شناسهٔ خبر: 51459981 - سرویس علمی-فناوری
منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

شناسایی واکسنی امیدبخش علیه ایدز مبتنی بر فناوری DNA

از آنجایی که پستانداران نسبت به ویروس نقص ایمنی انسانی نوع ۱ حساس نیستند، محققان از یک ویروس متفاوت، اما مشابه به نام ویروس نقص ایمنی میمون استفاده کردند.

صاحب‌خبر - شفاآنلاین> سلامت > محققان واکسنی را برای جلوگیری از ابتلا به ایدز بر اساس فناوری RNA پیام رسان کشف کردند.
به گزارش  شفاآنلاین :   محققان اعلام کردند که واکسن ضد ایدز مبتنی بر فناوری mRNA که در تعدادی از واکسن‌ها علیه ویروس کرونا استفاده می‌شود، نتایج اولیه امیدوارکننده‌ای را در آزمایش‌های انجام‌شده بر روی برخی از حیوانات به دست داده است.

آزمایشات روی میمون‌ها نشان داد که خطر ابتلا به اچ آی وی پس از تزریق واکسن تا ۷۹ درصد کاهش یافته است، اما قبل از اینکه بتوان آن را روی انسان آزمایش کرد نیاز به بهبود دارد.

آنتونی فائوچی، ایمونولوژیست و مشاور ارشد رئیس جمهور آمریکا در زمینه سلامت، گفت: با وجود تلاش‌های انجام شده توسط جامعه علمی جهانی برای نزدیک به چهار دهه، هنوز امکان یافتن واکسنی موثر برای پیشگیری از HIV وجود ندارد.

مدیر مؤسسه ملی آلرژی و بیماری‌های عفونی ایالات متحده افزود: این واکسن آزمایشی mRNA چندین مزیت را ترکیب می‌کند که می‌تواند بر شکست سایر واکسن‌های آزمایشی HIV غلبه کند و بنابراین رویکرد امیدوارکننده‌ای را نشان می‌دهد.

دانشمندان این مؤسسه این مطالعه را با همکاری محققان شرکت آمریکایی «مدرنا» که یکی از واکسن‌ها علیه کووید-۱۹ را تولید می‌کند، انجام دادند و این مطالعه روز پنجشنبه در مجله معتبر «نیچر» منتشر شد.

این واکسن ابتدا روی موش‌ها و سپس روی ماکاک‌های رزوس آزمایش شد. این حیوانات طی یک سال دوز‌های تقویت کننده متعدد دریافت و علیرغم داشتن دوز‌های بالای RNA پیام رسان آن را به خوبی تحمل کردند و تنها عوارض جانبی خفیفی از جمله از دست دادن اشتها به طور موقت گزارش شد.

در هفته ۵۸، همه ماکاک‌ها سطوح قابل تشخیص آنتی بادی را نشان دادند. از هفته ۶۰ حیوانات هر هفته از طریق مخاط رکتوم در معرض ویروس قرار می‌گرفتند.

از آنجایی که پستانداران نسبت به ویروس نقص ایمنی انسانی نوع ۱ حساس نیستند، محققان از یک ویروس متفاوت، اما مشابه به نام ویروس نقص ایمنی میمون استفاده کردند.

پس از ۱۳ هفته، تنها دو ماکاک از هفت ماکاک واکسینه شده سالم ماندند. اما در حالی که سایر ماکاک‌های واکسینه نشده پس از حدود سه هفته بیمار شدند، برای آن‌هایی که واکسینه شده بودند این مدت به طور متوسط ​​هشت هفته طول کشید. این مطالعه توضیح داده است: این سطح از کاهش خطر می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر انتقال ویروس داشته باشد.

این واکسن با ارائه دستورالعمل‌های ژنتیکی به بدن عمل می‌کند، که باعث می‌شود دو نوع پروتئین خاص ویروسی تشکیل شود، که سپس با ترکیب ذرات شبه ویروسی به تقلید از عفونت به منظور ایجاد پاسخ از سیستم ایمنی بدن می‌پردازند.

با این حال، دانشمندان یادآوری کردند که سطح آنتی بادی‌های تولید شده نسبتاً پایین است و بنابراین استفاده از واکسن برای انسان دشوار است، زیرا به چندین تزریق نیاز دارد؛ بنابراین آن‌ها قبل از آزمایش واکسن در انسان به دنبال بهبود کیفیت و کمیت ذرات شبه ویروسی تولید شده خواهند بود.