱۹ هزار و ۵۹۰ میلیارد ریال پرداخت شد، گفت: از ۱۷ خرداد ماه امسال که خرید گندم تضمینی۱۴۰۳ در آذربایجان غربی آغاز شد تا پایان خرید ۶۷۵ هزار و ۲۱۴ تن گندم مازاد بر مصرف زارعان خریداری شد.

برهمین اساس گندم های مازاد برمصرف زارعان امسال در قالب بیش از ۱۵۰ هزار محموله از حدود ۵۵ هزار گندم کار خریداری شدو آذربایجان غربی بین ۳۱ استان کشور از نظر رشد خرید تضمینی در رتبه هفت کشوری جای گرفت.

خسرو شهبازی افزود: در آذربایجان غربی سالانه حدود ۴۰۵ هکتار گندم کشت می‌شود، حمایت دولت در سال‌های اخیر از گندمکاران با خرید تضمینی گندم موجب افزایش تولید و خود کفایی شده است.

برکت خوشه های طلایی و دست افشانی گندمکاران آذربایجان غربی

ارومیه، خوی، بوکان بیشترین مصرف آرد را دارند

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی اذربایجان غربی با بیان اینکه شهرستانهای ارومیه، خوی و بوکان بیشترین مصرف آرد را دارند، گفت: امسال بیشترین خرید از شهرستان بوکان بود.

امید زینالی با بیان اینکه تعداد سیلو های استان برای نگهداری ۳۱ مرکز بوده، ادامه داد: این مکانها شامل سیلوهای ملکی، کارخانه و مکان های استیجاری است.

وی در پاسخ به اینکه «میزان مصرف آرد در ایام سال ثابت است یا بر اساس فصول متغیر است ؟» هم گفت: میزان مصرف ثابت نیست و در حال حاضر سهمیه آرد واحدهای نانوایی براساس عملکرد متصدیان این واحدها در دستگاه کارتخوان کاهش یا افزایش می یابد.

زینالی درباره اینکه «آرد تولیدی کفاف تقاضای استان را میدهد یا نه؟» گفت: آرد تولیدی استان کفاف نیاز استان را می دهد با لحاظ این موضوع که کارخانجات آرد استان با میانگین ۴۰ درصد ظرفیت فعالیت می کنند؛ تامین آرد در حوزه صنف و صنعت به صورت کشوری است و واحدهای مصرف کننده آرد صنف و صنعت امکان تامین آن را از سایر استانها دارند.

به گزارش ایرنا آذربایجان غربی دارای بیش از یک میلیون هکتار اراضی قابل کشت بوده که سالانه ۸۴۰هزار هکتار زیر مشت انواع محصولات قرار می گیرد، حدود ۶.۷ میلیون تن محصول از این مزارع برداشت می شود که علاوه بر تامین نیاز خود استان به سایر استانها نیز ارسال می شود.