شناسهٔ خبر: 55256187 - سرویس سیاسی
منبع: اکونیوز | لینک خبر

روایتی از وعده‌های سر خرمن روحانی به مردم آذربایجان/ دریاچه‌...

اقتصاد ایران: حسن روحانی بخش اعظمی از رای خود را در دو انتخابات، مرهون «وعده احیای دریاچه ارومیه» بود، اما باور این نکته سخت است که او در دوران مسئولیتش، حتی یک بار هم از این دریاچه بحران‌زده بازدید نکرد.

صاحب‌خبر -

 خبرگزاری فارس- وحید زینالی: دریاچه ارومیه ناخوش است و هیچ کس در این مورد تردیدی ندارد. طی دو دهه گذشته طرح‌های دولتی به منظور نجات بخشی و احیای آن از سطح کاغذ فراتر نرفته و حالِ این دریاچه وخیم تر شده است. وخامت اوضاع به حدی است که گزارش‌ها از تبدیل نگین فیروزه ای ایران به کانون ریزگردها و نمک حکایت دارد و دیر یا زود باید در انتظار میلیاردها تن نمکی بود که به صورت گردوغبار و طوفان بر سر مردم این ناحیه سرازیر می شود، بحرانی که نه فقط آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل و زنجان بلکه بسیاری از مناطق کشور را فرا می گیرد.

نگین فیروزه ای آذربایجان

دریاچه زیبای "ارومیه"  که زمانی بزرگ‌ترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه شور جهان بعد از بحرالمیت به شمار می‌رفت با ۱۰۲ جزیره کوچک و بزرگ و طولی در حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ کیلومتر و عرضی بین ۱۵ تا ۵۰ کیلومتر با سطح آبی به عمق متوسط ۶ متر که در عمیق‌ترین نقطه به ۲۵ متر می‌رسید به بزرگ‌ترین زیستگاه طبیعی "آرتمیا " مشهور بود.

اما این زیست‌بوم با تمام دار و ندارش رو به نابودی است، چرا که به گفته مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست، کاهش میزان نزولات جوی، پایین بودن راندمان آبیاری کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و عدم اختصاص آب کافی برای تامین نیاز بیولوژیکی رودخانه‌های منتهی به دریاچه از عوامل تشدیدکننده بحران و کویری شدن منطقه به شمار می‌رود.

چند سالی است که عوامل مختلف دست به دست هم داده‌اند تا منحصر به‌فردترین تالاب جهان به دلیل میزان پسرفت آب به تهدیدی جدی برای ساکنان منطقه تبدیل شود، در نتیجه پس‌روی آب دریاچه، وسعت آن به میزان قابل توجهی کاهش یافته و برخی قسمت‌های جنوبی دریاچه غیرقابل دسترسی و تبدیل به نمک‌زار شده است که این پدیده می‌تواند فجایع زیست محیطی بسیار زیادی را همراه داشته باشد که یکی از آنها به جای ماندن روستاهای خالی از سکنه در شرق این دریاچه است.

مرگ و نابودی اطرافش پرسه‌ می‌زند، غربت تلخی بر سکوتش جامانده و ترک‌های نقش‌بسته، جراحتش را عمیق‌تر کرده است. آواز پرندگان، رقص فلامینگوها و جست‌و‌خیز حیوانات حکم سراب را برایش دارد. اکنون سیراب شدن از آب، به رؤیای شبانه‌ شیرینی مبدل شده که به رنگ امید درآمده است.

«چی‌چست» این دریاچه کهن، دریاچه‌ای که در کرانه خود، خاطرات زیادی را جای داده و واژه واژه‌اش گذری بر پیشینه ایرانیان کهن است، حالا نظاره‌گر غروبی غم‌انگیز است.این‌روزها ارومیه به نمک نشسته و بوی نامطبوع مرگ، مرغان دریایی و پرندگان را فراری داده است.

از سوی دیگر پراکنده شدن ریزگردهای نمکی از دیگر زیان‌های خشک شدن دریاچه ارومیه به شمار می‌رود که به گواه کارشناسان زندگی شهروندان شهرهای آذربایجان از جمله تبریز و ارومیه را با خطرات جدی مواجه ساخته تا آنجا که در صورت تداوم این شرایط شهرهای برگ آذربایجان محکوم به تخلیه از سکنه خواهند بود.

همچنین طوفان‌های نمکی علاوه بر آثار تخریبی غیرقابل انکار بر زندگی مردم استان آذربایجان غربی و استان‌های مجاور آن و حتی استان‌های غربی و شمالی کشور بر کشاورزی منطقه نیز تاثیر سوء داشته و بدلیل شوری بیش از حد آب و رسوب گرد و غبار طوفان‌های نمکی تهدیدی جدی برای مزارع و باغات منطقه به شمار می‌رود.
 

 

اهمیت موضوع احیای دریاچه ارومیه تا آنجا بود که آقای حسن روحانی در سفر پیش از برگزاری انتخابات به ارومیه در جمع مردم آذربایجان با بیان این‌که نخواهیم گذاشت دریاچه ارومیه خشک شود، گفت: "من به شما قول می‌دهم که اگر بار مسئولیت اجرایی کشور را بر دوش من قرار دادید، در اولین روز دولت، حل مشکل دریاچه ارومیه در دستور کار قرار خواهد گرفت."

حسن روحانی در جمع هواداران خود در ورزشگاه شهید آهن‌دوست ارومیه در جواب فریاد هواداران خود مبنی بر اینکه دریاچه ارومیه احیا باید گردد، اظهار کرد: "در مرکز مطالعات استراتژیک مدت‌هاست کارگروه ویژه‌ای برای حل مشکل دریاچه ارومیه تشکیل شده و اولین بررسی‌ها به ما می‌گوید اگر خدای ناکرده دریاچه ارومیه خشک شود، زیست ۱۴ میلیون نفر در معرض خطر قرار خواهد گرفت و آن‌وقت ریزگردهای نمک تمام زمین‌های کشاورزی کشور را نابود خواهد کرد."

روحانی آن روز به مردم ارومیه قول داد که در اولین روز کاری دولت جدید حل مشکل دریاچه ارومیه را در دستور کار قرار دهد و تاکید کرد که: من به شما قول می‌دهم در دولت تدبیر و امید، احیای دریاچه ارومیه، جزء اولین برنامه‌هایمان باشد."

روز یکشنبه ۲۷ مرداد ماه سال ۹۲ نخستین جلسه هیئت دولت دولت تدبیر و امید برگزار شد و رئیس جمهور در نخستین روز به وعده داده شده در شعارهای انتخاباتی خود جامه عمل پوشاند. در این جلسه که بیش از سه ساعت طول کشید، بعداز اظهارات روحانی و قرائت منشور اخلاقی دولت، تصمیمات و مصوباتی مهم اتخاذ شد که از جمله آنها برای بهبود وضعیت معیشت مردم و نجات دریاچه ارومیه است.

در این جلسه، هیئت دولت مصوب کرد که کارگروه نجات دریاچه ارومیه با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت وزرای جهاد کشاورزی، کشور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ایجاد شود.

این کارگروه ماموریت یافت با استفاده از سوابق مطالعات و اقدامات قبلی به عمل آمده در این زمینه و بررسی‌های تخصصی و میدانی بیشتر، ظرف ۲ ماه راهکارهای نجات دریاچه ارومیه را تدوین و جهت تصمیم‌گیری نهایی به دولت ارائه کند.

به دنبال آنکه نمایندگانی از وزارت‌خانه‌ها و دستگاه‌های مرتبط گرد هم آمده و منویات هیئت دولت در این‌باره را ‌بحث و بررسی کردند، تازه وقت آن رسید که زمام امور به کسی سپرده شود که نام‌آشناست؛ عیسی کلانتری.

مرور وعده‌های دولت یازدهم و دوازدهم

سفر به استان آذربایجان غربی:۲۰ خرداد ۱۳۹۲/ به شما قول می‌دهم که اگر بار مسئولیت اجرایی کشور را بر دوش من قراردادید، در اولین روز دولت، حل مشکل دریاچه ارومیه در دستور کار قرار خواهد گرفت. در مرکز مطالعات استراتژیک مدت‌هاست کارگروه ویژه‌ای برای حل مشکل دریاچه ارومیه تشکیل داده‌ایم. اولین بررسی‌ها به ما می‌گوید اگر خدای‌ناکرده دریاچه ارومیه خشک شود، زیست ۱۴ میلیون نفر در معرض خطر قرار خواهد گرفت و آن‌وقت ریز گردهای نمک تمام زمین‌های کشاورزی کشور را نابود خواهد کرد. من به شما قول می‌دهم که در دولت تدبیر و امید، احیای دریاچه ارومیه، جزء اولین برنامه‌هایمان باشد.


سفر به آذربایجان شرقی: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳/ نگرانی مردم آذربایجان درزمینه دریاچه ارومیه از همان روزهای آغاز دولت موردتوجه بود، بنابراین در این راستا تلاش می‌کنیم تا شرایط دریاچه ارومیه به شرایط قبل برگردد. در ۲۰ ماه گذشته الگوی کشت تغییریافته و چاه‌های غیرمجاز بسته‌شده است و نسبت به گذشته امیدوار هستیم چراکه شرایط دریاچه ارومیه نسبت به دو سال قبل بهتر شده است.


در جمع علما، نخبگان، برگزیدگان و ایثارگران تبریز: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۴/  باید در همه مباحث به محیط‌زیست توجه کنیم و اگر امروز وضعیت دریاچه ارومیه به این حال رسیده به‌دلیل این بوده که اجرای برنامه‌های قبلی مثل احداث سد و چاه در حوضه این دریاچه پیوست محیط زیستی نداشته است. هرچند احیای این دریاچه کار مشکلی است ولی درعین‌حال دولت از روز اول در این مورد کارکرده و امروز وضع دریاچه از پارسال بهتر است ولی همچنان راه طولانی در پیش داریم.
 

سفر به استان آذربایجان شرقی: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۴/ دولت درزمینه احیای دریاچه ارومیه همه توان خود را به‌کار گرفته و اولین جلسه هیئت‌وزیران به این مسئله اختصاص یافت و امروز با تصمیماتی که اتخاذشده و به برکت نزولات الهی شاهد تثبیت وضعیت دریاچه هستیم و دولت طرح‌ها و پروژه‌های خود را در این راستا که به‌صورت کوتاه‌مدت و درازمدت در نظر گرفته‌شده است، ادامه خواهد داد.
 

جلسه شورای اداری استان آذربایجان غربی: ۱۰ خرداد ۱۳۹۵/ مسئله احیای دریاچه ارومیه به‌عنوان پروژه‌ای ویژه از ابتدا در دستور کار دولت قرار گرفت و اگر این اقدام نبود، امروز شرایط نامناسبی در دریاچه ارومیه داشتیم و قدم‌به‌قدم به سمت خطر پیش می‌رفتیم، اما با تلاش مسئولان تقریبا به حالت تثبیت در این زمینه رسیده‌ایم.دریاچه‌ها و تالاب‌ها ازجمله دریاچه ارومیه، تنها مسئله‌ای نیست که اختصاص به یک استان یا دو استان داشته باشد، بلکه موضوعی ملی و متعلق به همه کشور است.
 

نشست با خبرنگاران در ارومیه: ۱۱ خرداد ۱۳۹۵/ با طرح‌ها و برنامه‌هایی که دولت یازدهم از ابتدای فعالیتش برای مسئله احیای دریاچه ارومیه در دستور کار قرارداد، امروز وضعیت این دریاچه تثبیت‌شده و تراز آب دریاچه امسال نسبت به سال ۹۲ بالاتر است. بهره‌برداری از منابع دریاچه ارومیه موضوع جلسه‌ای بین بخش صنعت و محیط‌زیست در تهران بود و گفته شد که مواد معدنی موجود در دریاچه خریداران خوبی دارد. دریاچه ارومیه باید احیا شود که باعث جذب گردشگری سلامت خواهد  شد و ما باید گردشگرهای داخلی را جذب کنیم.
 

در اجتماع مردم آذربایجان غربی در ارومیه: ۱۱ خرداد ۱۳۹۵/ قبل از انتخابات من در شهر ارومیه به شما وعده دادم و گفتم اگر به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شوم، اولین مصوبه دولت یازدهم مربوط به احیای دریاچه ارومیه خواهد بود. مردم عزیز آذربایجان غربی، من به وعده‌ام وفا کردم و در اولین جلسه دولت یازدهم بحث دریاچه ارومیه و احیای این دریاچه را مطرح کردم و ساعتی قبل که با هواپیما از بالای دریاچه ارومیه عبور کردم وضعیت این نگین آذربایجان غربی را مشاهده کردم.
 

 رئیس‌جمهور در ورزشگاه تختی تبریز: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۷/ دولت تاکنون بیش از ۲ هزار میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه کرده است و ستاد احیای دریاچه ارومیه در گزارش اخیر خود قول داده است که تا پایان دولت دوازدهم، سطح آب این دریاچه نسبت به سال ۹۲ یک متر افزایش خواهد یافت و به مردم آذربایجان و شمال‌غرب کشور اطمینان می‌دهم که دولت اهداف خود را برای احیای دریاچه ارومیه ادامه خواهد داد و نخواهیم گذاشت که این دریاچه خشک شود.
 

جلسه هیئت دولت: ۲۸ فروردین ۱۳۹۸/ یکی از افتخارات بسیار بزرگ دولت یازدهم و دوازدهم احیای دریاچه ارومیه است. احیای دریاچه ارومیه به معنای نجات زندگی ۱۵میلیون جمعیت کشور است که یکی از کارهای بزرگ دولت یازدهم و دوازدهم است.
 


دولت به وعده‌اش عمل کرد

حسن روحانی رئیس جمهور در یکم مرداد ۹۵ در اجتماع مردم ارومیه گفت: قبل از انتخابات من در شهر ارومیه به شما وعده دادم و گفتم اگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شوم، اولین مصوبه دولت یازدهم مربوط به احیای دریاچه ارومیه خواهد بود. مردم عزیز آذربایجان غربی من به وعده‌ام وفا کردم و در اولین جلسه دولت یازدهم بحث دریاچه ارومیه و احیای این دریاچه را مطرح کردم و ساعتی قبل که با هواپیما از بالای دریاچه ارومیه عبور کردم وضعیت این نگین آذربایجان غربی را مشاهده کردم. اگر شرایط سال‌های قبل ادامه پیدا می‌کرد، اگر در این سه سال برنامه‌های مدون این دولت برای این دریاچه اجرا نمی‌شد، امروز سطح آب دریاچه ارومیه باید ۱۲۰ سانتی‌متر دیگر کاهش پیدا می‌کرد.

وی افزود: ما در یک شرایط بحران در دریاچه ارومیه و در شرایط بحران برای محیط زیست این استان و استان‌های همجوار و مجموعاً برای ۱۴ میلیون نفر از جمعیت ایران قرار می‌گرفتیم. اما امروز سطح آب دریاچه ارومیه به همت همه مسئولین و مردم به‌حمدالله ۱۰ سانتی‌متر نسبت به مقدار آب سال ۹۲ افزایش دارد و همه تلاش دولت بر این است که قدم به قدم به سمت احیای این دریاچه را گام برداریم. ۱۷دستگاه اجرایی کشور مسئول احیای دریاچه ارومیه هستند. دانشگاهیان، دستگاه‌های دولتی، سازمانهای مردم‌نهاد، کشاورزان، صنایع، مردم شهر و روستا همه کمک کردند و دست به دست هم دادند تا امروز ما به این باور برسیم که دریاچه ارومیه احیا و آباد خواهد شد.

روحانی تصریح کرد: آن روز که من به ارومیه آمدم جوانی به من گفت اگر به داد دریاچه ارومیه نرسید ما می‌خواهیم در دست نوشته‌هایمان برای فرزندان و نوه‌هایمان بنویسیم که روزگاری در اینجا آب بود، اسمش دریاچه ارومیه بود. امروز من به آن جوان عزیز اعلام می‌کنم دیگر باید برای نسل آینده بنویسید دریاچه احیا شده؛ دریاچه ارومیه به دست مردم غیور آذربایجان احیا شده است.سطح آب دریاچه ارومیه امروز نسبت به پارسال در همین روز ۴۶ سانتی متر افزایش پیدا کرده است.
 

 

«نگین فیروزه ای ایران قربانی وعده‌های پوچ»

کاهش حجم آب، عدم تخصیص حق آبه و تبخیر روزانه چند ده میلیون مترمکعب، بازگو کننده این واقعیت تلخ است که صرف ۱۱ هزار میلیارد تومان نه تنها به روند احیا کمکی نکرده، بلکه این دریاچه را به نقطه آغاز بحران بازگردانده است.

این ستاد در نخستین جلسه هیئت دولت یازدهم در سال ۱۳۹۲ مطرح و مقرر شد در بازه زمانی۱۰ساله (از ۱۳۹۴ تا ١۴٠۴) به تراز اکولوژیک برسد و در تمام این سال ها، لایروبی رودخانه ها و رهاسازی آب سدها، بر حجم آب دریاچه ارومیه افزود و البته بارش باران هم در جان گرفتن‌های موقت و احیای شکننده آن سهم داشت، بارش هایی که ارومیه را مثل خیلی از تالاب‌های به نفس افتاده ایران جان بخشید. دی ماه ١٣٩٩ رئیس جمهور وقت، در آیین بهره برداری رسمی از پروژه های وزارت نیرو، خوشحالی اش را از احیای کاذب این دریاچه ابراز و اعلام کرد که به زودی جشن می گیریم!

اما با گذشت یک سال و اندی از کوبیدن بر طبل احیا و اظهارات پرطمطراق، به جای برپایی جشن و سرور باید عزا گرفت. دریاچه ارومیه به چنان وضعیتی دچار شده که خبر خشکیدگی کامل بخش جنوبی آن به گوش می رسد و اخیرا این احتمال قوت گرفته است که تا اواخر مهرماه سال جاری، این بخش از دریاچه به طور کامل از بین می رود، در حالی که قرار بود، سال ١۴٠۴ به سطح تراز اکولوژیک برسد!

رئیس‌جمهور سابق حسن روحانی بخش اعظمی از رای خود را در دو انتخابات، مرهون «وعده احیای دریاچه ارومیه» بود، اما سخت است باور این نکته که روحانی در دو دور ریاست جمهوری خود، حتی یک بار هم از این دریاچه بحران‌زده بازدید نکرد.

رئیس‌جمهور پیش از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری، در سفر انتخاباتی‌اش قول احیای دریاچه را داده بود و خطاب به مردم آذربایجان گفته بود: «من به شما قول می‌دهم که اگر بار مسوولیت اجرایی کشور را بر دوش من قرار دادید، در اولین روز دولت حل مشکل دریاچه ارومیه در دستور کار قرار خواهد گرفت.»
 


به این ترتیب، قول  حسن روحانی رئیس‌جمهورسابق در دستور کار قرار گرفت، قولی که با فرارسیدن بارندگی‌های بهاره هر سال پرآب شد و با رسیدن گرمای تابستان تبخیر شد.

در تمام این مدت، همایش‌ها و نشست‌های مختلف در تبریز، ارومیه و تهران، جز سخنرانی‌ها‌، ویدیو کنفرانس‌ها و پاورپوینت‌های پیچیده و البته‌ هدررفت هزینه‌های اجرایی و تبلیغاتی، عاید خاصی برای دریاچه ارومیه نداشته است.

تغییرات اقلیمیِ در سال‌های گذشته در کشورمان بر کسی پوشیده نیست. همین تغییرات بود که بهار چند سال پیش را به یکی از دوره‌های پربارش در چند دهه گذشته تبدیل کرد و سیل را در چند شهر بزرگ و کوچک، جاری ساخت.

به برکت همین بارش‌های بهاره، حال دریاچه ارومیه نسبت به سال‌های گذشته در آن سال، وضعیت مساعدتری یافت. به طوری که حجم آب دریاچه ارومیه در پایان اردیبهشت، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۳.۱۴ میلیارد مترمکعب بیشتر شد همچنین وسعت دریاچه ۸۹۰کیلومترمربع و تراز سطح آب هم ۱.۱ متر افزایش داشت.

عددهای مربوط به بهبود وضعیت دریاچه، دقیقاً برابری می‌کند با آمار افزایش بارش‌های سال ۹۸ بارش‌هایی که در کویرهای فلات مرکزی ایران (نظیر خوزستان، کرمان، یزد، فارس و ...) سیل راه انداخت، بی‌راه نبود که حوزه آبریز دریاچه ارومیه را پرآب کند.

دولت حسن روحانی در دوران ریاست جمهوری خود، بهبود وضعیت دریاچه ارومیه را نتیجه اقدامات و برنامه‌ریزی‌های ستاد احیاء عنوان کردند اما شدت‌گرفتن تبخیرها را نتیجه تغییرات اقلیمی و طبیعی! مدیران دولتی و در راس آنها رئیس‌جمهور، بارها و بارها، برکتِ باران و رحمت الهی را نادیده گرفته و با ادبیاتی که ناشکری در آن بارز بود، وضعیت نسبتاً خوب دریاچه را نتیجه اقدامات خود عنوان کردند.

رئیس‌جمهور بهار سال ۹۸ و همزمان با اوج‌گیری بارش‌ها، در جلسه هیات دولت، بدون اشاره به افزایش نزولات آسمانی گفته‌ بود: «یکی از افتخارات بسیار بزرگ دولت یازدهم و دوازدهم احیای دریاچه ارومیه است.

احیای دریاچه ارومیه به معنای نجات زندگی ۱۵میلیون جمعیت کشور است که یکی از کارهای بزرگ دولت یازدهم و دوازدهم است.»
 


روحانی همچنین در جریان سفر استانی به آذربایجان‌غربی، مدعی شده بود که اگر اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم نبود، امروز دریاچه ارومیه به طور کامل خشک شده بود.

بهار سال ۹۸، بهار عکس‌های یادگاری با دریاچه ارومیه بود. حال نسبتاً خوب دریاچه ارومیه، فرصت بی‌نظیری بود تا استاندار وقت آذربایجان‌شرقی، برخی از وزار و معاونان رئیس‌جمهور، نمایندگان مجلس و مدیران اجرایی خود را به ساحل دریاچه ارومیه برسانند.

اما این عکس‌ها و بازدیدها، زیاد ادامه‌دار نبوده‌ است.اگرچه شاخص‌های دریاچه نسبت به سال‌های گذشته افزایش نشان می‌داد اما مطابق انتظار، با آغاز دوره گرما، دریاچه باز هم تغییر رفتار داده و در حال تبخیر بود.

احیای امیدها برای احیای دریاچه ارومیه در سایه مدیریت جدید

اخبار روزهای اخیر از انتصابات جدید در ستاد احیای دریاچه ارومیه، امیدها را برای تغییر رویکردهای ناکارآمد گذشته و حیات دوباره دریاچه زنده کرده است.

به دنبال عدم تحقق وعده‌ها برای احیای دریاچه ارومیه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم آن هم علی‌رغم صرف هزینه ای نزدیک به ۱۱ هزارمیلیارد تومان، حالا دولت سیزدهم با تغییر کادر مدیریتی ستاد احیاء بنا دارد تا با رویکردی جدید در مسیر نجات این دریاچه از خشکی گام بردارد.

رویکردی که مبتنی بر واقعیت‌ها و بهره مندی از حداکثر ظرفیت‌های محلی و ملی است و امید می رود تا با اصلاح اشتباهات و نیز بهره‌گیری از تجربیات مثبت گذشته سرنوشت شیرینی را برای دریاچه ارومیه رقم بزند.

در همین راستا و در روزهای گذشته خبر رسید بر اساس مصوبه هیأَت دولت عیسی کلانتری – مدیر اجرایی و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه از سمت خود عزل و محمد صادق معتمدیان- استاندار فعلی استان آذربایجان غربی به جای او منصوب شده است.

همچنین به موجب این خبر اعلام شد که زین‌العابدین رضوی خرم- استاندار آذربایجان شرقی نیز به عنوان عضو کارگروه ستاد احیای دریاچه ارومیه منصوب شده است تا در کنار استاندار آذربایجان غربی و با بکارگیری حداکثر ظرفیت‌های منطقه برای نجات دریاچه ارومیه اقدام کنند.

تغییر در بدنه مدیریتی ستاد احیای دریاچه ارومیه و انتخاب مدیرانی که علاوه بر اشراف مدیریتی بر وضعیت شمالغرب کشور، از اختیارات اجرایی نیز برخوردار هستند و نیز توجه ویژه هیأت دولت و شخص ریاست محترم جمهور به وضعیت دریاچه ارومیه، امیدها را برای تغییر رویکردهای گذشته و رقم خوردن اتفاق‌های خوب برای این دریاچه افزایش داده است.
 

 

* وجدان تاریخ ما را نخواهد بخشید

خشک شدن و یا کم شدن آب دریاچه تعادل اکولوژیک شمال‌ غرب کشور را بر هم می‌زند، آب و هوا را تغییر داده و با تاثیرگذاری مستقیم بر روحیات مردمی که سالیان سال با دریاچه زندگی کرده‌اند، موجب مهاجرت میلیونی آنها می‌شود. حضور دریاچه تاکنون سبب ایجاد ویژگی ساحلی به این منطقه کوهستانی و تعدیل آب و هوا شده است.

این انتخاب ماست، باید انتخاب کنیم که امانت در دست خویش را چگونه نگهد‌اریم و چگونه آن را به نسل بعد از خویش تحویل دهیم و آنچه که تاکنون در دفترچه عمل خودمان نگاشته‌ایم به هیچ کدام از ما در هر جایگاهی که هستیم نمره قبولی نمی‌دهد، حتی به عنوان یک شهروند بپذیریم.

دریاچه ارومیه از چنان اهمیتی برخوردار است که فقط واکاوی اشکالات ستاد احیا در دولت گذشته نقل محافل رسانه ای نیست، بلکه شیوه عملکرد دولت سیزدهم نیز زیر ذره بین قرار گرفته، دولتی که یک ماه پس از آغاز به کار، بر اصلاح رویکرد ناکارآمد گذشته و تغییرات ساختار ستاد احیا اشاره کرد، تا به گفته ابراهیم رئیسی، با تلاش مضاعف برای رفع مشکل آب به‌عنوان اصلی‌ترین دغدغه مردم و حل اساسی مشکل این دریاچه که محیط‌زیست استان‌های آذربایجان شرقی و غربی و استان‌های همجوار را تهدید می‌کند، کار زمین مانده از سر گرفته شود.
 


انتهای پیام/