تا چند روز دیگر خورشید گرفتگی کامل رخ میدهد. اما چرا نگاه کردن به خورشید گرفتگی اشتباهی بزرگ بهحساب میآید؛ آیا ممکن است تماشای کسوف سبب آسیب دائمی به چشم شود؟
دوشنبه ۲۰ فروردین ماه خورشید گرفتگی کامل اتفاق خواهد افتاد. خورشیدگرفتگی اتفاقی نیست که هر روز رخ دهد. بههمینخاطر همیشه توجهات زیادی را بهخود جلب میکند. همچنین افراد زیادی هستند که دوست دارند با نگاه کردن به خورشید گرفتگی خاطرهای ماندگار را برای خود رقم بزنند. اما باید بدانید که تماشای مستقیم کسوف ابدا ایده خوبی نیست. بهطورکلی تماشای مستقیم خورشید میتواند در هر حالتی خطرناک باشد؛ اما در هنگام خورشید گرفتگی آسیب بیشتری بهشما وارد خواهد شد.
نگاه کردن مستقیم به خورشید گرفتگی میتواند سبب نابینایی دائمی شود
وقتی در طول یک روز عادی به خورشید نگاه کنید، نور شدید شما را مجبور میکند که چشمان خود را ببندید. هرچند در طول یک خورشید گرفتگی جزئی یا کلی شرایط کمی فرق میکند. تاریکشدن ظاهری سطح خورشید سبب میشود افراد دچار احساس امنیت کاذب شده و با خیال راحت به تنها ستاره منظومه شمسی خیره شوند. غافل از اینکه چنینکاری میتواند باعث از دست رفتن بینایی فرد شود.
درون شبکیه چشم انسان هیچ گیرندهای برای احساس درد وجود ندارد. بههمینخاطر حتی چند لحظه نگاه کردن به خورشید گرفتگی میتواند باعث سوختن شبکیه شود. جالب اینجاست که اکثر افراد تا چندین ساعت بعد نیز متوجه این اتفاق نخواهند شد. اگر خورشید گرفتگی بهصورت جزئی باشد، نگاه کردن به آن در هر زمانی میتواند سبب از دست رفتن بینایی شما شود. هرچند اگر خورشید گرفتگی کامل رخ دهد، میتوان برای لحظاتی کوتاه و بدون نیاز به عینکهای مخصوص از این پدیده نجومی لذت برد.
همیشه وقتی اخترشناسان از وقوع خورشید گرفتگی خبر میدهند، فضای مجازی از هشدارهای چشمپزشکان پر میشود. اگر میخواهید از این پدیده نجومی لذت ببرید، باید حتما عینک مخصوص را تهیه کنید. این عینکها باید دارای استاندارد مخصوص ایزو 12312-2 باشند. هرچند که نزدیکشدن کسوف سبب میشود بازار از عینکهای تقلبی پر شود و عینکهای اصلی نیز قیمتی فضایی پیدا کنند.
اینجاست که ناسا پیشنهاد ساخت یک پروژکتور سوراخسوزنی را برای نگاه کردن به خورشید گرفتگی ارائه میدهد. این وسیله هزینه چندانی ندارد؛ اما میتواند مانع از نابینا شدن شما شود.
هرچند اگر همچنان تمایل دارید که مستقیم به خورشید گرفتگی نگاه کنید، میتوانید با خیال راحت تا ۱۰ دقیقه به خورشید خیره شوید. در این مدت سلولهای گیرنده نور موجود در شبکیه چشم کاملا خواهند سوخت. بههمینخاطر بخشی از چشم که میتواند تصاویر را به مغز بفرستد، دیگر همچون گذشته وجود نخواهد داشت. شما متوجه این آسیب نخواهید شد. هرچند زخمی که در نتیجه آن ایجاد میشود دائمی است و قابل درمان نیست.
پس از این اتفاق نیز حداقل بخشی از بینایی خود را از دست خواهید داد و در موارد شدید کاملا نابینا خواهید شد. البته برخی افراد گمان میکنند که نگاه کردن به خورشید گرفتگی با استفاده از دوربین یا تلسکوپ خطرناک نیست. هرچند شما برای اینکار به فیلترهای خاصی نیاز دارید. در غیر این صورت نور دریافتی چند برابر خواهد شد و آسیب بیشتری به چشم وارد میشود.
بیشتر بخوانید: راهنمای فیلم برداری از خورشید گرفتگی با گوشی موبایل اولین خورشید گرفتگی ضبط شده را تماشا کنید؛ ویدیویی دیدنی با قدمت ۱۲۰ سال!∎