شناسهٔ خبر: 4544939 - سرویس بین‌الملل
منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

طرح 4 مرحله‌ای ایران برای بحران یمن

جنگ تجاوزگرانه عربستان سعودی علیه جنبش شیعیان در یمن که از ششم فروردین شروع شد همچنان بی‌نتیجه ادامه دارد. تنها حاصل این جنگ خونبار و غیرمشروع تاکنون ویرانی و کشتار مردم بی‌گناه و محروم یمن بوده است.

صاحب‌خبر -

تاکنون برای متوقف کردن این جنگ تلاش های دیپلماتیکی صورت گرفته که آنها هم به دلیل لجاجت ریاض نتیجه ای در بر نداشته است. یکی از تازه ترین این تلاش ها پیشنهاد دولت ایران برای توقف درگیری ها و کمک رسانی به مردم آسیب دیده یمن است.

در همین رابطه دکتر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران که به اسپانیا سفر کرده است، طرحی چهار مرحله ای را برای پایان دادن به درگیری های یمن ارائه کرد. به گزارش ایرنا، وزیر امورخارجه ایران در نشست خبری خود در مادرید طرحی چهار مرحله ای متشکل از برقراری آتش بس، ارسال کمک های انسان دوستانه، گفت وگوهای یمنی ـ یمنی و تشکیل دولت فراگیر برای پایان درگیری های یمن در نشست ارائه کرد.

از سوی دیگر خبرگزاری خانه ملت در خبری اعلام کرد دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس ایران در تماس های تلفنی با روسای مجالس عراق، سوریه، لبنان و الجزایر پیرامون موضوعات مهم منطقه ای به ویژه بحران یمن گفت وگو و رایزنی کرده است. وی درگفت وگو با نبیه بری رئیس مجلس لبنان یادآور شد: باید اقدامات فوری از سوی کشورهای جهان اسلام برای توقف خونریزی و کشتار مردم بی دفاع یمن در مقابل حملات هوایی عربستان سعودی صورت گیرد و پس از توقف این حملات است که با آغاز گفت وگوهای ملی و یمنی ـ یمنی؛ بحران داخلی در این کشور پایان یابد و آرامش به آن بازگردد. وی درهمین باره به همه روسای مجالس کشورهای جهان نامه هایی ارسال کرد.

این تلاش ها درحالی صورت می گیرد که منابع سیاسی داخلی یمن نیز از طرح احزاب و شخصیت های سیاسی این کشور به منظور حل بحران موجود و مقدمه سازی برای آغاز مرحله انتقالی جدید در یمن خبر می دهند. آنها می گویند طرحی را آماده کرده اند که هدف از آن متوقف کردن درگیری ها ست. از سوی دیگر روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی نوشت: حملات هوایی ائتلاف عربی به رهبری عربستان در یمن هیچ گونه نتیجه ای جز کشتن و آواره کردن صدها هزار غیرنظامی نداشته است.در همین حال کشورهای منطقه ای و بین المللی مشغول بررسی نتایج مستقیم پیامدهای جنگ کنونی هستند تا بتوانند طرح دیپلماتیکی را به اجرا درآورند که هم انصارالله آن را بپذیرد و هم آبروی ریاض حفظ شود. به نوشته این روزنامه، اکنون تماس هایی میان ایران، ترکیه و پاکستان برای ایجاد راهکاری که اتحادیه عرب و کشورهای جهان از آن حمایت کنند، درجریان است. برخی خبرهای تائید نشده حاکی از آن است که احتمال دارد خالد بحاح نخست وزیر فراری یمن که چند روز پیش به عنوان معاون منصور هادی معرفی شد و سوگند یاد کرد به عنوان رئیس یک شورای ریاست جمهوری انتخاب و به مرور هادی از صحنه کنار گذاشته شود.

ادامه حملات

روزگذشته نیز جنگنده های ائتلاف سعودی در ادامه حملات خود به زیربناها و تاسیسات حیاتی یمن کارخانه آهن، نیروگاه برق و آموزشکده فنی و ساختمان گذرنامه را در استان های عدن، البیضا و صعده بمباران کردند.ساختمان اداره گذرنامه در استان صعده در شمال یمن دیروز هدف بمباران هوایی عربستان قرار گرفته و کاملا تخریب شد.در استان البیضا در مرکز یمن نیز جنگنده های سعودی همچنان تاسیسات حیاتی را هدف گرفتند.

در یک خبر دیگر محمدعلی البخیتی، یکی از رهبران جنبش مردمی انصارالله اعلام کرد 40 سرباز مصری هنگام ورود به خاک یمن کشته یا اسیر شدند. این 40 سرباز مصری سعی داشتند با چهار قایق برای مشارکت در تهاجم زمینی به یمن در کنار عربستان وارد سواحل ابین در عدن شوند که همه آنها کشته یا اسیر شدند. هنوز دولت مصر برای دخالت زمینی در یمن تصمیمی رسمی اتخاذ یا اعلام نکرده است. پایگاه خبری العربی الجدید می نویسد احتمال دارد این کشور 700 نیروی پیاده به عربستان سعودی برای تدارک حمله زمینی به یمن اعزام کند. اما این خبر نیز هنوز از سوی منابع رسمی تائید نشده است. حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی تاکنون بیش از 2500 نفر را کشته، 3800 نفر را مجروح و هزاران نفر را آواره کرده است.