دیروز ضربالاجل فرانسویها به رهبران کودتا در نیجریه تمام شد و احتمال مداخله نظامی جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا معروف به اکواس وجود دارد. در حالی که رهبران کودتا از گروه واگنر درخواست کمک کردهاند، شبهنظامیان گروه «واگنر» دفتر خود را در پایتخت نیجر با هدف محافظت از این کشور آفریقایی افتتاح میکنند.
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه روز شنبه ۱۴ مرداد با اشاره به مهلت یک هفتهای کشورهای بلوک غرب آفریقا به کودتاچیان نیجر، به رهبران کودتا هشدار داد از «ماجراجویی» دست بکشند. او روز شنبه با نخستوزیر نیجر و سفیر این کشور در پاریس دیدار کرد و در گفتگو با رادیو بینالمللی فرانسه هم گفت که تهدید «مداخله نظامی» جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس) باید «بسیار جدی» تلقی شود. دیروز، سباستین لوکورنو، وزیر دفاع فرانسه هم هشدار وزیر خارجه فرانسه را تکرار کرد و گفت: «تلاش برای کودتا در نیجر منجر به تضعیف تلاشها برای مبارزه با تروریسم در منطقه ساحل شده است. ما در نیجر هستیم به این دلیل که مقامات آنجا خواهان کمک ما برای مبارزه با تروریسم شدند.» حالا با پایان ضربالاجل فرانسه، احتمال مداخله نظامی بیش از هرموقع دیگری وجود دارد، مداخلهای که احتمال یک جنگ نیابتی را افزایش داده است. در یک طرف فرانسویها قرار دارند که علاوه بر منافع سرشار از استخراج اورانیوم از طریق شرکت «اورانو» که ۴۵ درصد از سهام آن به پاریس تعلق داشته، با خطر محو نفوذ خود در آفریقا نیز دست و پنجه نرم میکند. عبدالباری عطوان، در سرمقاله روزنامه رأی الیوم نوشته که ممکن است کودتای نیجر با حمایت فقرا در این کشور به صورت نهایی پایانبخش نفوذ استعماری فرانسه و امریکا در قاره آفریقا باشد.
در سوی دیگر، دولت روسیه است که روز به روز نقش آشکارتری در فضای پس از کودتای نیجر پیدا کرده است. البته دول غربی همچنان درباره نقش روسیه تردید دارند. روز شنبه سباستین فیشر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت که دولت برلین هیچ شواهدی در مورد نقش داشتن نیروهای روسیه در کودتای نیجر ندارد؛ موضعی که پاریس نیز آن را تکرار کرده است. «آن کلر لوجاندر»، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در مصاحبهای در روز جمعه به شبکه «بی. اف. ام» ادعا کرد: «نمیتوان با قطعیت گفت، روسیه مستقیماً در کودتا در نیجر دست دارد»، ولی او مسکو را متهم کرد که دارای نگرش فرصتطلبی است و به همین خاطر از بیثباتی در هر جایی که آن را بیابد حمایت میکند.» در حالی که احتمال ورود به فاز نظامی در نیجر افزایش یافته، وسیم نصر، روزنامهنگار و پژوهشگر ارشد مرکز سوفان در گفتگو با آسوشیتدپرس فاش کرده که نظامیانی که در نیجر دست به کودتا زدند و رئیس جمهور قانونی آن را برکنار کردند، در واکنش به اولتیماتوم اعلام شده اکواس، از گروه روسی واگنر درخواست کمک کردهاند. به گزارش یورونیوز، سه منبع در کشور مالی و یک دیپلمات فرانسوی نیز این دیدار را تایید کردهاند. به گفته نصر، «آنها به گروه واگنر نیاز دارند، زیرا وجود این گروه، تضمینی برای حفظ قدرتشان خواهد بود.» در حالی که به گفته وسیم نصر، گمان میرود گروه واگنر هم اکنون در حال بررسی درخواست کودتاگران باشد، شبکه راشاتودی گزارش کرده که در پی درخواست کودتاچیان نیجر، واگنر بیانیهای را منتشر کرد که در آن توضیح داده بود که شرکت نظامی خصوصی واگنر، یک گروه را در «نیامی» پایتخت نیجر، به منظور حفاظت از این کشور آفریقایی مستقر خواهد کرد. گروه واگنر گفته که حضور شبهنظامیان این شرکت خصوصی میتواند به توقف تنشها در نیجر کمک کند و فرانسه و نیجریه را از مداخله مستقیم در نیجر بازدارد.
واگنر برای «بازدارندگی» در نیجر دفتر افتتاح کرد
صاحبخبر -
∎