شناسهٔ خبر: 6231289 - سرویس سیاسی
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

بروجردي : اراده سياسي گروه 5+1به نتيجه رسيدن مذاکرات است

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/04/17
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: اراده سیاسی موجود در گروه 1+5 بر این تعلق گرفته است که این روند طولانی مذاکرات حتماً به نتیجه برسد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، علاء الدین بروجردی در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما در پاسخ به این پرسش که چرا مذاکرات تمدید شده و طرف مقبال در پی گرفتن زمان است افزود: با پذیرش این اصل تفسیر تمدیدهای مکرر آسان می شود زیرا این کشورها همه ظرفیت خود را به میدان آورده اند.
بروجردی اضافه کرد: وقتی همه این ظرفیت به کار گرفته شده است بنا بر این آنها مصر هستند که مذاکرات به نتیجه برسد.
وی با اشاره به ایستادگی تیم مذاکره کننده ما ، آن را جهاد دیپلماتیک خواند و گفت: تیم مذاکره کننده تلاش می کند از منافع ملی ما و از خطوط قرمز ترسیم شده توسط مقام معظم رهبری و دستورالعمل های شورای عالی امنیت ملی به خوبی دفاع کند و مخالفت طرف مقابل با این موضوع موجب می شود مذکرات طولانی شود.
رئیس کمیسون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: زیاده خواهی های همیشگی آمریکا و اینکه از همه ظرفیت خود استفاده می کند تا حداکثر امتیاز را بگیرد و حداقل امتیاز را بدهد از علل طولانی شدن مذاکرات است .
علی علوی خبرنگار صدا و سیما هم در ارتباط زنده تصویری از وین محل برگزاری مذاکرات ایران و 1+5 گفت: بر اساس برنامه ریزی ها قرار بود امروز موضوع مذاکرات ، جمع بندی شود اما گفته می شود اختلافات داخلی گروه 1+5 و نرسیدن به اجماع درباره پرونده هسته ای ما، یکی از اصلی ترین علل شرایط موجود در مذاکرات و تمدید آن است.
وی افزود: جز وزیر خارجه ایران، آمریکا و خانم موگرینی بقیه وزرا هتل کوبورگ وین را ترک کردند و قرار است از فرداشب وزرا به تدریج به این هتل برگردند.
علوی ادامه داد: در این مدت دستور کار معاونان وزرای خارجه 1+5 و وزرای خارجه آمریکا و ایران و موگرینی که همچنان در وین هستند قرار است روی موارد اختلافی کار کنند.
وی گفت: به گفته لاوروف وزیرخارجه روسیه حدود 8 مورد اختلافی وجود دارد که تحریم تسلیحاتی از مهمترین این اختلافات است.
خبرنگار صدا و سیما افزود: اختلافات داخلی در درون گروه 1+5 از یک طرف و اختلافات این گروه در خصوص برخی مباحث با ایران از طرف دیگر، مذاکره کنندگان را وادار کرده است که همچنان پای میز مذاکره باشند تا راه حل ها را برای حل اختلاف پیدا کنند.
علوی در ادامه به مصاحبه خود با آقای عراقچی عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان اشاره کرد و به نقل از وی گفت: هیچیک از طرف ها راضی به تمدید یک یا دو ماهه مذاکرات نیستند اما به طرف مقابل اعلام کردیم که مقید به زمان خاصی نیستیم بلکه محتوای توافق برای ما شرط اصلی است بنا بر این تا هر روزی که بتوانیم به توافق خوب دست یابیم در هتل کوبورگ وین خواهیم ماند و به مذاکرات ادامه خواهیم داد تا به سرانجام برسد.
محمد سعیدی عضو اسبق تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان هم در ارتباط تلفنی گفت: بخش عمده ای از مذاکرات به خوبی جلو رفته و تحریم های تسلیحاتی یکی از مسائل باقی مانده است.
وی افزود: این تحریم ها به علت موضوع هسته ای در شورای امنیت وضع شد و چون قرار است توافقی انجام شود، منطقی نیست که همچنان باقی بماند و اکنون طرف های مقابل در این زمینه کمی خارج از منطق و عقل عمل می کنند و منطق تیم مذاکره کننده ما درست و قابل قبول است و تحریمهای تسلیحاتی باید برداشته شود.
سعیدی ادامه داد: مسئله بعدی توافق خوب مقامات سازمان انرژی اتمی کشورمان در یکی دو روز گذشته با آژانس بین المللی انرژی اتمی بود .
وی گفت: این تفاهم می تواند به تیم مذاکره کننده هسته ای ما کمک تا با قدرت و موضع منطقی ، مذاکرات هسته ای را به توافق جامع نزدیک کند.
عضو اسبق تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان افزود: در مذاکرات ، دقایق و ساعت های پایانی، بسیار مهم است و از نظر روانی فشاری به هر دو طرف مذاکره کنده وارد می شود به همین جهت منطق تیم مذاکره کننده ما، بسیار درست است که خود را مقید به زمان نمی کند زیرا محتوا برای تیم ما اهمیت بیشتری دارد.
وی گفت: اما طرف مقابل می خواهد تا جمعه مذاکرات پایان یابد زیرا اگر اینگونه نشود مهلت بررسی کنگره آمریکا به علت تعطیلات از 30 به 60 روز افزایش می یابد و آنها می خواهند از این اهرم برای فشار به تیم مذاکره کننده ما استفاده کنند.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز در ارتباط تلفنی درباره سفر اخیر آمانو و هیئت آژانس بین المللی انرژی اتمی به کشورمان گفت: وی و هیئت همراه با رئیس جمهور و دبیر شورای عالی امنیت دیدار داشتند و کلیاتی تفاهم و قرار شد مذاکرات ادامه یابد.
وی افزود: مذاکرات دیروز هیئت آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه مذاکرات قبلی با آمانو بود و از صبح دیروز تا حدود یک و نیم بامداد مذاکره کردیم.
کمالوندی گفت: تفاهمات خوبی حاصل شد اما فرصت مکتوب کردن آن را نداشتیم اما این مذاکرات قرار است ادامه یابد.
وی افزود: این مذاکرات با مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 ارتباط و تأثیر متقابل دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تأکید بر اینکه باید پایانی برای بررسی مسائل گذشته هسته ای ایران در نظر گرفته شود گفت: در گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی آمده است که این جریان نمی تواند بی پایان باشد و این پیشرفت خوبی بود که آنها به این موضوع اذعان کردند.
کمالوندی افزود: به چارچوب زمانی مذاکرات هم پرداخته شد و آقای آمانو اعلام کرد که تا پایان سال میلادی جدید بتواند این موضوع به پایان برسد.
وی درباره مذاکرات آقای صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان با طرف های مقابل هم گفت: به طور دائم با همکارانمان در وین در ارتباط هستیم و صالحی از روند پیشرفت موضوعات فنی راضی بود، گرچه موضوعاتی هنوز باقی مانده است اما پیشرفت زیادی کرده ایم.
کمالوندی افزود: تاکنون محدودیتی در موضوع تحقیق و توسعه نداریم البته درباره ماشین های جدید و حق برخورداری از آن مذاکرات سختی انجام داده ایم و خوشبختانه هیچکدام از طرح های تحقیق و توسعه ما تحت تأثیر منفی نیست و در پایان دوره محدودیت ها،‌ درخصوص غنی سازی، ظرفیت را می توانیم به نحوی ایجاد کنیم تا به اهداف اصلی برسیم و جای نگرانی نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا اکنون ظن ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی مثبت شده است یا خیر؟ گفت: با توجه به سوابق آژانس چاره ای نداریم تا هم در مذاکرات سیاسی و هم مذاکرات حقوقی و فنی بنا را بر بد بینی بگذاریم.
کمالوندی تاکید کرد : با دقت و با نگاه بدبینانه با آنها مذاکره می کنیم و علت بدبینی خود را بارها به آژانس گفته و از آنها خواسته ایم تا رفتارشان به گونه ای باشد که اعتبار آنها مخدوش نشود.
وی گفت: در مذاکرات تعهداتی را می پذیریم که با خطوط قرمز ما ناسازگار نباشد و متعارف و در چارچوب فرمایشات مقام معظم رهبری باشد.