شناسهٔ خبر: 69625077 - سرویس استانی
منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

به دلیل نبود ادوات پاک‌سازی ناشی از تحریم / ۱۶ میلیون مین کاشته شده در ایران هنوز برداشت نشده است

با گذشت سال‌ها از پایان جنگ تحمیلی، استان‌های مرزنشین نظیر کرمانشاه، ایلام و خوزستان همچنان قربانی مین‌های خاموش و انفجار مهمات عمل نکرده می‌شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس آنلاین، این در حالی است که جشن پاک‌سازی ۷۰۰ هزار هکتار از زمین‌های آلوده به مین استان کرمانشاه بهمن سال ۹۱ با حضور مسئولان برگزار شد اما با وجود این از آن زمان تاکنون چند مورد برخورد خودرو یا انسان با مین‌های باقیمانده از زمان جنگ تحمیلی در نواحی مرزی این استان مشاهده شده است که آخرین مورد آن هفته اول آبان ماه در یکی از محله‌های شهر گیلانغرب بود که نشان می‌دهد پاک‌سازی مناطق آلوده چندان آسان هم نیست.

کشف ۶هزار مین و خمپاره 
شهریور سال جاری مدیرعامل وقت شرکت راه‌آهن از کشف ۶هزار ‌مین‌ و خمپاره در روند ساخت خط ریلی شلمچه- بصره خبر داد.
سیدمیعاد صالحی مین‌روبی را از جمله موانع سر راه این طرح عنوان کرده و می‌افزاید: از سال گذشته تاکنون با توجه ‌به تلاش‌های صورت ‌گرفته توانستیم حدود ۴ کیلومتر در عمق خاک عراق مین‌روبی کنیم.
وی ضمن اشاره به کشف بیش از ۶ هزار نوع مین‌های جنگی و خمپاره در این پروژه تصریح می‌کند: تاکنون در سه مرحله دپوهای کشف شده را منهدم کرده‌ایم و به‌ تدریج بقیه هم کشف و منهدم می‌شوند.
وی ادامه می‌دهد: بیشتر این مین‌ها در منطقه شلمچه و مربوط به عملیات کربلا۵ است، طوری که پنج لایه مین‌روبی تا عمق ۶ متر به عرض ۵۰ متر و به طول حدود ۴ کیلومتر داشتیم.
براساس آمار سازمان ملل نیز حدود ۱۶۰ میلیون مین عمل نکرده در بیش از ۶۰ کشور جهان مدفون هستند که سالانه مرگ و جراحت ۲۴ هزار غیرنظامی را رقم می‌زنند.

ایران در فهرست کشورهای آلوده به مین 
همچنین براساس گزارش‌های موجود، بیش از ۱۲ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع از مناطق ایران در پایان هشت سال جنگ تحمیلی به مین‌ها و مهمات عمل نکرده آلوده بودند و حدود ۱۶ میلیون مین خنثی نشده در ایران وجود دارد که سبب شده ایران در کنار مصر و عراق جزو کشورهای آلوده به مین لقب بگیرد. 
یکی از مهم‌ترین دلایل تداوم باقی ماندن مین‌های زمینی در ایران، محدودیت دسترسی کشور به ادوات پاک‌سازی به دلیل تحریم‌های بین‌المللی است؛ سرویس اقدام علیه مین سازمان ملل که همه فعالیت‌های مربوط به آلودگی تسلیحاتی در دنیا را برنامه‌ریزی و بودجه‌ریزی می‌کند، تاکنون به ایران در این زمینه کمکی نکرده است.

طرح موضوع در اتحادیه بین‌المجالس جهانی
این مسئله موجب شد موضوع حتی به مراسم اتحادیه بین‌المجالس جهانی نیز کشیده شود و رئیس هیئت پارلمانی ایران در اتحادیه بین‌المجالس جهانی اعمال تحریم‌ها برای انتقال فناوری‌ها و تجهیزات پاک‌سازی مین را ناعادلانه و غیرقابل قبول دانست و خواستار برداشتن فوری آن‌ها و دسترسی کشورهای متأثر از مین به ماشین‌آلات و فناوری لازم برای عملیات پاک‌سازی سریع و مؤثر مین شد. 
منوچهر متکی با بیان اینکه همه ساله مین‌های ضدنفر باقی‌مانده از جنگ‌ها و درگیری‌ها، قربانیان بسیاری را در نقاط مختلف دنیا درگیر می‌کند، در این نشست اظهار می‌کند: جمهوری اسلامی ایران در نتیجه تجاوزات رژیم صدام به خاک ایران یکی از قربانیان این معضل انسانی بوده و سال‌هاست با این معضل دست و پنجه نرم می‌کند؛ پنج استان ایران به شدت تحت تأثیر مین‌ها قرار گرفته‌ و بقایای مواد منفجره جنگ به طور جدی مانع از بازسازی آن استان‌ها می‌شود.
 این وضعیت، توسعه اجتماعی و اقتصادی شهرها و روستاهای آسیب‌دیده را مختل کرده و بازگشت امن آوارگان داخلی را به تأخیر می‌اندازد و سبب شهادت یا زخمی شدن بسیاری از شهروندان ما می‌شود.

پاک‌سازی نیازمند تقویت بودجه دفاعی 
نماینده سابق مردم دهلران در مجلس شورای اسلامی نیز با تأکید بر اینکه باید بودجه دفاعی تقویت شود تا مناطق جنگی به صورت کامل از مین پاک‌سازی شوند، اظهار می‌کند: استان‌های ایلام و خوزستان بالاترین سطح مین‌گذاری را در زمان جنگ داشتند و در حال حاضر نیز این دو استان بیشترین سطح پاک‌سازی نشده را دارند.
شادمهر کاظم‌زاده با بیان اینکه پاک‌سازی کامل مناطق جنگی از مین ناممکن نیست، می‌افزاید: دو نوع پاک‌سازی در مناطق جنگی داریم که یکی در عمق ۳۰ سانتیمتر است و دیگری در عمق یک متر اما در هیچ منطقه‌ای از ایران، پاک‌سازی در عمق یک متر صورت نگرفته است و مناطق پاک‌سازی شده در کشور صرفاً تا عمق ۳۰ سانتیمتر بوده و پایین‌تر نیست.
وی ادامه می‌دهد: سپاه و ارتش پاک‌سازی مناطق جنگی را بر عهده دارند اما اقدام کامل در این زمینه نیازمند تقویت بودجه دفاعی است تا کار تکمیل شده و شاهد بروز حادثه برای کشاورزان و دامداران و دام‌های آن‌ها نباشیم.

در دسترس نبودن نقشه مین‌گذاری مناطق 
معاون مهندسی نزاجا نیز با بیان اینکه ۴میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مناطق غربی کشور آلوده به مین بوده که بخش وسیعی از آن در سال‌های گذشته پاک‌سازی شده و مناطق سخت‌گذر و تالاب‌هایی در این مناطق باقی مانده بودند که با حضور قرارگاه مین‌زدایی نیروی زمینی، این مناطق نیز با موفقیت پاک‌سازی شد، اظهار می‌کند: تاکنون هزاران گلوله و مین در این مناطق کشف و خنثی شده‌اند، اما به جهت اینکه نقشه مین‌گذاری این مناطق در دسترس ما نیست به هر حال ۲درصد امکان وجود مین در برخی از این مناطق وجود دارد. 
امیر میسر ارجمندی می‌افزاید: مناطق فکه و طلاییه مین‌زدایی شده و آماده اجرای طرح‌های ملی و عمرانی بوده و فضای منطقه آماده بهره‌برداری در عرصه اقتصادی شده است.