شناسهٔ خبر: 52533412 - سرویس بین‌الملل
منبع: ایرنا | لینک خبر

غرب همچنان در مسیر تشدید یک بحران ساختگی

تهران-ایرنا- گمانه‌زنی‌ها در مورد تحولات مربوط به تنش مرزی میان اوکراین و روسیه در حالی به شدت افزایش یافته است که غرب همچنان بر موضع قبلی خود اصرار دارد و نه تنها نشانه‌ای از تلاش آمریکا و متحدانش برای کاهش تنش‌ها وجود ندارد بلکه غرب در مسیر جنگ‌افروزی گام برمی دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز شنبه ایرنا، تحولات اوکراین در روزهای اخیر در حالی نسبت به چند روز قبل بیشتر شده که آمریکا و متحدانش تلاش دارند این تلقی را در جامعه جهانی تثبیت کنند که روسیه در حال تدارک حمله به اوکراین است.در این میان تلاش غرب برای تشدید تنش‌ها حول محور بحران اوکراین آشکار است. شماری از کشورهای متحد آمریکا از شهروندان خود خواسته اند که به دلیل احتمال حمله روسیه، خاک اوکراین را ترک کنند.

آمریکا و ناتو که سیاست فشار بر روسیه و تضعیف این کشور را دنبال می‌کنند، مدعی هستند که روسیه قصد حمله به اوکراین را دارد. مقام‌های عالی روس بارها به صراحت اعلام کرده‌اند چنین طرحی در دستور کار مسکو نیست.

روابط آمریکا و غرب با روسیه از سال ۲۰۱۴ به دنبال الحاق شبه جزیره کریمه به آن کشور متشنج شد؛ غرب به بهانه دخالت روسیه در اوضاع داخلی اوکراین، روسیه را بارها تحریم کرده است اما مسکو این ادعای غرب را رد می‌کند.

کارشناسان معتقدند که کاخ سفید با کمک متحدان اروپایی، به دنبال ضربه زدن به روسیه ، مساله اوکراین را بهانه و دستاویز قرار داده است. در ماه‌های اخیر نیز به دلیل ادعای غرب درباره صف‌آرایی نظامی روسیه در مرزهای اوکراین، روابط ناتو با روسیه دچار تنش شده است.

لوید آستین وزیر دفاع آمریکا نیز همزمان با فضاسازی‌های کشورش علیه روسیه ادعا کرد واشنگتن همچنان شاهد نشانه هایی از تشدید تنش از سوی مسکو از جمله ورود نیروهای جدید به مرز اوکراین است.

پنتاگون جمعه شب به وقت محلی اعلام کرد لوید آستین وزیر دفاع آمریکا با  وزیران دفاع کشورهای لهستان، آلمان، کانادا، فرانسه، رومانی، و ایتالیا گفت‌وگو کرد.

 بر اساس بیانیه پنتاگون، آستین در این گفت‌وگو اقدامات آمریکا برای اطمینان بخشیدن به متحدان ناتو را بر شمرد و بر تعهد آمریکا به ماده ۵ پیمان آتلانتیک شمالی و دفاع جمعی تاکید کرد.

تداوم رایزنی‌های بین المللی

رایزنی و گفت‌وگوهای حضوری و تلفنی میان مقامات کشورهای مختلف در مورد بحران اوکراین طی روزهای اخیر نیز افزایش چشمگیر داشته است.

در جدیدترین این رایزنی‌ها، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه دولت بایدن که در استرالیا به سر می برد، با همتای اوکراینی خود گفت‌وگو کرد. ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد بلینکن مجددا بر حمایت قوی آمریکا از اوکراین در مواجهه با تهدید فزاینده تهاجم احتمالی روسیه تاکید کرد.

غرب همچنان در مسیر تشدید یک بحران ساختگی

وزیر امور خارجه آمریکا امروز(شنبه) در جریان سفر به فیجی گفت که آمریکا نمی داند که رئیس جمهوری روسیه در مورد حمله به اوکراین تصمیم گرفته یا خیر.

انتونی بلینکن گفت: اگر روسیه به اوکراین حمله کند، آمریکا و متحدانش این کشور را تحت تحریم‌های اقتصادی قرار می‌دهند. وی خبر داد که امروز درباره تحولات این بحران با همتای روس خود گفت‌وگو خواهد کرد.

"جیک سالیوان" مشاور امنیت ملی آمریکا نیز روز گذشته در جدیدترین موضع‌گیری خود ادعا کرد در موقعیتی هستیم که اگر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تصمیم بگیرد، حمله به اوکراین در هر زمانی می تواند اتفاق بیفتد.

وی ادعا کرد طبق ارزیابی های ما این حمله می تواند در طول بازی‌های المپیک زمستانی پکن رخ دهد.

همچنین "جو بایدن" رئیس جمهوری آمریکا همزمان با افزایش تنش ها با روسیه بر سر اوکراین، در تماس ویدئویی با رهبران کشورهای غربی متحد واشنگتن، مسکو را در صورت حمله احتمالی به کی یف به پیامدهای شدید اقتصادی تهدید کرد.

بایدن رئیس جمهوری آمریکا  امروز یک تماس ویدیویی محرمانه با رهبران کشورهای اقیانوس اطلس برگزار کرد. شرکت کنندگان در این نشست مجازی از  تداوم استقرار نیروهای نظامی روسیه در اطراف اوکراین ابراز نگرانی و بر حمایت خود از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کردند.

در بیانیه کاخ سفید ادعا شده است که آنها برای حل دیپلماتیک این بحران ابراز آمادگی کردند.

در این بیانیه آمده است رهبران کشورهای شرکت کننده در مورد اهمیت تلاش‌های هماهنگ برای جلوگیری از تهاجم احتمالی روسیه به اوکراین، از جمله آمادگی  برای تحمیل پیامدهای عظیم و هزینه‌های اقتصادی شدید در صورت انتخاب تشدید تنش نظامی و ادامه تقویت موضع دفاعی در جناح شرقی ناتو به توافق رسیدند.

یک مقام مطلع آمریکایی اعلام کرد که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد روز شنبه با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به صورت تلفنی گفت‌وگو کند. شبکه خبری سی ان ان آمریکا به نقل یک مقام مطلع آمریکایی اعلام کرد که همزمان با افزایش تنش ها میان مسکو - واشنگتن، بایدن قصد دارد روز شنبه با همتای روس خود بصورت تلفنی گفت‌وگو کند.

در این میان برلین اعلام کرد، سران غربی از جمله جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، اولاف شولتس صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نسبت به اعمال تحریم‌های سریع و عمیق علیه مسکو در صورت حمله روسیه به اوکراین هشدار دادند. سخنگوی اولاف شولتس صدراعظم آلمان در توئیتی نوشت: متحدان مصمم هستند در صورت نقض بیشتر تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین، مشترکا تحریم‌های سریع و عمیقی را علیه روسیه اعمال کنند.

اوکراین به روسیه ۴۸ ساعت مهلت داد تا در مورد آنچه که «فعالیت نظامی» مسکو در مرزهای اوکراین خواند، توضیح دهد. دیمیتری کولبا وزیر امورخارجه اوکراین روز جمعه گفت، اوکراین از روسیه خواسته است ظرف ۴۸ ساعت در مورد "فعالیت نظامی" خود در مناطق نزدیک مرز اوکراین توضیحاتی ارائه کند.

غرب همچنان در مسیر تشدید یک بحران ساختگی

در همین حال بن والاس وزیر دفاع انگلیس روز جمعه در نشستی مطبوعاتی پس از دیدار با همتای روسی خود به صراحت اعلام کرد که طرف روسی به طور شفاف و صریح به وی اطمنیان داده است که قصد حمله به اوکراین را ندارد.

والاس پس از دیدار با سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه و والری گراسیموف رئیس ستاد ارتش روسیه در نشستی مطبوعاتی در سفارت انگلیس در مسکو اعلام کرد که طرف روسی اطمینان داده است که قصد تهاجم به اوکراین را ندارد.

سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه نیز روز گذشته در دیدار با بن والاس همتای انگلیسی خواستار ایفای نقش کشورهای غربی در کاهش تنش ها در اروپا و توقف ارسال تسلیحات به اوکراین شد. وی همچنین تاکید کرد که سطح روابط مسکو و لندن تقریبا به صفر رسیده است. شایگو در دیدار با همتای انگلیسی خود در مسکو گفت: به کشورهای غربی پیشنهاد می کنیم در کاهش تنش ها در اروپا نقش ایفا کنند و به اوکراین سلاح تحویل ندهند.

وی افزود: از همه طرف، تحویل سلاح به اوکراین جریان دارد و این اقدامات بطور علنی و نمایشی صورت می گیرد. معلوم نیست این اقدامات برای چه هدفی صورت می گیرد.  

در این میان وزیر امور خارجه آلمان نیز ادعا کرد: افزایش نیروها و رزمایش‌های نظامی روسیه در مرز با اوکراین به منزله تشدید تنش‌ها تلقی می‌شود.

«آنالنا بربوک» که به اردن سفر کرده است، در نشستی خبری در شهر امان پایتخت این کشور اظهار داشت: ما در سمت نظامی، هیچ نشانه‌ای از کاهش تنش‌ها مشاهده نمی‌کنیم بلکه نشانه‌های مخالف آن را می‌بینیم. ارتش روسیه همچنان به ساخت تجهیزات نظامی ادامه می‌دهد و در بلاروس بیش از ۳۰ هزار سرباز در حال انجام تمرینات نظامی هستند و تقریبا در نزدیکی مرز با اوکراین مستقر شده‌اند.

وزیر امور خارجه آمریکا اندکی پس از آن که "جو بایدن" رئیس جمهور این کشور از آمریکایی‌های ساکن اوکراین خواست تا این کشور را ترک کنند، ادعا کرد که حمله روسیه به اوکراین ممکن است پیش از خاتمه بازی‌های المپیک زمستانی پکن (ظرف چند روز آینده) انجام شود.

وی مدعی شد که روسیه در حال جمع‌آوری نیروهای بیشتری در مرز با اوکراین است و هشدار دارد که حمله مورد نظر در زمان برگزاری بازی‌های زمستانی منتفی نیست.

پیش از این لیز تراس وزیر خارجه انگلیس در شرایطی که غرب و آمریکا بر طبل جنگی جدید می کوبند، گفت همتای روس او اطمینان داده که کشورش هیچ گونه قصدی برای حمله به اوکراین ندارد.

تراس پنجشنبه به عنوان بخشی از تلاش های غرب برای ترغیب روسیه به منصرف شدن از حمله به اوکراین با سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو دیدار کرد.

با این حال سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «لیز تراس» همتای انگلیسی خود گفت که غرب (ناتو و آمریکا) از اوکراین علیه روسیه استفاده ابزاری می کند.

غرب همچنان در مسیر تشدید یک بحران ساختگی

لاوروف پس از دیدار با تراس در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وی تصریح کرد: «ظاهرا غرب به ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین به عنوان ابزاری برای خارج کردن روسیه از تعادل نیاز دارد و هیچ‌کس اهمیتی نمی‌دهد که او (زلنسکی) در آنجا چه فکر می‌کند، و این همه هیستری چه پیامدهای منفی برای اقتصاد اوکراین دارد.»

لاوروف تاکید کرد که روسیه کسی را تهدید نمی کند، اما کشورهای غربی روسیه را تهدید می کنند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دو روز پیش در پیامی به وزارت امورخارجه روسیه بر ضرورت دریافت ضمانت های امنیتی از پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) و آمریکا تاکید کرد.

پوتین در پیامی به وزارت خارجه روسیه به مناسبت روز دیپلمات که در پایگاه اینترنتی کاخ کرملین منتشر شد، نوشت: افزایش تنش ها در سطح جهانی، تلاش های بیشتر برای تامین ثبات راهبردی در وهله اول دریافت ضمانت های امنیتی الزام آور و محکم از آمریکا و پیمان ناتو برای مسکو را می طلبد.  روسیه اواخر ماه دسامبر سال ۲۰۲۱ به آمریکا و ناتو پیشنهاد کتبی برای ارائه ضمانت های امنیتی به این کشور داد تا در وهله اول ناتو به شرق گسترش نیابد اما این ابتکار مسکو ازطرف کشورهای غربی رد شد.

همچنین روزنامه گاردین اخیرا طی گزارشی نوشت: این کشور با آماده باش ۱۰۰۰ نیرو برای اعزام به شرق اروپا خود را برای مواجهه با بحران مهاجرت در صورت حمله روسیه به اوکراین آماده کرده است.

روزنامه گاردین نوشت: این آمادگی انگلیس در آستانه سفر بوریس جانسون نخست وزیر این کشور به مقر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و لهستان در روز پنجشنبه انجام شده است.

مقام های انگلیسی درباره بروز «فاجعه انسانی» در صورت حمله روسیه هشدار داده اند و آمریکایی ها هشدار داده اند که ممکن است این بحران باعث آوارگی یک تا ۵ میلیون نفر شود و آوارگان احتمالا وارد خاک لهستان خواهند شد.

طی چند روز اخیر و همزمان با تشدید تنش ها در مورد اوکراین، رایزنی‌هایی میان رهبران ارشد جهان انجام شد که به نظر نتیجه مهمی در بر نداشته است از دیدار حضوری روسای جمهور روسیه و فرانسه در مسکو  تا گفتگوی روسای جمهور آمریکا و فرانسه.

درخواست دولتها برای خروج اتباع خود

در بحبوحه تشدید این تنش، شماری از کشورهای جهان از اتباع خود خواسته اند خاک اوکراین را ترک کنند. کشورهای استرالیا و نیوزیلند از شهروندان خود در اوکراین خواستند تا فورا خاک این کشور را ترک کنند.

«اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا از شهروندان خود در اوکراین خواست تا در اسرع وقت خاک این کشور را ترک کنند. وزارت خارجه نیوزیلند هم از اتباع خود در اوکراین خواست تا فورا خاک این کشور را ترک کنند.

وزارت امور خارجه کشورهای انگلیس، دانمارک و نروژ با صدور بیانیه‌هایی از شهروندان خود در اوکراین خواستند خاک این کشور را ترک کنند. این اقدام به تبعیت از تصمیم دولت آمریکا اتخاذ شد که پیشتر از شهروندان آمریکایی خواسته بود به اوکراین سفر نکنند.

غرب همچنان در مسیر تشدید یک بحران ساختگی

در این میان جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته از آمریکایی‌های ساکن اوکراین خواست تا این کشور را ترک کنند و امروز نیز آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور که در ملبورن استرالیا به سر می‌برد،ادعا کرد که حمله روسیه به اوکراین ممکن است پیش از خاتمه بازی‌های المپیک زمستانی پکن (ظرف چند روز آینده) انجام شود.

پیتر استانو سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که از دیپلمات‌های این اتحادیه در اوکراین به جز افراد با اولویت بالا و غیرضروری درخواست کردند تا خاک این کشور را ترک کنند.

خبرگزاری روسی اسپوتنیک به نقل از شهروندانی اوکراینی گزارش داد دیپلمات‌ها و کارکنان کنسولگری‌های روسیه در اوکراین همزمان با تشدید تنش‌ها، روند خروج از این کشور را آغاز کردند. منابع رسمی روسیه هنوز این خبر را تایید یا تکذیب نکرده اند.

تارنمای بلومبرگ به نقل از مقامات آمریکایی ادعا کرد هر اقدامی از سوی روسیه علیه اوکراین می تواند از روز سه شنبه هفته آینده آغاز شود.

 تارنمای بلومبرگ به نقل از مقامات آگاه مدعی شد که اقدامات روسیه می تواند شامل ایجاد یک اقدام تحریک آمیز در منطقه دونباس یا حمله به کی یف پایتخت این کشور باشد. هر اقدامی از سوی روسیه می تواند از روز سه‌شنبه آغاز شود.

این رسانه آمریکایی در ادامه به نقل از این مقامات آگاه نوشت که آمریکا نمی داند که آیا پوتین تصمیم به اجرای چنین طرح هایی گرفته است یا خیر. به گفته آنها، علاوه بر این، آمریکا  شواهد لازم در حمایت از ارزیابی های خود را به اشتراک نگذاشته است.

 در این بحبوحه ارتش آمریکا روز جمعه در میان افزایش تنش ها با روسیه بر سر اوکراین اعلام کرد یک اسکادران از جنگنده‌های اف ۱۶ را از آلمان به رومانی منتقل می کند.

فرماندهی نیروی هوایی آمریکا در اروپا، بدون مشخص کردن تعداد این جنگنده ها گفت این هواپیماها روز جمعه به پایگاه هوایی "فتستی" در رومانی که در کمتر از ۶۰ مایلی (۱۰۰ کیلومتری) از دریای سیاه  قرار دارد، مستقر می شوند.

آمریکا مدعی شد که این اقدام به منظور "تقویت امنیت منطقه ای" ست و این جنگنده ها به جنگنده های ایتالیایی  می پیوندند که قبلاً در این پایگاه مستقر شده اند.