نخستوزیر ارمنستان امروز (دوشنبه) گفت، در صورتی که مقامات باکو حقوق و امنیت جمعیت محلی قرهباغ را تضمین کنند، ارمنستان آماده است تا منطقه قرهباغ را به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت بشناسد.
به گزارش ایسنا، به نقل از راشا تودی، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان در یک کنفرانس مطبوعاتی بیان کرد: کل خاک جمهوری آذربایجان از جمله منطقه مورد بحث ۸۶ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع است. همچنین ما میگوییم که مسئله حقوق و امنیت جمعیت محلی منطقه قرهباغ باید در مذاکرات آتی مورد بحث قرار بگیرد.
وی افزود: اگر ما و جمهوری آذربایجان یکدیگر را به درستی درک کنیم، ارمنستان تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان را در محدوده مذکور به رسمیت میشناسد و در عین حال باکو تمامیت ارضی ارمنستان را به وسعت ۲۹ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع به رسمیت خواهد شناخت.
علی اف: امضای معاهده صلح اجتنابناپذیر است
الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با گیتاناس ناوسدا، رئیس جمهور لیتوانی در ویلنیوس گفت: ما امیدواریم که پایان مذاکرات صلح با ارمنستان، صلح بلندمدت را در قفقاز به ارمغان آورد.
وی گفت: ما معتقدیم که امضای معاهده صلح اجتناب ناپذیر است و تلاش میکنیم برای رسیدن به این هدف تلاش سازندهای انجام دهیم. البته این توافقنامه صلح باید بر اساس هنجارها و اصول بین المللی باشد.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان، دو کشور منطقه قفقاز اوایل دهه ۱۹۹۰ در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، برای کنترل منطقه مورد مناقشه قرهباغ با یکدیگر درگیر شدند.
گذرگاه لاچین تنها راه ارتباطی ارمنستان با منطقه قرهباغ است. در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ گروهی از مردم جمهوری آذربایجان که خود را "کارشناس محیط زیست" نامیدند، این گذرگاه را مسدود کردند؛ جایی که گروهی از صلحبانان روس در آن مستقر هستند. باکو مدعی شد که قصد ندارد هیچ راهی را مسدود کند و خودروها میتوانند به آزادی در هر دو سوی این گذرگاه حرکت کنند.
این گذرگاه تنها مسیری است که ارمنستان از طریق آن میتواند غذا، سوخت و ملزومات دارویی را به ساکنان ارمنی قرهباغ برساند؛ منطقهای که حدود ۱۲۰ هزار قوم ارمنی ساکن آن هستند.
چندی پیش بر اساس گزارش یک خبرگزاری روسی، ارمنستان و جمهوری آذربایجان یکدیگر را مقصر شروع تبادل آتشی در یک منطقه مرزی دانستند که به زخمی شدن دست کم سه سرباز منجر شد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، دو کشور در حال حاضر مشغول مذاکراتی درباره یک توافق صلح با هدف پایان دادن به چند دهه مناقشه بر سر منطقه قرهباغ هستند. این منطقه که به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده، دارای جمعیت عمدتا ارمنی است و مکررا دو کشور بر سر آن درگیریهایی داشتهاند.