شناسهٔ خبر: 4558166 - سرویس بین‌الملل
منبع: فارس | لینک خبر

در آستانه ورود به چهارمین هفته تهاجم به یمن

السفیر: شورای امنیت جنگ یمن را پایان نداد، آیا راهی برای طرح ایران باز می‌کند؟

قطعنامه شورای امنیت درباره یمن، حمایت از تهاجم عربستان بود اما با این حال، ایران با طرح 4 ماده‌ای خود تلاش می‌کند، راه حلی سیاسی برای این بحران بیابد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، تجاوز علیه یمن در راستای پافشاری عربستان سعودی برای دستیابی به اهداف مورد نظر خود در یمن امروز چهارشنبه وارد چهارمین هفته شد، در حالی‌که در مقابل آن تحرکات دیپلماتیک ایران قرار دارد که با ارائه طرح چهار ماده‌ای خواستار توقف حملات علیه یمن شده و انتظار می‌رود، پس از قطعنامه شورای امنیت در محکومیت انصار الله و دادن وجهه مشروع به تجاوز سعودی، در سازمان ملل مطرح شود.

شورای امنیت در اولین قطعنامه خود از زمان تجاوز سعودی به یمن، در ارسال سلاح برای جنبش «انصار الله» را منع کرد و از این جنبش که یمن را در کنترل دارد، خواست از مناطقی که آزاد کرده، عقب نشینی کند.

این درحالی است که به جز استان «حضرموت» که گروه تروریستی «القاعده» بر آن سیطره دارد، مابقی استان‌های یمن در کنترل انصار الله است.

اما قطعنامه اخیر سازمان ملل با واکنش‌های متفاوتی از سوی طرف‌های درگیر مواجه شده است، در حالی‌که عربستان آن را حمایت از تجاوزش علیه یمن به شمار آورده و سخنگوی ائتلاف سعودی آن را «پیروزی برای ملت یمن» توصیف کرده، انصار الله از بی‌تاثیر بودن و در عین حال «ظالمانه بودن» این قطعنامه سخن گفته است.

این قطعنامه همچنین به این اکتفا کرده که از طرف‌های درگیر بخواهد حملات خود را متوجه غیرنظامیان نکنند و از دبیر کل شورای امنیت بخواهد تلاش‌های خود را برای رساندن کمک‌های بشردوستانه و برقراری آتش‌بس‌های انسان دوستانه افزایش دهد و در حالی‌که سفیر یمن این قطعنامه را پیامی روشن برای انصار الله دانسته، با این حال از حضور آنها در مذاکرات احتمالی برای دستیابی به راه حل سیاسی استقبال کرده است.

روزنامه لبنانی «السفیر» با بیان مطالب فوق می‌نویسد که دیپلمات‌های حاضر در شورای امنیت به تاثیرگذار بودن این تدابیر شک و تردید دارند و در این‌باره به وجود 40 میلیون قطعه سلاح از انواع مختلف و نبودن اطلاعات از قدرت واقعی انصار الله اشاره می‌کنند.

از سوی دیگر، «ویتالی چورکین»، نماینده روسیه در سازمان ملل در سخنانی تصریح کرد: بهتر آن بود که ممنوعیت ارسال سلاح و دسترسی به آن تمام طرف‌های درگیر را در برمی‌گرفت، علاوه براینکه این قطعنامه تاکید چندانی بر برقراری آتش‌بس‌های بشردوستانه ندارد.

چورکین در ادامه ضمن ابراز تردید نسبت به موثر بودن این قطعنامه به گروه تروریستی القاعده و اینکه شرایط پیش آمده فرصت را به این گروه می‌دهد تا از آن به سود خود بهره برداری کند، اشاره کرد.

در همین راستا وزارت خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای از درج رهبر انصار الله و فرزند «علی عبد الله صالح» در لیست سیاه خود و توقیف اموال احتمالی آنها در آمریکا خبر داد و در حالی‌که دولت مستعفی و فراری یمن اولین نشست خود را به ریاست «خالد بحاح» در ریاض، پایتخت عربستان سعودی برگزار می‌کرد، تهران طرح چهار ماده‌ای پایان دادن به بحران یمن را تکمیل می‌کرد تا امروز (چهارشنبه) در سازمان ملل مطرح شود.

طرح تهران برای پایان دادن به بحران یمن توقف حملات هوایی ائتلاف سعودی علیه یمن و برگزاری نشست‌های گفت‌وگو و مذاکره بین تمام طرف‌های یمنی را تسهیلاتی که تهران و ریاض فراهم می‌کنند و طرف‌های بین المللی بر آن نظارت دارند و منتهی به تشکیل دولتی با حضور تمام طرف‌ها می‌شود، را دربر می‌گیرد.

در این راستا وزیر خارجه ایران در سخنانی تاکید کرد که ورود طرف‌های یمنی به مذاکرات نباید با پیش شرطی همراه باشد و بمباران‌های ائتلاف سعودی نمی‌تواند، راه حل بحران یمن باشد، چون در یمن اهداف نظامی وجود ندارد و این حملات تنها تاسیسات غیر نظامی را هدف می‌گیرند و این دامی است که پیشتر کشورهای اروپایی در آن گرفتار آمده بودند، زمانی‌که شرط سرنگونی نظام در سوریه را پیش از مذاکرات در نظر گرفته بودند.

وزیرخارجه ایران همچنین با اشاره به اینکه طرح پیشنهادی ایران به معنای مذاکره بین ایران و عربستان نیست، اگرچه این دو کشور برای حل اختلافات خود نیاز به گفت‌وگو و مذاکره دارند، تاکید کرد که برای رقم زدن آینده یمن مذاکرات باید بین طرف‌های یمنی صورت گیرد.

در این راستا رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز با ارسال نامه‌هایی برای روسای پارلمان‌های کشورهای جهان از کشورهای دوست خواست تمام توان خود را برای حل بحران یمن و آغاز گفت‌وگوها در این کشور با نظارت سازمان ملل بکار گیرند.

اما عربستان سعودی در ادامه تجاوز خود به یمن تدابیر امنیتی و نظامی خود را در طول مرزهای مشترک این کشور با یمن افزایش داد، به ویژه آنکه جنبش انصار الله تاکید کرده بود که پاسخ حملات سعودی‌ها را با عملیات نظامی خواهد داد.

از جهتی «زید رعد الحسن»، رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستار تحقیق درباره تعداد قربانیان غیرنظامی حملات عربستان شد تا طرف‌های درگیر از نتایج و عواقب اقدامات خود مطلع و آگاه باشند.

وی تاکید کرد که حمله به بیمارستان‌ها و هدف قرار دادن غیر نظامیان جنایت جنگی شمرده می‌شود. در حالی‌که جنگنده‌های ائتلاف سعودی مناطق مسکونی را در استان‌های عمران و تعز و إب و جوف و صعده هدف گرفته و طی سه هفته دست‌کم 52 ساختمان بمباران و تخریب شده است.

این درحالی است که گروه تروریستی القاعده در بیانیه‌ای اعلام کرد که «ابراهیم الربیش»، یک سرکرده ارشد سعودی این گروه در حملات هواپیماهای آمریکایی کشته شده که بیانگر ادامه حملات هوایی آمریکا علیه القاعده با وجود خروج نظامیان این کشور از یمن است.

انتهای پیام/ص