شناسهٔ خبر: 55179019 - سرویس علمی-فناوری
منبع: ایتنا | لینک خبر

تصویر جدید جیمزوب از کهکشان عجیب مارپیچی بنفش!

ایتنا - تصویر جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب بیشتر به چرخش گرداب توهم‌زا در فیلم‌های دنیای سینمایی مارول شباهت دارد.

صاحب‌خبر -
هیولای مارپیچی بنفش تصویری از یک کهکشان نزدیک به ما است و تنها یکی از تصاویر بسیار زیاد تلسکوپ وب به شمار می‌رود که قرار است در روزها، هفته‌ها و سال‌های آینده منتشر شود.

به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، تصویر جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب که بیشتر به چرخش گرداب توهم‌زا در فیلم‌های دنیای سینمایی مارول شباهت دارد تا شکل آشنای کهکشان مارپیچی که در تلسکوپ‌های نور مرئی دیده می‌شود، ساختار غبارآلود کهکشان دوردست «ان‌جی‌سی ۶۲۸» (NGC 628) را نشان می‌دهد.

گابریل برامر، ستاره‌شناس در کازمیک داون سنتر در موسسه نیلزبور دانشگاه کپنهاگ که این تصویر را دوشنبه در توییتر به اشتراک گذاشت، در مصاحبه با ایندیپندنت، می‌گوید: «این کهکشانی است که احتمالا به تصوری که از کهکشان راه شیری خودمان داریم، بسیار شبیه است. شما می‌توانید تمام این خوشه‌های کوچک ستارگان مجزا را ببینید؛ ابرنواخترهای مجزایی که از بین رفته‌اند و می‌توانید واقعا آن را با جزئیات بررسی کنید.»

تصویر بازوهای مارپیچی کهکشان ان‌جی‌سی ۶۲۸ پیش از این ثبت شده بودند، اما تصاویری که تلسکوپ فضایی هابل در نور مرئی از این کهکشان گرفته بود، به ساختار مارپیچی بنفشی که در تصویر فروسرخ میانی تلسکوپ جیمز وب دیده می‌شود، هیچ شباهتی ندارد. 

دکتر برامر می‌گوید: «وقتی که با تلسکوپ فضایی هابل یا با تلسکوپ‌های زمینی به این کهکشان نگاه می‌کنید، ستاره‌های آبی، ستاره‌های قرمز، بازوهای مارپیچی و خطوط گرد‌وغبار را مشاهده می‌کنید.»

او می‌گوید این خطوط گردوغبار و رشته‌های قهوه‌ای مایل به قرمز در بازوهای مارپیچی در تصاویر مرئی ثبت‌شده وب و سایر تلسکوپ‌ها، باعث می‌شوند تا حدی جلو نور ستاره‌ها گرفته شود.

دکتر برامر می‌گوید: «در طیف فروسرخ میانه، چیزی که در واقع به‌نوعی مشاهده می‌کنید، برعکس آن است؛ جایی را مشاهده می‌کنید که غبار دیگر نور را جذب نمی‌کند. ما در واقع مستقیما خود غباری را که اینک در حال درخشش است، مشاهده می‌کنیم زیرا خود غبار در حال گسیل پرتو است. ما در واقع به جای مشاهده ستاره‌ها، تصویری از گاز و غبار در این کهکشان را می‌بینیم.»

جیمز وب تصویر ان‌جی‌سی ۶۲۸ را  ۱۷ ژوییه برداشت و آن را به زمین ارسال کرد. این تصویر در آرشیو تلسکوپ‌های فضایی باربارا میکولسکی (MAST)، جایی که داده‌ها در دسترس عموم‌اند، ثبت شد. 

دکتر برامر در واقع روی کهکشان‌های بسیار دور کار می‌کند نه کهکشان‌های نسبتا نزدیک مانند ان‌جی‌سی ۶۲۸، اما وقتی صبح دوشنبه تصویر خام این کهکشان را در داده‌ها دید، حس کرد که می‌خواهد این تصویر را رنگی کند و آن را به اشتراک بگذارد.

او می‌گوید: «این واقعا اولین چیزی بود که به چشم می‌رسید. این واقعا من را از لحظه‌ای که آن را روی صفحه نمایش باز کردم، به‌شدت تحت تاثیر قرار داد.»

به گفته دکتر برامر، در حالی که ناسا با انتشار پنج تصویر نخست و تمام‌رنگی وب در روز دوازدهم ژوییه، یک نمونه کار عالی از خود را به معرض نمایش گذاشت، تلسکوپ از آن زمان به‌شدت بیکار مانده و به طور مداوم در حال تصویر گرفتن و قرار دادن آن‌ها در آرشیو تلسکوپ‌های فضایی باربارا میکولسکی (MAST) است. برای ستاره‌شناسانی که بیش از ۲۰ سال است منتظرند تا ببینند تلسکوپ فضایی جیمز وب چه کاری می‌تواند انجام دهد، دوران بسیار هیجان‌انگیزی است.»

دکتر برامر می‌گوید: «ما ده‌ها سال است که برای بررسی چند مورد منتظر تلسکوپ جیمز وب بودیم و همه ما در هفته گذشته زیاد نخوابیدیم و تا جایی که توانستیم در حال تماشای تصاویر مختلف وب بودیم. همه این‌ها فوق‌العاده باشکوه و خارق‌العاده‌اند.»