شناسهٔ خبر: 5714084 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه حمایت | لینک خبر

با ورود دادستانی سوییس و دولت اتریش آغاز شد

تحقیقات قضایی از جاسوسی در مذاکرات هسته‌ای

صاحب‌خبر -

درحالی که مذاکرات ایران و 1+5 درجریان است، موضوع جاسوسی رژیم صهیونیستی از هتل محل مذاکرات، سایه سنگینی بر مذاکرات هسته ای انداخته است.

روزنامه آمریکایی وال‌استریت ژورنال اعلام کرد: یک ویروس رایانه‌ای به‌منظور نفوذ غیرقانونی (هک کردن) اماکن مربوط به گفتگوهای بین المللی برنامه هسته‌ای ایران مورد استفاده قرار گرفته است.
 «جف راتکه» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به اصرار خبرنگاران برای اظهارنظر در مورد جاسوسی رژیم صهیونیستی از مذاکرات هسته‌ای با ایران، گفت: واشنگتن همواره تلاش کرده است تا اطلاعات مذاکرات درز نکند.
وی در مورد اینکه آیا واشنگتن تماسی با تل‌آویو داشته و صحت و سقم این مسئله را جویا شده یا نه، گفت: «در این مورد اطلاعاتی از برقراری تماس دیپلماتیک ندارم که بخواهم ارائه دهم.»
اما چندین مقام آمریکایی در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان اعلام کردند که دولت اوباما شکی درباره گزارشات منتشر شده مبنی بر استفاده اسرائیل از ویروس جدیدی برای جاسوسی از ایران ندارد اما درعین حال معتقد است هیچ اطلاعاتی از سیستم‌های رایانه‌ای به سرقت نرفته است.
درحالی که مقامات آمریکایی صحت جاسوسی رژیم صهیونیستی را تایید می کنند که «الی بن داهان» وزیر جنگ اسرائیل گزارش وال استریت ژورنال درباره جاسوسی رژیم صهیونیستی از هتل‌های محل مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ را «مزخرف» خواند. وی با این حال اعتراف کرد که اگر گزارش این روزنامه آمریکایی صحت داشت هم از این موضوع به هیچ عنوان اطلاعی نداشت. هفته گذشته شرکت فناوری اطلاعات «کاسپراسکای» با انتشار گزارشی، اعلام کرد: بدافزار موسوم به «دوکو»، که اسرائیل از آن برای جاسوسی استفاده می‌کند، دستکم سه هتل محل مذاکرات ایران و گروه موسوم به 1+5 را هدف قرار داده است. در پی اعلام این موضوع دادستانی سوئیس، این مسئله را تائید و اعلام کرد که از به هتل میزبان مذاکرات حمله سایبری شده است. با این حال تل‌آویو این مسئله را رد کرده و گزارش کاسپراسکای و روزنامه «وال‌استریت‌ژورنال» را «بی‌پایه و اساس» توصیف کرد.
معاون وزیر خارجه روسیه هم در واکنش به گزارش های منتشر شده در خصوص جاسوسی رژیم صهیونیستی از محل مذاکرات هسته‌ای ایران، از مذاکره کنندگان خواست تا از مقررات اصولی امنیتی تبعیت کنند
همچنین رضا نجفی سفیر و نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در خصوص فعالیت سازمان‌های جاسوسی از محل مذاکرات هسته‌ای در برخی از کشورهای اروپایی گفت: مذاکرات هسته‌ای دشمنانی دارد به خصوص رژیم صهیونیستی که نمی‌خواهد این مذاکرات موفق شود.وی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما افزود: به همین خاطر آنها از هر تلاشی که بتوانند، فرو‌گذار نیستند و برای ما غیرمنتظره نیست و نبوده است.همچنین یکی از اعضای تیم مذاکره کننده ایرانی اعلام کرد: صرف نظر از خبرهای اخیر درباره ویروس یارانه‌ای جاسوسی، مذاکره کنندگان ایرانی همواره احتمال استراق سمع و وجود خطر را لحاظ کرده و همیشه هشیار هستند.
مقامات وزارتخارجه اتریش که عهده‌دار میزبانی مذاکرات هستند  نیز درباره جاسوسی از مذاکرات واکنش نشان دادند.  
یک روز پس از انتشار این خبر، دادستان سوییس هم به ماجرا ورود پیدا کرد و گفت: سوییس این مورد را تحت بررسی قضایی قرار می دهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم در همین راستا گزارش داد: کشورهای میزبان مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 درباره جاسوسی اینترنتی رژیم صهیونیستی از این گفت‌وگوها تحقیق خواهند کرد. «یوجین کاسپراسکای» مدیر عامل شرکت امنیت سایبری کاسپراسکای نیز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی راشاتودی گفت: مکان‌های مذاکرات هسته‌ای ایران توسط یک نرم‌افزار جاسوسی پیچیده مورد حمله واقع شده‌اند که "دست‌کم 10میلیون دلار" هزینه داشته و احتمالاً "تحت حمایت یک دولت" بوده است. وی در ادامه افزود که رایانه‌های این شرکت نیز هدف قرار گرفته‌اند.وی که یکی از بنیانگذاران و مدیر عامل شکرت کاسپراسکای روسیه است، در ادامه افزود: جاسوسان سایبری به‌دنبال "اطلاعات بسیار حساس" بوده‌اند.این شرکت امنیت رایانه‌ای پیش از این اعلام کرده بود که ویروس رایانه‌ای جاسوسی اسرائیلی از مذاکرات هسته‌ای ایران شباهت‌هایی با «استاکس‌نت» دارد.

 بن بست تحریم و بازرسی ها در مذاکرات
اما در خصوص روند مذاکرات وین هم «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه از کند شدن پیشرفت مذاکرات اظهار نگرانی کرد و گفت: طرف‌ها هنوز باید برخی از مهمترین مسائل مورد اختلاف، شامل ترتیب رفع تحریم‌ها و نیز دسترسی به اماکن مورد درخواست آژانس در ایران، را حل کنند.
وی اظهار داشت: 1+5 و ایران درباره شکل آتی رآکتور آب سنگین اراک به تفاهم رسیده‌اند، اما طرف‌ها هنوز مشخص نکرده‌اند که چه‌کسی، چگونه، در چه‌زمانی و با چه‌نوع منابع مالی این رآکتور را تغییر شکل خواهد داد.معاون وزیر خارجه روسیه افزود: بدون پاسخ به این سؤال‌ها ما نخواهیم توانست به‌سمت توافق نهایی حرکت کنیم.علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با اشاره به موضع مقتدرانه ایران در مساله بازرسی‌های نظامی در حاشیه برگزاری همایش پیشکسوتان جهاد و شهادت، تأکید کرد: فرمایشات حکیمانه مقام معظم رهبری در این زمینه برای ما فصل‌الخطاب است و هرگز اجازه چنین کاری را به دشمن نخواهیم داد. درحالی آمریکا موضوع بازرسی از مراکز نظامی و مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای کشورمان را در دستور کار خود قرار داده است که روزنامه وال استریت ژورنال از ارسال نامه «جیمز کلاپر»، مدیر آژانس اطلاعات ملی آمریکا به کنگره این کشور با محوریت موضوع ایران و حزب‌الله لبنان خبر داد.
بنابراین گزارش این مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا خطاب به کمیته اطلاعات مجلس سنا و جمهوریخواهان تاکید کرده است که ایران و حزب‌الله لبنان «مستقیما منافع ایالات متحده آمریکا و متحدانمان را تهدید می‌کنند.»
در این نامه با ارائه مثالهایی از آنچه «رفتارهای ثبات‌زدای ایران و حزب‌الله» خوانده شده، حمایت از دولت مشروع سوریه در مقابله با تروریستها را نمونه‌ای از این نوع رفتارها خوانده است!
وال استریت ژورنال نیز طی گزارشی نوشت: مقامات آمریکا گفتند با وجود پیشرفت در مذاکرات هسته ای با ایران، قویا تلاش خواهند کرد تحریم‌ها علیه این کشور را حفظ و اجرا کنند.
بر اساس این گزارش، مقامات آمریکا روز چهارشنبه گفتند در جدالی بر سر تحریم ها چند هفته قبل از دست یابی به توافق هسته ای جامع، دولت باراک اوباما به طور فعال تلاش می کند از استفاده ایران، از نه هواپیمای مسافربری ایرباسی که به تازگی خریده است، جلوگیری کند.
همچنین «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه به عنوان یکی از طرف‌های حاضر در مذاکرات در مصاحبه با شبکه «بی اف ام تی‌وی» درباره روند مذاکرات هسته‌ای گفت: هرگونه توافق با ایران باید قابل راستی‌آزمایی‌ باشد اما تا امروز هیچ تضمینی در این زمینه وجود نداشته است.
وی ادامه داد: ما باید بتوانیم این سایت‌ها را مورد راستی‌آزمایی قرار دهیم. ما هنوز در این زمینه خاطرجمع نشدیم. ما خواستار توافق با ایران هستیم....اما توافق باید قابل راستی‌آزمایی و قابل اعتماد و مستحکم باشد. توافقی که قابل راستی‌آزمایی نباشد، قابل اجرا نیست.

 مذاکرات هسته‌ای در وقت اضافه ؟
در خصوص تمدید مذاکرات هم پایگاه خبری المانیتور در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی عنوان کرد که مذاکره کنندگان برای حصول توافق هسته‌ای بر روی 30 ژوئن، ضرب الاجل پایان مهلت مذاکرات، تمرکز کرده‌اند اما آنچه بیش از این تاریخ، اهمیت دارد رسیدن به توافقی است که طرفین آن را یک توافق خوب می‌دانند.