شناسهٔ خبر: 62250757 - سرویس بین‌الملل
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

تاکید ایروانی بر ضرورت ارزیابی دقیق تحریم‌های شورای امنیت

نماینده دایم کشورمان در سازمان ملل گفت: تحریم‌های شورای امنیت باید از نظر عواقب عمیق بشردوستانه ان‌ها تحت ارزیابی دقیق و بازبینی مستمر قرار گیرند و در صورت ضرورت، تعلیق یا خاتمه یابند.

صاحب‌خبر -

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از نیویورک، امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت در مورد رویه و شیوه‌های کاری این شورا افزود: شورای امنیت هنگام بررسی اعمال تحریم‌ها، به‌ویژه در سناریو‌هایی که ضرورت یا توجیه آن‌ها محل سوال است، باید اختیارات فصل هفتم خود را با دقت، خردمندانه و در نظر گرفتن عمیق عواقب مهم انسانی و حقوق بشری این اقدامات بر جمعیت غیرنظامی اعمال کند.

<div id="video-display-embed-code_10101365"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/3968791/10101365?width=600&height=300"></script></div>

وی اضافه کرد: علاوه بر این، اعضای شورای امنیت باید از سوء استفاده از تحریم‌ها به عنوان پوششی برای اقدامات غیرقانونی یکجانبه خود یا به عنوان سلاحی برای پیشبرد اهداف سیاسی خود علیه کشور‌هایی که در دستور کار شورای امنیت هستند، خودداری کنند. این اقدامات به مردم عادی و رفاه و پیشرفت کشور‌ها آسیب می‌رساند. اعمال اقدامات قهری یک جانبه (UCM) هیچ مبنای قانونی ندارد و آشکارا حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل را نقض می‌کند.

ایروانی گفت: بهبود کارایی و اثربخشی شورای امنیت باید یک تلاش مستمر باشد که پیش از هر چیز باید مبتنی بر تعهد اعضای آن باشد، زیرا ماهیت پویا و در حال توسعه چالش‌های صلح و امنیت جهانی به چنین سازگاری دائمی نیاز دارد. برای دستیابی به این اهداف، مؤثرترین رویکرد، آغاز اصلاحات فراگیر جامع است که شورای امنیت را به یک نهاد کاملاً شفاف، مبتنی بر قانون و مهمتر از همه، نهاد پاسخگو تبدیل می‌کند که از حاکمیت قانون و اهداف و اصول منشور ملل متحد حمایت می‌کند، ضمن آنکه منافع مشترک کل اعضا را تامین می‌کند. به همین ترتیب، اقدامات نادرست و غیرقانونی شورای امنیت و همچنین اعمال استاندارد دوگانه این نهاد که به ضرر صلح و امنیت بین المللی است، باید در اولویت این اصلاحات قرار گیرد.

سفیر ایران تاکید کرد: شورای امنیت در تمامی تصمیمات خود باید به اهداف و اصول منشور ملل متحد پایبند باشد و ضمن جلوگیری از مداخله در امور داخلی کشور‌های عضو، اطمینان حاصل کند که اقدامات آن با شرح وظایف مبتنی بر منشور ملل متحد مطابقت دارد.

وی گفت: هر گونه تلاش برای سوء استفاده از آیین کار داخلی شورای امنیت، رویه‌های تثبیت شده یا شیوه‌های کاری آن برای اهداف سیاسی، اعتبار و مشروعیت شورای امنیت و همچنین توانایی شورای امنیت برای حفاظت از منشور ملل متحد را تضعیف می‌کند.

ایروانی اضافه کرد: متأسفانه، برخی از کشور‌های عضو شورای امنیت از جایگاه ریاست شورا برای پیشبرد منافع ملی خود سوء استفاده کرده اند، از جمله در نشست اخیر شورای امنیت در مورد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای که در ۶ ژوئیه برگزار شد، ریاست شورا از یک کشور عضو دعوت کرد که هیچ ارتباطی با دستور جلسه نداشت، اقدامی که هم غیرمسئولانه و هم سوءاستفاده آشکار از فرایند و موقعیت ریاست شورا است. باید جلوی این گونه اقدامات غیرمسئولانه گرفته شود.

نماینده دایم ایران گفت: در حال حاضر، سه عضو دائمی شورای امنیت، با ذهنیت استعماری، کنترل اکثر موضوعات خاص کشوری را در دستور کار شورای امنیت را حفظ کرده و اغلب دیدگاه‌ها و نگرانی‌های مشروع کشور‌های تحت دستور کار شورا را نادیده می‌گیرند و حتی آن‌ها را تحت فشار قرار می‌دهند.

وی اضافه کرد: این رویکرد منجر به تصمیم گیری‌های عجولانه بدون بررسی تخصصی همه جانبه، نادیده گرفتن نظرات سایر اعضای شورا و منجر به اسناد غیر اجماعی می‌شود. ضروری است که این اعضای شورا (قلمداران موضوع) وظایف خود را مسئولانه و بی طرفانه انجام دهند.