سامانه املاک و اسکان به عنوان راه حلی برای سامان دادن به امور در حوزه مسکن با پشتوانه قانونی مجلس باید تکمیل و راه اندازی شود. این قانون جزو قوانینی است که اجرای آن همکاری دستگاه ها و وزارتخانه های مختلف را می طلبد. به همین دلیل، بیم آن می رود که راه اندازی و تکمیل این سامانه در کش و قوس های اداری و اجرایی گیر کند.
سازمان ثبت احوال سامانه خانوار را در اختیار دارد که اطلاعات جامعی را شامل می شود. بر اساس قانون، سازمان ثبت احوال ملزم شده است به همکاری با سامانه املاک و اسکان بپردازد اما در عمل این همراهی اتفاق نیفتاده است. از آنجائی که سازمان ثبت احوال زیر نظر وزارت کشور است، از وزیر کشور انتظار می رود بسترهای لازم را برای پیوستن سامانه خانوار سازمان ثبت احوال به سامانه املاک و اسکان فراهم کند.
از مجلس نیز انتظار می رود از جایگاه نظارتی خودش به موضوع ورود کند و اجرای قانون راه اندازی سامانه املاک و اسکان را زیر نظر داشته باشد و در صورت لزوم تذکرات لازم را به نهادهای ذیربط بدهد.
بسیاری بر این عقیده اند که سازمان ثبت احوال به عنوان یکی از نهادهای دولتی در کشور مالک سامانه خانوار محسوب نمی شود، بلکه به عنوان یک امانت دار عمل می کند و زمانی که منافع ملی ایجاب کند، باید اطلاعات این سامانه را در اختیار دیگر نهادهای حاکمیتی کشور قرار دهد.
نظرات فتح الله توسلی، نماینده بهار و کبودرآهنگ در مجلس را در خصوص لزوم تکمیل و راه اندازی سامانه املاک و اسکان و پیوستن سامانه خانوار به آن در ادامه می خوانید.
توسلی در خصوص عدم همکاری سازمان ثبت احوال با سامانه املاک و اسکان و این موضوع که تا الان سامانه خانوار این سازمان به سامانه مورد بحث متصل نشده است، تصریح کرد: باید دقت داشته باشیم که سامانه خانوار متعلق به سازمان ثبت احوال نیست. اگر این سازمان آماری از جمعیت کشور و خانوارها دارد، این اطلاعات متعلق به کشور و عموم مردم است. این یک بحث حاکمیتی و ملی است و سازمان ثبت احوال نمی تواند از در اختیار قرار دادن اطلاعات طفره برود.
وی ادامه داد: آمار و اطلاعاتی که سازمان ثبت احوال در اختیار دارد، باید در دسترس دستگاههای مسئول و ذیربط مانند وزارت راه و شهرسازی که مسئولیت تکمیل و راه اندازی سامانه املاک و اسکان را برعهده دارد قرار بگیرد. البته تأکید میکنم که اطلاعات باید در اختیار نهاد مسئول و نه هر کسی قرار بگیرد.
این نماینده مجلس گفت: الان متأسفانه شاهد هستیم که شماره تلفن مردم که اطلاعات خصوصی است در اختیار شرکتها است و برای تبلیغات از آنها استفاده می شود. اما در مورد سامانه املاک و اسکان که یک سامانه ملی است، سازمان ثبت احوال در مقابل عرضه اطلاعات و اتصال سامانه خانوار مقاومت میک ند.
توسلی گفت: وزارت راه و شهرسازی بر اساس قانون مسئول تکمیل و راه اندازی سامانه املاک و اسکان است. این سامانه به منظور ساماندهی امور در حوزه مسکن در دستور کار قرار دارد و وزارتخانه مورد بحث باید به اطلاعات دسترسی داشته باشد تا بتواند سامانه را تکمیل و راهاندازی کند.
وی ادامه داد: اگر نگرانی در مورد حفاظت اطلاعات مردم وجود دارد، باید سازوکارهایش اندیشیده شود و دستگاههای مسئول که تأمین کننده امنیت سامانه ها هستند، این اطمین انخاطر را به وجود بیاورند که اطلاعات محفوظ خواهند بود و مشکلی پیش نمی آید.
این نماینده مجلس گفت: لازم است برنامه ریزی های لازم در خصوص سامانه ها صورت بگیرد، به نحوی که ضمن برخورداری از امنیت، دستگاه های مسئول بتوانند به آنها دسترسی داشته باشند و سیاست گذاری ها بر اساس اطلاعات دقیق انجام شود.
وی ادامه داد: سامانه ها ابزارهایی برای نظارت بر امور هستند، به نحوی که کارها به درستی پیش برود و بتوانیم سیاستگذاری های صحیحی داشته باشیم. در واقع سامانه ها کارکرد ملی و حاکمیتی دارند و راه اندازی آنها ضرورت دارد. به همین دلیل، دستگاه های مختلف باید همراهی لازم را برای تکمیل آنها داشته باشند.
توسلی گفت: در حوزه مسکن برخی مشکلات وجود دارد که با استفاده از سامانه ها میتوانیم آنها را ساماندهی کنیم. به طور مثال، گاهاً میبینیم که یک ملک به چند نفر فروخته میشود، سامانه ها به ما این امکان را میدهند که با استفاده از اطلاعات دقیق به ساماندهی امور بپردازیم و از مشکلات این چنینی جلوگیری کنیم.
وی ادامه داد: در برخی موارد با شناسنامه افراد متوفی اقدام به خرید و فروش ملک می شود. اگر اطلاعات سامانه خانوار در دسترس باشد، این طور مسائل رخ نمیدهد و استعلام از این سامانه نشان میدهد که فرد در قید حیات است یا خیر. به طور کلی برنامه ریزیهای صحیح در حوزه مسکن نیازمند تکمیل و راه اندازی سامانه املاک و اسکان است و دستگاه های مختلف باید همکاری لازم را داشته باشند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: عدم مساعدت دستگاههای مختلف با سامانه املاک و اسکان و در اختیار قرار ندادن اطلاعات به منزله عدم اجرای قانون مصوب مجلس و مخالفت با تمکین به قانون است. مجلس از جایگاه نظارتی اش به موضوع ورود خواهد کرد و به سوال، استیضاح و تذکر مبادرت کند و یا از ماده مربوط به ترک فعل بهره ببرد. وزیر کشور نیز در زمینه اتصال سامانه خانوار سامانه ثبت احوال به سامانه املاک و اسکان وظیفه دارد و باید در این زمینه مساعدت لازم را داشته باشد. وقتی قانونی تصویب می شود، همه دستگاه ها و مسئولان در برابر قانون وظیفه دارند و باید به وظایفشان به درستی عمل کنند.