شناسهٔ خبر: 55847984 - سرویس سیاسی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

کنگره آمریکا مانع بزرگ احیای برجام

مرکز امنیت جدید آمریکا در گزارشی کنگره آمریکا را بزرگترین مانع در احیای برجام معرفی کرد.

صاحب‌خبر -

اندیشکده آمریکایی «مرکز امنیت جدید آمریکا» (CNAS) نزدیک به حزب دموکرات این کشور، در گزارشی با اشاره به تلاش جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای بازگشت به برجام فرایند مذاکرات را مبهم توصیف کرد و نوشت: اگر بی اعتمادی به جریان مذاکرات و تیم‌های مذاکره کننده را کنار بگذاریم، این کنگره است که در نهایت باید نظر بدهد.

طبق قانون اینارا (INARA) یا «قانون بررسی توافق هسته‌ای ایران» که در سال ۲۰۱۵ در کنگره آمریکا تصویب شد، نهاد قانونگذار آمریکا از این اختیار برخوردار است که برتوافق برجام و هر توافقی که به برجام مربوط باشد نظارت کند. قانون اینارا مفادی دارد که طبق آن رئیس قوه مجریه (رئیس جمهور آمریکا) باید گزارش‌هایی در خصوص برجام و پایبندی ایران به آن را به کنگره ارائه کند. همچنین طبق این قانون، رئیس جمهور آمریکا باید توافق حاصل شده را به کنگره تحویل دهد تا در مدت ۳۰ روز بررسی شود. در این مدت اگر کنگره توافق را تایید نکند رئیس جمهور آمریکا توانایی چندانی برای رفع تحریم‌های ایران نخواهد داشت.

این اندیشکده در گزارش خود با فرض اینکه توافق حاصل شود به موضوع بررسی کنگره اشاره و تصویب توافق را «سخت» عنوان کرده است. از سوی دیگر، قانون اینارا فاقد مفادی است که حصول توافق را منحصراً به تأیید کنگره منوط کند و بتواند به‌ راحتی مانع شکل‌گیری آن شود، ولی دست قانون گذاران را برای سنگ اندازی نیز باز می‌گذارد.

همچنین در صورتی که توافق برجام به صحن کنگره ارجاع داده شود و کنگره به رد توافق رای دهد بایدن با حقی که دارد می‌تواند رای را وتو کند؛ این در صورتی است که کنگره دوسوم آرای لازم برای شکستن این وتو را نداشته باشد.

این گزارش پیچیدگی‌های نهاد قانونگذار آمریکا در بازگشت به توافق هسته‌ای ایران را یکی از علل بی میلی دولت بایدن برای از سر گرفتن اجرای تعهداتش ذیل برجام و وقت کشی در مذاکرات عنوان کرده است.