شناسهٔ خبر: 69671875 - سرویس اجتماعی
منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

مازوت، تهدیدی برای سلامت انسان‌ها

سوزاندن مازوت سبب افزایش آلاینده‌های هوا می‌شود، برای سلامت انسان‌ها خطرناک است.

صاحب‌خبر - شفاآنلاین: سلامت > مازوت‌سوزی و آلودگی‌های شدید ناشی از آن به‌ویژه در کلانشهرها مشکل همیشگی و مزمن فصل سرما است؛ بر همین اساس هم امسال، رییس‌جمهور پزشکیان دستور توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان را به نفع سلامت و ریه‌های مردم صادر کرد و مقرر شد برای جبران آن، مدتی محدود خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده در سراسر کشور اعمال شود؛ موضوعی که واکنش‌های موافقان و مخالفان آن را به‌دنبال داشت اما «مازوت» چیست و چه تبعات و عوارضی برای «سلامت» دارد؟
به گزارش  شفا آنلاین : در همین راستا دکتر عباس شاهسونی، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، با بیان اینکه مازوت یک سوخت سنگین است که نیروگاه‌ها برای تولید برق استفاده می‌کنند، گفت: مصرف این سوخت سنگین سبب تولید گاز «دی‌اکسید گوگرد» و ذرات کمتر از 5/2‌میکرون می‌شود که برای سلامت انسان‌ها خطرناک است. مصرف مازوت به‌طورکلی سبب افزایش غلظت آلاینده‌های هوا می‌شود و افزایش شدت غلظت در زمان‌های پایداری جو که با انباشت آلاینده‌ها مواجه هستیم، بیشتر شده و کیفیت هوا کاهش می‌یابد.
وی تصریح کرد: بنابراین با توجه به اینکه سوزاندن مازوت سبب افزایش آلاینده‌های هوا می‌شود، برای سلامت انسان‌ها خطرناک است. البته آلاینده‌ها فقط محدود به مازوت نمی‌شود بلکه در کنار آلاینده‌های ناشی از مصرف مازوت، آلاینده‌های سایر منابع نیز وجود دارند. افزایش آلاینده‌ها سبب به خطر افتادن سلامت انسان‌هایی می‌شود که در مواجهه با آنها قرار دارند.
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: هرچقدر میزان آلاینده‌ها کاهش یابد، به همان میزان می‌توانیم کیفیت هوای بهتری داشته باشیم. دسترسی به هوای باکیفیت با دو روش میسر است؛ کنترل و مدیریت منابع، یکی از روش‌های دسترسی به هوای باکیفیت است. همچنین کاهش مواجهه مردم با آلاینده‌ها، روش دیگر دسترسی به هوای پاک محسوب می‌شود. استفاده از سوخت‌های پاک مانند استفاده از گاز طبیعی در نیروگاه‌ها یا صدور دستورات کنترلی برای کنترل آلاینده‌ها به‌عنوان روش‌های کنترل و مدیریت منابع به حساب می‌آیند.
شاهسونی با بیان اینکه بحث کنترل آلاینده‌ها در سال‌های گذشته مورد غفلت واقع شده، افزود: موضوع کاهش آلاینده‌های ناشی از مصرف مازوت در سال‌های گذشته مورد غفلت قرار گرفته و به این موضوع توجه نشده است. شرکت‌های دانش‌بنیانی در کشور حضور دارند که می‌توانند روش‌هایی را جهت کاهش میزان آلاینده‌های خروجی از دودکش‌های نیروگاه‌هایی که مازوت مصرف می‌کنند، پیشنهاد دهند. وزارت نیرو و سایر مجموعه‌ها می‌توانند از دانش فنی شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده‌کنند تا میزان آلاینده‌های ناشی از مصرف مازوت کاهش یابد. هرچه میزان ذرات معلق کمتر از 5/2‌میکرون و سایر آلاینده‌ها کاهش یابد، آسیب کمتری به سلامت مردم وارد می‌شود.
وی درباره عوارض مازوت‌سوزی و تاثیر مصرف این سوخت بر سلامت انسان‌ها توضیح داد: مصرف این سوخت سنگین سبب تولید گاز «دی‌اکسید گوگرد» می‌شود و این گاز، سیستم فوقانی تنفس را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. گاز دی‌اکسید گوگرد، حلالیت بسیار بالایی دارد که سبب تنگی‌نفس و خس‌خس‌ کردن سینه می‌شود. گاز دی‌اکسید گوگرد سبب تشدید بیماری‌های قلبی و تنفسی می‌شود و بر افراد مبتلا به آسم بسیار اثرگذار است.
رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ادامه داد: به‌طورکلی گاز دی‌اکسید گوگرد برای سلامت عموم مردم خطرناک است. علاوه‌بر گاز دی‌اکسید گوگرد، ذرات معلق کمتر از 5/2‌میکرون در هوا وجود دارد و بیماران قلبی-‌ عروقی، سالمندان و کودکان به این آلاینده‌ها بیشترین میزان حساسیت را دارند. ذرات معلق کمتر از 5/2‌میکرون در غلظت‌هایی که در محدوده ناسالم برای تمام گروه‌ها هستند، سبب افزایش مرگ‌های زودرس می‌شوند. مرگ‌های زودرس ناشی از ذرات معلق کمتر از 5/2میکرون در بیماران قلبی- عروقی و سالمندان دیده می‌شود.
شاهسونی ادامه داد: ذرات معلق کمتر از 5/2میکرون در غلظت‌هایی که در محدوده ناسالم برای تمام گروه‌ها هستند سبب افزایش بیماری‌های ریوی و قلبی-‌ عروقی می‌شود. همچنین گاز دی‌اکسید گوگرد می‌تواند سبب اختلالات تنفسی مانند تنگی‌نفس و خس‌خس‌کردن سینه به ویژه در افراد مبتلا به آسم شود. گاز دی‌اکسید گوگرد همچنین می‌تواند سبب بیماری‌های قلبی-‌ عروقی و ریوی شود. وی با بیان اینکه منابع متعددی از آلاینده‌ها در تمام مناطق وجود دارد، گفت: منابع متعددی از آلاینده‌ها در تمام مناطق وجود دارد و اینطور نباید تصور کرد که فقط آلاینده ناشی از مازوت در یک منطقه وجود دارد. منابع متعددی از آلاینده‌ها در کلان‌شهرها وجود دارد و مصرف مازوت، یکی از منابع آلاینده‌ها است. بنابراین آمار و ارقام منتسب به آلاینده‌ها فقط برای مازوت نیست بلکه شامل تمام آلاینده‌ها می‌شود.
شاهسونی اظهار کرد: براساس آخرین آمار منتشرشده وزارت بهداشت در سال۱۴۰۲، بالغ بر ۳۰‌هزار و ۶۰۰‌مرگ منتسب به آلودگی هوا در ۵۷‌شهر کشور با جمعیت ۴۸‌میلیون نفری گزارش شده است.