خبرگزاری میزان – «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه و «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا، در میانه تنش بر سر موضوع اوکراین از زمان ماجرای شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴، روز سه شنبه، گفت و گویی مجازی با هم خواهند داشت.
با در نظر داشتن تحولات اخیر در روابط میان دو کشور در ماههای اخیر، میتوان تنش در مرزهای روسیه و اوکراین را مهمترین دلیل گفت و گوی «بایدن» و «پوتین» دانست.
در همین حال پیش بینی میشود موضوعهای حل بحران ایجاد شده میان ناتو و روسیه و احیای توافق «مینسک» نیز در همین چارچوب در فهرست موضوعهای مورد بحث «بایدن» و «پوتین» باشد.
همچنین طرفین برای اجتناب از تداوم تنشها و حفظ رقابتها در محدوده قابل کنترل، باید موضوعهایی مانند کنترل تسلیحات، تروریسم، کرونا، تغییرات اقلیمی و همکاری در قطب شمال و ایستگاه فضایی بین المللی را نیز مورد بررسی قرار دهند.
اما موضوعهای مهم دیگری که باید در گفت و گوی روز سه شنبه «بایدن» و «پوتین» در چارچوب روابط میان دو کشور مورد بررسی قرار بگیرند، نیز متعدد هستند.
بازگشت فوری پرسنل دیپلماتیک به واشنگتن و مسکو (بهعلاوه کنسولگریها) که به سبک دوران جنگ سرد کاهش یافته، گفت و گوی منظم راهبردی آمریکا و روسیه در سطح وزرای دفاع، پیگیری موضوع سایبری و تجدید مذاکرات کنترل تسلیحات در مورد طیف وسیعی از موضوعات، از جمله آغاز گفتوگوها برای محدود کردن استفاده نظامی از فضا از این دست موضوعها هستند.
اما مهمترین موضوع خارج از حیطه مرکزی روابط آمریکا و روسیه که این روزها مورد بحث جدی قرار دارد، رایزنی در مورد ایران و برجام در چارچوب همکاری در مورد مسائل منطقهای است.
برخی از کارشناسان موضوعهای ایران، سایبری و گفتوگوهای استراتژیک را مهمترین محورهای بحث روسای جمهور آمریکا و روسیه پس از موضوع اوکراین میدانند.
گفت و گوی امروز «بایدن» و «پوتین»، بالاترین سطح گفت و گوی طرفین از زمان حضور دموکراتها در کاخ سفید و یک ماه پس از سفر «ویلیام برنز»، رئیس سیا، است.
با وجود همه گمانه زنیها، محتمل ترین گمانه زنی درباره این گفت و گوی ویدئویی، ایجاد نشدن روندی دیپلماتیک برای حل و فصل مشکلات بین دو طرف است.
انتهای پیام/