شناسهٔ خبر: 69690887 - سرویس علمی-فناوری
منبع: مفدا | لینک خبر

کاهش نرخ باروری؛ چالش بزرگ جمعیتی در کشورهای درحال توسعه

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت جوانی جمعیت به عنوان یک دغدغه ملی، کاهش نرخ باروری را یک چالش بزرگ جمعیتی به ویژه در کشورهای درحال توسعه دانست که پیامدهای اقتصادی به دنبال خواهد داشت.

صاحب‌خبر -

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت دانشگاه با حضور دکتر علیرضا زالی رییس دانشگاه و سایر اعضا صبح دوشنبه ۲۱ ابان ماه در تالار شهیدبهشتی تشکیل جلسه داد.

وی در این نشست جوانی جمعیت را یک دغدغه و امر ملی برشمرد و گفت: در حال حاضر در سیاه چاله جمعیتی قرار داریم و به سمت یک بحران جمعیتی حرکت می‌کنیم.

رییس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به گزارش دقیق و کارشناسی ارایه شده درخصوص چالش‌ها و راهکارهای اجرای قانون جوانی جمعیت در دانشگاه، از حاضران خواست نظرات و پیشنهادهای خود را در این زمینه در اسرع وقت اعلام کنند تا مورد بررسی قرار گیرد.

دکتر زالی با اشاره به نقش آموزشی و ترویجی وزارت بهداشت در اجرای قانون جوانی جمعیت، بر لزوم افزایش مشارکت و کمک سایر سازمان‌ها برای اجرای این قانون به ویژه در مقوله‌های اقتصادی تاکید کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توجه به بستر موجود در مناطق تحت پوشش دانشگاه، عملکرد دانشگاه در حوزه جوانی جمعیت را با توجه به بضاعت جمعیتی و گروه هدف مطلوب توصیف کرد.

وی جمعیت بالای سالمندی، آمار بالای اتباع، آمار اندک زنان زیر ۴۰ سال همسردار و آمار بالای مردان میانسال مجرد که در سامانه سیب در حوزه تحت پوشش دانشگاه ثبت شده است را یادآور شد.

دکتر زالی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدامات صورت گرفته درحوزه جوانی جمعیت یادآور شد که هنوز با نرخ جایگزینی جمعیتی (۲.۵) خیلی فاصله داریم.

رییس دانشگاه با اشاره به افزایش تولد فرزندان سوم و چهارم در کشور، بر اهمیت فرزندآوری زوجهای جوان و افزایش تولد فرزندان اول نیز تاکید کرد.

دکتر زالی در ادامه به بیان پیشنهادهایی برای عملیاتی سازی قانون جوانی جمعیت پرداخت که تحول اساسی در نظام پرداخت کارکنان، افزایش و متناسب سازی سهم عائله‌مندی در بودجه سال آتی، افزایش تصادعدی حق اولاد، کاهش پلکانی پرداخت مالیات براساس تعداد فرزندان، اختصاص کالابرگهای ویژه فرزندآوری، تغییر الگوی پرداخت مصرف انرژی براساس تعداد فرزندان، افزایش پلکانی سقف یارانه بر اساس تعداد فرزندان و واگذاری نهضت ملی مسکن با اولویت فرزندآوری از جمله این پیشنهادها بود.

اولویت تبدیل وضعیت استخدامی براساس تعداد فرزندان، ارایه تسهیلات سیاحتی و زیارتی و خرید خودرو بر اساس فرزندآوری، کاهش سن بازنشستگی براساس فرزندآوری نیز از دیگر پیشنهادهای دکتر زالی در این نشست بود.

در این نشست دکتر محمدرضا سهرابی معاون بهداشت دانشگاه نیز ضمن بیان مطالبی به تغییر نام قرارگاه جوانی جمعیت به ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت دانشگاه اشاره کرد.

وی در سخنان خود خاطرنشان کرد که در اجرای مفاد قانون جوانی جمعیت باید علاوه بر وزارت بهداشت همه ارگان‌ها و سازمان‌ها مشارکت کنند.

دکتر سهرابی در ادامه به تهیه گزارشی درخصوص اقدامات صورت گرفته و همچنین شناسایی چالش‌ها و راهکارهای اجرای قانون جوانی جمعیت توسط این ستاد اشاره کرد.

وی با بیان اینکه در آستانه سومین سال ابلاغ قانون جوانی جمعیت قرار داریم به ارایه گزارش اقدامات صورت گرفته در این حوزه پرداخت.

وی با اشاره به میزان باروری در مناطق تحت پوشش دانشگاه در سال ۱۴۰۲ ، گفت: ۱۳ درصد جمعیت ایرانی (ثبت شده در سامانه سیب) تحت پوشش دانشگاه را سالمندان تشکیل می‌دهند و بیشترین جمعیت تحت پوشش دانشگاه به گروه سنی میانسالان اختصاص دارد.

به گفته وی براساس آمار ثبت شده در سامانه سیب از مجموع جمعیت مجرد در مناطق تحت پوشش این دانشگاه ۵۵ درصد مرد و ۴۵ درصد زنان هستند.

دکتر سهرابی در ادامه به تبیین مسائل مربوط به اجرایی سازی قانون جوانی جمعیت در معاونت‌های مختلف دانشگاه پرداخت و راهکارهای پیشنهادی مربوط به هر کدام را مطرح کرد.

وی افزایش خوابگاه‌های متاهلی، بالابردن امنیت شغلی، در نظر گرفتن نیروی انسانی جایگزین در مرخصی زایمان، افزایش کمک هزینه مهدکودک، فعالیت مهدکودک‌ها در شیفت عصر و شب، تقویت بسته‌های حمایتی مادران باردار فرهنگ سازی برای زایمان طبیعی و آگاهی بخشی نسبت به ازدواج و فرزندآوری را از جمله اقدامات موثر و ضروری برای اجرای بهتر قانون جوانی جمعیت در کشور عنوان کرد.

وی در خاتمه سخنان خود از حاضران خواست که به ارایه ابتکارها و نوآوری های خلاقانه در اجرای جوانی جمعیت بپردازند.

در ادامه اعضای حاضر در نشست به تبادل نظر و ارایه پیشنهادهای خود پرداختند.