شناسهٔ خبر: 4396063 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه اعتماد | لینک خبر

روسيه از رايزني ميان مسكو و رياض خبر داد

ابراز تمايل حوثي‌ها براي مذاكره

صاحب‌خبر -

در حالي كه گزارش‌هاي ميداني حكايت از آن دارد كه حوثي‌هاي يمن با وجود حملات هوايي ائتلاف تحت رهبري عربستان سعودي نواحي بيشتري از شهر مهم بندري عدن، دومين شهر بزرگ يمن، را اشغال كرده‌اند، اما منابع نزديك به اين گروه از تمايل حوثي‌ها براي مذاكره خبر مي‌دهد.
با اين حال هم‌اكنون نبردها ميان ائتلاف يمني‌ها و نيروهاي وفادار به عبدربه منصور هادي رييس‌جمهور مستعفي يمن براي كنترل اين شهر در جنوب كشور تشديد شده است.
در همين حال گفته مي‌شود گروه عبد ربه منصور هادي كه از سوي عربستان سعودي حمايت مي‌شود دچار انشقاق داخلي شده و منصور هادي ضمن بركناري سه تن از فرماندهان ارشد ارتش خود پرونده آنها را به دادگاه ارجاع داده است. دليل بركناري اين سه افسر عدم عمل كردن آنها به وظيفه ملي خود و كشاندن گروه‌هاي مسلح به درگيري‌ها اعلام شده است. اما ائتلاف عربي به رهبري عربستان حملاتي را عليه مناطق مختلف يمن ادامه مي‌دهند.
 به گزارش الجزيره، اين حملات پايگاه نظامي نيروهاي صالح ميان أبين و بيضاء و همچنين پايگاه‌هاي دفاع هوايي در صليف و حديده را هدف قرار داده‌اند.
با اين حال به گفته سخنگوي ائتلاف عربي، با وجود خبرهاي قبلي درباره ورود نيروهاي زميني ائتلاف به يمن، استفاده از اين نيروها در جنگ يمن به تاخير افتاده است.
در چنين شرايطي سخنگوي صليب سرخ اعلام كرده است كه ائتلاف عربي با انتقال كمك‌هاي پزشكي و همچنين مسوولان امدادرساني به يمن موافقت كرده است. به گفته سخنگوي سازمان صليب سرخ، اين سازمان دو هواپيما را كه يكي حامل كمك‌هاي پزشكي و ديگري حامل كارمندان امدادرساني است، ارسال خواهد كرد.
از سوي ديگر صالح صماد يكي از رهبران جنبش انصارالله نيز اعلام كرده است در صورت توقف حملات ائتلاف عربي ما آماده برگزاري مذاكرات صلح هستيم. وي گفته است: با وجود اتفاقاتي كه در يمن رخ داده اما ما همچنان بر موضع خود در خصوص برگزاري مذاكرات براساس احترام متقابل ثابت و استوار هستيم اما شروط ما در متوقف كردن حملات ائتلاف خلاصه مي‌شود.
صماد خاطرنشان كرده ما پيشنهاد مي‌دهيم تا مذاكرات از طريق رسانه‌ها پخش شود تا مردم يمن طرف‌هاي مسوولي را كه در ايجاد راهكار مسالمت‌آميز بحران يمن كارشكني مي‌كنند، بشناسند. وي تاكيد كرده است طرف‌هاي بين‌المللي يا منطقه‌اي كه مواضع خصمانه‌اي را نسبت به مردم يمن نداشته باشند، مي‌توانند بر اين مذاكرات نظارت داشته باشند.
با اوج گرفتن درگيري‌ها در يمن، برخي دولت‌ها از جمله فرانسه و تركيه بسياري از اتباع خود را از اين كشور تخليه كرده‌اند. دولت پاكستان كه از حملات هوايي ائتلاف منطقه‌اي عليه شيعيان حوثي حمايت مي‌كند ۷۶۸ تن از اتباعش را از يمن خارج كرده است.
بسياري از ناظران مي‌گويند جنگ يمن علاوه بر القاعده، خطر ورود داعش به اين كشور را نيز به همراه دارد. اين گروه از هم‌اكنون شروع به انجام عمليات تروريستي در اين كشور كرده است. دست كم ۱۴۰ نفر قرباني حملات انتحاري در صنعا شده‌اند كه مسووليت آن را داعش به عهده گرفته است. در نتيجه مي‌توان گفت اين گروه تروريستي به اين نوع حملات بسنده نخواهد كرد و از هرج و مرج در يمن براي گسترش خليفه‌گري خود بهره خواهد برد.

 

مذاكره روسيه با عربستان درباره يمن

سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه درباره آخرين تحولات مربوط به يمن گفت: هنوز شوراي امنيت سازمان ملل به پيشنهاد روسيه درباره بحران يمن پاسخي نداده و اين پيشنهاد مورد بررسي قرار نگرفته است. وي گفت: براساس طرح پيشنهادي ما براي يمن روسيه خواستار اعمال چندين نوبت آتش‌بس بشردوستانه در يمن است تا امدادرساني به مردم در اين كشور صورت گيرد. وزير امور خارجه روسيه افزود: اكنون زمان مناسبي است تا از تمام كشورهاي ديگر بخواهيم به جمع ما ملحق شوند و براي خارج كردن آن دسته از مردم كه علاقه‌مند به خروج از خاك يمن هستند اقدام كنيم. لاوروف همچنين گفت: ما از تمام كشورهاي جهان دعوت مي‌كنيم تا توقف فوري جنگ در يمن را خواستار شوند و به نبرد در اين كشور پايان داده شود. وزير امور خارجه روسيه خبر داد: ما با شركاي سعودي خود در حال مذاكره و مشورت هستيم تا جريان اوضاع يمن را از وضع كنوني نظامي به وضع مذاكرات سياسي تغيير دهند.

 

آماري از جنگ يمن

خبرگزاري تسنيم در گزارشي آماري از قربانيان حملات 12 روزه جنگنده‌هاي ائتلاف سعودي به يمن ارايه داد كه به شرح زير است
1- بمباران محله مسكوني «نصر» واقع در شمال صنعاء در روز 26 مارس 2015 كه بر اثر آن 24 تن كشته شدند كه بين آنها شش زن، شش كودك و 12 مرد به چشم مي‌خوردند. اين حمله همچنين 43 زخمي به‌جا گذاشت.
2- بمباران بازارهاي كتاف و بقع در استان صعده در روز 27 مارس (7 فروردين) كه بر اثر آن 37 نفر كشته شدند كه بين آنها چهار كودك و زن به چشم مي‌خورند. در اين حمله همچنين 53 تن زخمي شدند كه اغلب آنها جراحت‌هاي وخيم دارند.
3- حمله به «بيمارستان 48» در جنوب صنعاء در روز 28 مارس (هشتم فروردين)، در اين حمله سه تن كشته و ده‌ها تن ديگر زخمي شدند. نكته قابل توجه اين حمله اينكه بخش زيادي از بيمارستان تخريب شد و تجهيزات آن  از بين  رفت.
4- حمله به يك محله مسكوني در استان حديده در روز 29 مارس (9 فروردين) كه بر اثر آن 30 تن زخمي شدند كه بيشتر آنان از زنان و كودكان بودند. در اين حمله همچنين ده‌ها منزل مسكوني تخريب   شد.
5- حمله به اردوگاه‌هاي آوارگان در مرزوق در استان حجه در 30 مارس (10 فروردين)، در حمله به اين اردوگاه‌ها كه زيرنظر سازمان ملل هستند 32 تن كشته و 40 تن زخمي شدند كه بيشتر آنها از زنان و كودكان بودند كه حال زخمي‌هاي اين حمله نيز وخيم است. بر اثر اين حمله اكثريت ساكنان اين اردوگاه‌ها آواره شدند.
6- حمله به كارخانه لبنيات و مواد غذايي يماني در استان حديده در 31 مارس (11 فروردين) در اين حمله 38 كارگر كشته و 80 تن ديگر زخمي شدند كه تعداد كشته‌ها همچنان رو به افزايش است. بر اثر اين حمله كارخانه يماني به‌صورت كامل تخريب شد كه قيمت آن ده‌ها ميليون دلار تخمين زده مي‌شود.
7- حمله دوم به اردوگاه‌هاي آوارگان يمني در استان حجه در روز يكم آوريل (12 فروردين)، در اين حمله هشت تن كشته و ده‌ها تن ديگر زخمي و صدها تن نيز آواره شدند.
8- حمله گارد مرزي عربستان به يكي از روستاهاي «رازح» در استان صعده در روز دوم آوريل (13 فروردين)، در اين حمله 10 تن كشته و هفت نفر ديگر زخمي شدند كه تنها 8 تن كشته‌ها از يك خانواده بودند.
9- حمله به روستاي «حجر عكيش» در منطقه «بني‌مطر» در استان صنعاء سوم آوريل (14 فروردين)، در اين حمله 11 تن كشته شدند كه پنج كودك و دو زن بين كشته شده‌ها بودند و پنج تن ديگر نيز زخمي شدند.
10- حمله به دو منطقه مبنه و باقم در استان صعده در چهارم آوريل
(15 فروردين)، در اين حمله پنج تن كشته و 9 تن ديگر زخمي شدند.
11- حمله به كاميون‌هاي حامل گندم در منطقه حيس در استان حديده در روز چهارم آوريل (16 فروردين)، در اين حمله دو كاميون از شش كاميون نابود و سه كشته و 9 تن ديگر زخمي شدند.
بر اين اساس مي‌توان گفت بر اثر تجاوز عربستان به يمن تاكنون 857 شهيد و 1214 زخمي شده‌اند. لازم به ذكر است گزارش‌هاي محلي و بين‌المللي حاكي از آن است كه كشورهاي متخاصم از سلاح‌هاي ممنوعه استفاده كرده‌اند كه از جمله آنها بمب‌هاي خوشه‌اي است. اين امر از آثاري كه اين بمب‌ها روي اجساد قربانيان (سوختگي كامل اجساد قربانيان) و ساختمان‌ها باقي گذاشته، كاملا مشخص    است.