سعید جلیلی پس از حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در جمع خبرنگاران درباره اصلاح نظام بانکی گفت: مهمترین مسئلهای که در این عرصه وجود دارد این است که باید بر بانکها نظارت شود.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: اکنون روزانه ۲ هزار میلیارد تومان در بانکهای ما خلق پول میشود، مردم بدانند که عمده این خلق پول از جانب بانکها انجام میشود نه بانک مرکزی.
وی بیان کرد: وظیفه بانک مرکزی این است که در این خصوص نظارت داشته باشد، مدیریت کند و اجازه این کار را ندهد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با طرح این پرسش که اصلاح نظام بانکی چگونه قابل انجام است؟! گفت: برای تحقق این هدف، بانک مرکزی باید مستقل از بانکها باشد.
جلیلی بیان کرد: مهمترین وجه استقلال بانک مرکزی، استقلال از بانک هاست نه اینکه رئیس بانک مرکزی امروز در این بانک باشد دوباره به بانک دیگری برود و باز از آن بانک به بانک مرکزی بازگردد این باید ساز و کار جدی داشته باشد.
وی افزود: نکته دوم این است بسیاری از ضوابطی که امروز در بانکداری ما تعریف شده است، رعایت نمیشود در حالی که بانک مرکزی باید آن را اعمال کند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: به عنوان نمونه نرخ کفایت سرمایه در همه جای دنیا اگر مثلاً از ۱۰ تا ۱۳ درصد باشد در کشورمان ۸ درصد است و حال آنکه همین هم رعایت نمیشود و مثلاً ۳ درصد است و حتی طبق بررسیها این رقم در ۱۲ بانک خصوصی منهای ۲۳ درصد بوده است.
جلیلی بیان کرد: معلوم است که اعمال نشدن ضوابط در این خصوص عوارضی را خواهد داشت پس اینجا بانک مرکزی چه کاره است و چه نقشی دارد؟!
وی با اشاره به معوقات بانکی گفت: برای جلوگیری از معوقات بانکی باید شفافیت ایجاد شود در حالی که به عنوان نمونه ۱۱ نفر ۹۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از نظام بانکی کشور گرفتهاند.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: باید سامانهای ایجاد شود تا کسانی که وامهای بیش از یکمیلیارد تومان دریافت میکنند در آن سامانه شفاف و روشن شود که این تسهیلات به چه کسانی، با چه ضوابطی و با کدام وثیقهها پرداخت شده است تا همگان ببینند.
جلیلی با انتقاد از پرداخت هزاران میلیارد تومان تسهیلات بانکی به برخی از افراد بدون دریافت وثیقههای لازم گفت: این در حالی است که وقتی میخواهند به جوانی فقط ۲۰ میلیون تومان وام پرداخت کنند چند وثیقه از او دریافت میکنند.
نامزد ریاست جمهوری افزود: نکته دیگری که در همین قضیه بسیار اهمیت دارد و باید به آن توجه شود این است که؛ بانکهایی که این معوقات را داشتند چگونه است که به سررسید دریافت معوقات که میرسند دوباره آن را استمهال میکنند؟ این بانکها در قبال استمهال این معوقات، سود دریافت میکنند تا درآمدشان را بالا ببرند، اما این سودها از جیب ملت دریافت میشود و این روشها غلط است.
وی بیان کرد: بحث من در این موضوع این است که دولت نباید در این خصوص بیتفاوت باشد و رئیس بانک مرکزی باید در این زمینه عملکردش را دقیق توضیح دهد.
جلیلی گفت: بانکها به ویژه بانکهای دولتی باید توضیح دهند که این اقدامات را بر چه مبنایی انجام میدهند؟
نامزد ریاست جمهوری افزود: زمانی که دبیر شورای عالی امنیت ملی بودم همه مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی را به جلسهای دعوت کردم تا موضوع دریافت ۷۰ هزار میلیارد تومان معوقات بانکی در آن مقطع را بررسی کنیم در آن جلسه که همه دستگاههای نظام اعم از قضائی، اطلاعاتی و امنیتی نیز دعوت بودند به مدیرعامل بانکها گفتم این دستگاهها در خدمت شما هستند بگویید چه کمکی به شما کنیم تا معوقات را پس بگیرید؟
جلیلی بیان کرد: برغم این اعلام آمادگی هیچ یک از مدیران عامل این بانکها حتی یک شکایت نکردند، بحث این جاست که کارها پیش نمیرود.
نامزد ریاست جمهوری دولت مقتدر را دولت حافظ حقوق مردم دانست و افزود: خلق روزانه ۲ هزار میلیارد تومان پول؛ تمامش از جیب ملت است و دولت باید راجع به اینها مقررات را اصلاح کند و جلوی خلق پول را بگیرد.
جلیلی گفت: دولت به موازات اصلاح مقررات باید به همان میزان مقررات فعلی را اجرا کند و بانک مرکزی باید مستقل از بانکها باشد تا بتواند مدیریت لازم را اعمال کند.
جلیلی: ضرورت اصلاح نظام بانکی
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تأکید بر لزوم اصلاح نظام بانکی گفت: اکنون هزاران میلیارد تومان وام بانکی بدون دریافت وثیقههای لازم به برخی داده میشود.
صاحبخبر -
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر،
∎