شناسهٔ خبر: 62764997 - سرویس فرهنگی
منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

درگذشت آتیلا پسیانی

هنرمندی با ظاهر و باطن یکسان

گروه فرهنگ و هنر: آتیلا پسیانی بازیگر سرشناس سینما، تئاتر و تلویزیون به دلیل سرطان در ۶۶ سالگی در فرانسه درگذشت. دوستداران هنر سینما و تئاتر بازی های خاطره انگیز او را در خاطر دارند. فرزند جمیله شیخی گویا از مادر هنرمند زاده شده بود. چند ماه پیش مراسم نکوداشت او برگزار شد. پسیانی آن روز گفت: ما خیلی دوست داشتیم جوانانی مانند خودمان پرورش بدهیم. خوشحالم الان بیش از ۲۰ گروه تجربی داریم که فعالیت می‌کنند. گزارش پیش رو را برگرفته از ایرنا و ایسنا می خوانید:

صاحب‌خبر -

زندگی
آتیلا پسیانی بازیگر پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون متولد دهم اردیبهشت سال ۱۳۳۶ و فرزند جمیله شیخی بود، وی فارغ‌التحصیل کارگردانی و بازیگری تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود که بازی در تئاتر را از سال ۱۳۵۶ آغاز کرده و بازی در سینما را از سال ۱۳۶۰ با فیلم عفریت، کاری از فرشید فلک‌نازی، تجربه کرد.

آغاز فعالیت هنری
پسیانی از دهه ۶۰ به بعد حضور فعالی در عرصه تئاتر ایران داشته که شامل اجراهای جشنواره‌ای و آزاد می‌شود. وی با آثارش در چندین دوره جشنواره تئاتر فجر حضور داشته که از این میان می‌توان به جشنواره فجر سال ۱۳۷۰ اشاره کرد. پسیانی در این دوره «واقعه‌خوانی جهاز جادو» نوشته محمد چرمشیر را کارگردانی کرد و در کنار آثاری نظیر «سایه ماه» به کارگردانی انوشیروان ارجمند، «مرگ یزدگرد» به نویسندگی بهرام بیضایی و کارگردانی گلاب آدینه، دلدار به نویسندگی و کارگردانی حسین نوری و «مال‌کنون» به نویسندگی و کارگردانی مریم معترف و عزت‌الله مهرآوران به روی صحنه برد.

فیلم‌ها
فیلم‌های «کشتی آنجلیکا»، «دو فیلم با یک بلیت»، «مسافران»، «خاکستر سبز»، «هیوا»، «شام آخر»، «فرزند صبح»، «پاداش سکوت»، «آتش بس»، «مجردها»، «کما»، «پل چوبی»، «زندگی خصوصی»، «نیمه شب اتفاق افتاد»، «نگار»، «کارگر ساده نیازمندیم» و سریال‌های «محله برو بیا»، «محله بهداشت»، «اولین شب آرامش»، «زیر تیغ»، «پرده نشین»، «برف بی‌صدا می‌بارد» و تئاترهای «جنایت و مکافات» «باغ آلبالو» «مخمل آبی»، «پروفسور بوبوس»، «کالیگولا شاعر خشونت»، «قهوه قجری»، «درد دل با سگ»، «رستخیز» از آثار زنده‌یاد پسیانی است.

آخرین جشن تولد 
اردیبهشت همین امسال بود که همزمان با سالروز تولد آتیلا پسیانی مراسم نکوداشتی برای او با حضور چهره‌های سینمایی و تئاتری برگزار شد و «آتیلا» که آن شب با چهره‌ای تکیده و بدنی نحیف از بیماری خیلی‌ها را شوکه کرده بود، آخرین شمع کیک تولدش را خاموش کرد. شامگاه ۱۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ آتیلا پسیانی پس از مدتی طولانی در جمع همکارانش و مقابل دوربین‌ها ظاهر شد و اگرچه در سال‌های اخیر خبر ابتلای او به سرطان اعلام شده بود اما دوستان و دوستدارانش از دیدن چهره رنجورش یکه خوردند.
در آن مراسم که به همت انجمن صنفی کارگردانان خانه تئاتر برگزار شد، پرویز پرستویی، رضا کیانیان، محمد چرم‌شیر، محمد صالح‌علاء، نوید محمدزاده، بهرام رادان و محمد رحمانیان جمعی از سخنرانان بودند که درباره آتیلا پسیانی صحبت کردند.

واپسین سخنان
در بخش پایانی برنامه آتیلا پسیانی که در میان تشویق حاضران روی صحنه رفته بود در سخنانی گفت: با وجود تمام سخنان دوستان که خیلی صادقانه و دوستانه، درباره من گفتند، مرا عمیقا به فکر فرو برد که انگار یک جای کار می لنگد!  اتفاقی که در این پنج دهه افتاد، خیلی عجیب و مختلف بود که می‌توانست برای دیگران هم رخ بدهد. ما خیلی دوست داشتیم جوانانی مانند خودمان پرورش بدهیم و گروه‌هایی مانند گروه تئاتر «بازی» ایجاد کنیم. وقتی گروه تئاتر بازی در سال ۶۸ کار تجربی انجام دادیم، خیلی فحش خوردیم ولی ما پای آن ایستادیم. خوشحالم الان بیش از ۲۰ گروه تجربی داریم که فعالیت می‌کنند.