به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، مهدی پیرهادی روز یکشنبه در جریان شصتمین جلسه شورای شهر تهران، با اشاره به روز دوم اردیبهشت ماه، گفت: روزی که در آن برای توجه بیشتر به پاکیزگی زمین در نظر گرفته میشود، همواره در اسلام بر مسئله پاکی و پاکیزگی توجه شده است.
وی افزود: همواره در آموزههای بزرگان اسلامی بر حفظ محیط زیست و توجه به پاکیزگی آن توجه شده است، از پیامبر بزرگ اسلام (ص) نقل شده است که ایشان میفرمایند: «از زمین حفاظت کنید، به درستیکه آن مادر شماست.»
پیرهادی ادامه داد: این حدیث نشان میدهد که توجه به زمین به صدر اسلام باز میگردد.
رئیس کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران گفت: امام علی (ع) در نامه ۵۳ نهج البلاغه به مالک اشتر فرمودند: «باید توجه تو به آباد کردن زمین بیش از توجه به گرفتن خراج باشد، زیرا آن (خراج) جز در نتیجه آبادانی فراهم نمی آید.»
وی با بیان اینکه همچنین امام صادق (ع) فرمودند: «زندگی جز با سه چیز خوش نمیشود، هوای پاک، آب فراوان گوارا و زمین نرم و سست (آماده زراعت).»، افزود: امسال در حالی به استقبال روز جهانی زمین پاک میرویم که انسان بیش از هر زمان دیگری با رفتار غیر مسئولانه اش، رنگ ناپاکی بر چهره زمین پاشیده و آنرا به مکانی نا امن برای حیات بشر و سایر ساکنان زمین تبدیل کرده است.
پیرهادی افزود: زیاده خواهی انسان در استفاده بی رویه از منابع و ذخایر طبیعی، توسعه ناپایدار و ناموزون، جنگ و تخاصمهای میان کشورها با توطئه آمریکا و بلوک غرب و ورود لجام گسیخته تولیدات خطرناک و آلایندههای متعدد، آنچنان زخم عمیقی بر پیکر مادر زمین وارد کرده که توان بهبود و خودپالایی را تا مدتها از او سلب کرده است.
وی گفت: ارمغان این بی تدبیری انسان، بروز همه گیری امراض خطرناک، تغییر اقلیم، خشکسالیهای طولانی و قحطی، سیلاب و طوفان و دهها بلایای طبیعی دیگر است.
به گفته وی، روز زمین پاک به عنوان نمادی از تلاش بشر برای بازگرداندن به مسیر صحیح در جهت ارتقای آگاهی، آموزش مسایل محیط زیستی و ترویج فرهنگ حفاظت و پاسداری از زمین است که پس از بحرانهای محیط زیستی التزام و توجه به آن مشهود شد.
وی ادامه داد: همه گیری کووید ١٩ در جهان چالشهای نوینی را نیز ایجاد کرد و باعث تولید آلایندههای جدیدی از جمله ضد عفونی کنندهها و تجهیزات خدماتی وبهداشتی با ماندگاری بالا در طبیعت شد. امروزه تبعات فاجعه بار ناشی از اقداماتی که بشر بر روی سکونت گاه خود انجام داده، از خشکیها فراتر رفته و عرصه اقیانوسها و دریاها را نیز درنوردیده است.
وی تاکید کرد: وجود مونسونهای مخرب؛ رفتارهای بسیار متنوع اقلیم جهانی مثل پدیده انسو که عامل اصلی چرخش و تعادل آب و هوایی در کره زمین است خسارات زیادی در جهان و ایران بر جای گذارده؛ افزایش دمای کره زمین و تغییرات دمایی در اقیانوسها و آب شدن یخچالهای قطبی و افزایش سطح آب دریاها، عملا آینده زمین را تهدید مینماید؛ لذا در شرایط فعلی به منظور مقابله هر چه سریعتر با تبعات بی شمار این فجایع دیگر نمیتوان به تنهایی به تحقیقات دانشگاهی و برگزاری چند سمپوزیوم و گردهمایی علمی بسنده کرد و نیاز به فرهنگ سازی و آموزش گسترده شیوههای صحیح برخورد با طبیعت و منابع طبیعی و آگاهی رسانی عاجل همه افراد و اقشار از وضعیت موجود و در نهایت عزم دولتها برای اتخاذ سیاستهای مناسب برای همه ساکنان زمین است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: تبیین این واقعیت که هر رفتار غیر مسئولانه در گوشهای از زمین، مانند اثر پروانهای همه پدیدههای حیات و سایر نقاط جهان را دستخوش تغییر میکند. مصداق واقعی مثل مسافران کشتی است که زیر پای سایرین را سوراخ میکنند، دریغ از اینکه همه باهم سوار یک کشتی هستیم.
وی گفت: در این راستا به شهردار محترم تهران تذکر میدهم در عرصه آموزشهای شهروندی در حوزههای مرتبط با محیط زیست مثل مدیریت پسماند و بازیافت زباله، استفاده بهینه از مصرف انرژی، آب و ... میتواند در کنار سایر ارگانهای متولی، نقش تعیین کنندهای در این رابطه ایفا کند.
وی گفت: آلودگی آبهای سطحی و زیر زمینی، فاضلابهای شهری، کمبود آب و آلودگی هوا، خاک و پسماند در کلانشهر تهران از معضلات عمده به شمار میرود. بهره گیری از فناوریهای نوین و دادههای ماهوارهای در منابع طبیعی و مدلسازیهای ترسالی و خشکسالی سالیانه میتواند در پیش بینیهای مقتضی و مدیریت آب و هزینهها کارساز باشد. همچنین به کارگیری از انرژیهای تجدید پذیر و اجرای دستورالعملهای کاربردی نظیر مبحث ١٩ و مبحث ١٦ مقررات ملی ساختمان در این رابطه و بهره مندی از تجارب سایر کشورها نظیر تشکیل کارگروههای ویژه آینده پژوهی و آینده نگاری شهری برای اثر بخشی بیشتر آموزشهای شهروندی، مدیریت پسماند و. از اقدامات مهمی است که مدیریت شهری میتواند از طریق آن در ارتقاء شاخصهای محیط زیستی گامهای موثری بردارد.