شناسهٔ خبر: 69693214 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

ماجرای بازگشت زمین کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی چیست؟

بیرجند - ایرنا - مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی با اشاره به موضوع بازگشت زمین کتابخانه مرکزی استان گفت: زمین این کتابخانه به دلیل نبود اعتبار برای ساخت در بازه زمانی مشخص توسط اداره‌کل راه و شهرسازی در حال پس‌گیری است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا محمود حاجی روز چهارشنبه در نشست خبری سی و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی در تشریح ماجرای بازگشت زمین کتابخانه مرکزی استان اظهار کرد: در اسفند ۱۳۸۸ طرح ملی ساخت بزرگترین کتابخانه مرکزی خراسان جنوبی در سفر سوم هیات دولت تصویب و یک سال بعد کلنگ اجرای این طرح با حضور دبیرکل وقت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به زمین زده شد.

وی افزود: اما به دلیل تامین نشدن زمین ساخت آن حدود ۱۰ الی ۱۲ سال به نتیجه نرسید و این مدت منتظر تامین زمین بودیم.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی عنوان کرد: کتابخانه مرکزی بیرجند به عنوان یک پروژه ملی با ردیف ۲۰ دارای کد عملیاتی در پروژه‌های ملی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گرفت و مجدد در ۲ و نیم سال قبل تامین زمین شد و قرارداد بین اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و راه و شهرسازی استان منعقد شد.

حاجی بیان کرد: اما به دلیل شروع نشدن عملیات اجرایی این طرح فرهنگی در مدت ۲ و نیم سال قبل، امروز اداره‌کل راه و شهرسازی طبق وظایف خود درخواست عودت زمین را دارد.

وی ادامه داد: با این شرایط نه تنها این کتابخانه پیشرفتی نداشته بلکه در حال عقب‌گرد است و باید همه مسئولان متولی برای تامین زمین و ساخت این پروژه مهم و فرهنگی پیگیری‌های لازم را انجام دهند.

حاجی با اشاره به اینکه احداث این کتابخانه به بیش از سه هزار ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد، یادآور شد: اما یک بداخلاقی در انتشار گزارشات در رسانه‌ها و روزنامه‌های خراسان جنوبی به نقل از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی شده‌، آنهم اینکه به دلیل عدم اخذ ماده ۲۳ برای پروژه توسط مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان، این پروژه تاکنون اجرایی نشده‌است.

وی گفت: پروژه‌ای که ردیف ملی و موافقت‌نامه دارد و یک سال هم تخصیص اعتبار داشته است، می‌شود که مجوز نداشته باشد؟ آیا در کشور برای پروژه بدون مجوز اعتبار تخصیص می‌دهند؟ زمین و پروژه کتابخانه مرکزی استان متعلق به اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است چرا باید مدیرکل کتابخانه‌ها برای اخذ مجوز ماده ۲۳ این پروژه اقدام کند؟

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی تاکید کرد: قطعا باید اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان پیگیر مجوز ماده ۲۳ این پروژه باشد و همانند همه استان‌های کشور نهاد کتابخانه‌ها بهره‌بردار و همانند همه استان‌های کشور، مالکیت این کتابخانه با اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است و اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی یک نهاد عمومی غیردولتی است و مالکیت این پروژه برای دولت باقی خواهند ماند.

حاجی افزود: اگر در خصوص اخذ ماده ۲۳ این پروژه کوتاهی صورت گرفته مستقیما به اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برمی‌گردد که البته چون پروژه ملی است اخذ این مجوز هم لازم نیست.

وی تصریح کرد: البته فرض کنیم که این پروژه مجوز ملی ندارد و مجوز ماده ۲۳ باید برای این پروژه بگیریم، باید برای اخذ مجوز ماده ۲۳ هم که ۳۰ درصد اعتبار پروژه تامین شود، آیا در تامین اعتبار ماده ۲۳ هم کتابخانه‌های عمومی استان کوتاهی کرده و امروز باید پاسخگو باشد؟ حاضریم فایل تمام پیگیری‌ها در خصوص احداث کتابخانه مرکزی استان را در اختیار رسانه‌ها بگذاریم.

حاجی بیان کرد: باید رسانه‌های استان همچنان پیگیری این پروژه مهم و ملی استان باشد تا در راستای رفاه مردم به سرانجام برسد که البته با حضور نماینده مردم شهرستان‌های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی از مرکز پیگیری ساخت و تامین زمین این کتابخانه همچنان هستیم.

افزایش اعتبارات کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی

وی گفت: سال جاری اعتبارات کتابخانه های عمومی استان ۲۷۶ میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال است که نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد رشد دارد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی افزود: سهم کتابخانه‌ها از محل نیم درصد درآمد شهرداری‌ها در یک سال گذشته ۱۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال بوده که نسبت به سال قبل‌تر هفت درصد کاهش دارد.

حاجی با اشاره به برگزاری ۲۰ مسابقه کتابخوانی در سامانه کتابخوان در یک سال گذشته، بیان کرد: کانون قلم چی به همراه چهار انتشارات دیگر به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی ۲۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال کتاب کمک آموزشی به مجموعه کتابخانه‌های عمومی استان اهدا کردند که در حال توزیع است.

وی اظهار کرد: در هفته کتاب سال جاری خراسان جنوبی سه برگزیده کشوری در زمینه کتاب و کتابخوانی دارد، همچنین از محل قانون مجازات جایگزین هم ۶۲۰ میلیارد ریال به اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان کمک شده‌است.

حاجی اظهار کرد: کتاب‌های "قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب"، "چهارده معصوم" و "سلام بر ابراهیم" در یک سال گذشته در صدر کتاب‌های به امانت رفته است، همچنین کتاب‌های کودک و نوجوان، ادبیات و روانشناسی از نظر موضوعی بیشتر در استان به امانت گرفته شده‌است.

وی با اشاره به شعار هفته کتاب سال جاری با عنوان "خواندن برای همدلی"، گفت: ۸۵ باب کتابخانه در خراسان جنوبی فعال است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان جنوبی با بیان اینکه ۶۶ هزار و ۸۶۳ نفر عضو کتابخانه‌های عمومی استان هستند که با این وجود ۹ درصد جمعیت استان را شامل می‌شود، بیان کرد: تعداد منابع موجود در کتابخانه‌های استان یک میلیون و ۲۴۹ هزار و ۲۲۴ کتاب است که به ازای هر نفر در استان ۱.۶۲ کتاب در کتابخانه‌های عمومی استان موجود است.

حاجی عنوان کرد: ۹ هزار و ۱۰۰ میلیون ریال کمک خیرین به مجموعه کتابخانه‌های عمومی در سال جاری بود و در سال‌های اخیر خیرین نگاه ویژه‌ای به کتابخانه‌های عمومی داشته‌اند.

وی با بیان اینکه در یک سال گذشته ۵۹۳ هزار و ۳۴۱ کتاب در کتابخانه های عمومی استان به امانت رفته است، افزود: از ابتدای سال جاری تعداد چهار کتابخانه در استان به بهره‌برداری رسیده است.

مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس خراسان جنوبی هم گفت: اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، بر اساس وظایف و مسئولیت خود با موضوع کتاب و کتابخوانی، از طریق خاطرات ناب و ارزشمند و گنجینه دفاع مقدس یعنی خانواده معظم شهدا به حفظ ماندگاری و نشر ترویج فرهنگ ایثار و شهادت می‌پردازد.

سرهنگ پاسدار غلامرضا فلاحی افزود: با حمایت همه متولیان می‌توانیم ۶۰ عنوان کتاب را سالانه منتشر کنیم، اما قطعا حمایت همه‌جانبه مجموعه‌ها را در نشر کتب نیاز داریم تا مورد بهره‌برداری نسل جوان قرار گیرد.

وی بیان کرد: این اداره کل از سال ۱۳۹۹، سالانه ۶۰ عنوان کتاب را در عناوین مختلف تولید می‌کند.

سرهنگ فلاحی عنوان کرد: کتابخانه دفاع‌مقدس استان حدود ۴۰۰ عضو دارد و بیش از سه هزار کتاب تخصصی و ناب در حوزه دفاع مقدس موجود است.

وی اظهار کرد: تقدیر از نویسندگان حوزه دفاع‌مقدس، برگزاری کارگاه آموزشی برای نویسندگان به ویژه برای نوقلمان حوزه دفاع مقدس، مسابقه کتابخوانی و توزیع کتاب در ٢ روستای محروم استان از مهمترین برنامه‌های این اداره کل در هفته کتاب و کتابخوانی است.

مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس خراسان جنوبی از تولید سالانه ۲۰ تا ۲۵ کتاب صوتی با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به نسل جوان خبر داد و گفت: در ایام فاطمیه استان میزبان ۶ شهید گمنام خواهد بود و در سه نقطه استان شامل شهرک بعثت بیرجند، منطقه ویژه اقتصادی استان و روستای قومنجان قاینات به خاک سپرده خواهند شد.

مدیرکانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان جنوبی هم گفت: چهار کتاب حسی و لمسی برای کودک و نوجوان نابینا در خراسان جنوبی تولید شده است.

محسن مظهری افزود: ما در طول سال به صورت مستمر با کتاب در ارتباط هستیم و به صورت در زمینه کتاب کودک و نوجوان کار می‌کنیم.

وی بیان کرد: در استان کانون پرورشی ۱۲ کتابخانه سیار و ۱۲ مرکز ثابت دارد که سیزدهمین کتابخانه هم در مهر شهر بیرجند آماده افتتاح است.