شناسهٔ خبر: 43422211 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

گزارش ایرنا از جلسه شورای شهر

اصلاح ساختار شهرداری تهران؛ شاید وقتی دیگر

تهران- ایرنا- زمزمه های اصلاح ساختار به اصطلاح «فشل» شهرداری از سال ۹۶ کلیدخورد، سال گذشته شهرداری ملزم به ارائه لایحه به شورا دراین باره شد و سرانجام این لایحه، پس از کش و قوس های فراوان، امروز به صحن شورای شهر تهران آمد اما با جواب «نه» اعضا روبرو شد.

صاحب‌خبر -

کرونا و اصلاح ساختار شهرداری تهران امروز ۲ موضوع داغ دویست و چهل و سومین جلسه شورای شهر بود؛ کرونایی که اعضای شورا معتقد به تعطیلی تهران برای جلوگیری از کنترل شیوع آن داشتند و ساختار پر شاخه و برگ شهرداری که اعضا بر دست نزدن به آن تاکید کردند.

کرونا طوفان به پا کرده

محسن هاشمی رئیس شورای شهر در ابتدای جلسه امروز، کرونا را همچنان در صدر دغدغه ها و اخبار پایتخت عنوان و توصیه می کند: برای غلبه بر موج سوم کرونا باید تمامی فعالیت‌ها در تهران و کلانشهرهای کشور حداقل به مدت ۲ هفته به حالت تعطیلی درآید.

او با شوخ طبعی ذاتی خود خطاب به خبرنگاران می گوید: این روزها کرونا طوفانی عمل می‌کند و در حالی ما با موج سوم شیوع ویروس دست و پنجه نرم می کنیم که در برخی کشورها هنوز صحبت از موج دوم است.

هاشمی همچنین به آماری از فوتی های ناشی از کرونا در پایتخت اشاره کرد و با استدلال به این آمار و ارقام تصریح می کند: باید اقدامات ویژه‌تری توسط ستاد ملی مقابله با کرونا انجام شود زیرا با وضعیت فعلی به نظر می‌رسد این اقدامات جواب نداده است.

به گفته رئیس شورای شهر تهران، مهمترین اصل برای مواجهه با کرونا تقویت ایمنی بدن است اما در این شرایط که معیشت مردم دچار مشکل شده، استرس افراد افزایش پیدا می‌کند که این موضوع به کاهش سطح ایمنی بدن منجر می‌شود.

«هاشمی» در ادامه یکی از ریشه‌های استرس را گرانی و تورم معرفی کرده و می گوید: فردی که نمی‌تواند اقتصاد و معیشت خانواده خود را تامین کند، دچار استرس می‌شود و تغذیه نامناسب و آلودگی هوا و کرونا هم آن را تشدید می‌کند.

بیش از ۴۸ درصد مبتلایان به کرونا در مهمانی‌ها حضور داشتند

صحن امروز شورای شهر تهران شاهد ایراد ۲ نطق بود؛ اولی از ناهید خداکرمی رئیس کمیته سلامت شورای شهر، که در نطقش خبر داد: ۴۸.۵ درصد مبتلایان به کرونا تجربه حضور در مهمانی‌ها را داشتند.

او ادامه می دهد: کشورهایی که شبیه ما هستند، وضعیت بهتری دارند و این باعث تاسف است که مرگ را توانستیم به زیر ۱۰ فوتی برسانیم اما با بی تدبیری مجددا به پیک‌ بالا رساندیم.

خداکرمی اما با بیان اینکه ۵۰ درصد مرگ های کشور در تهران اتفاق می افتند، توضیح می دهد: مطالعه ای با کمک تیمی از دانشگاه شهید بهشتی، بدون در نظر گرفتن بیمارستان های تحت پوشش ارتش و نهادهای نظامی، بر روی یک هزار و ۱۲۲ نفر از ترخیص شدگان انجام شد که نتیجه را در این نطق ارایه می‌کنم.

این عضو شورا می گوید: ۴۸ هزار و ۱۹۰ نفر تا قبل از پیک کنونی، درگیر شدند با میانگین سن ۵۳ سال و تعداد اتباع خارجی بستری شده، در مراکز دولتی، ۳ هزار و ۷۹۳ نفر بودند؛ از سوی دیگر هم ۵۹ درصد افراد مبتلا، در ۲ هفته بعد از ترخیص، سفرهای برون شهری داشتند.

به گفته او، این مطالعه همچنین نشان داد که ۵۲ درصد مبتلایان مردان، ۳۹/۵ درصد بی سوادان، بوده اند.

خداکرمی همچنین به بیان جنبه های دیگر این مطالعه پرداخته و می گوید: تنها ۲۸/۵ درصد مبتلایان از ماسک استفاده می کردند، حدود ۱۸ درصد دست ها را می شستند و ۴۸.۵ درصد مبتلایان تجربه حضور در مهمانی ها را داشتند.

او بر اساس این مطالعه، مناطق ۲۰، ۱۹، ۱۶، ۶ و ۴ را بیشتر در معرض خطر دانسته و یادآوری می کند: محدودیت های ۲ هفته ای درمان نیست و باید یکماه محدودیت ها ادامه داشته باشد.

فکر چیدن میز برای مدیران جدید نباشیم

دومین نطق امروز شورا را حجت نظری عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران ایراد کرد؛ لپ کلام او را شاید بتوان در این عبارت ها دانست: «به فکر چیدن میوه‌هایی باشیم که در این سه سال و اندی درخت‌شان را کاشته‌ایم نه اینکه به فکر چینش میز و صندلی در اتاق‌هایی برای مدیران جدید باشیم. مدیرانی که تا در فضای جدید قرار بگیرند و با شرح وظایف جدید آشنا شوند و روحیات و توانمندی‌های همکاران خود را بشناسند، احتمالا این چند ماه مهم سپری خواهد شد.»

او یکی از مشکلات اصلی شهرداری تهران را ساختار فربه و گاهی کرخت شهرداری تهران عنوان کرده و می گوید: موازی‌کاری‌ها و تکثر منصب‌هایی که کارهایی نسبتا مشابه انجام می‌دهند، انجام برخی کارها را دشوار و برخی دیگر را غیرممکن ساخته است.  

به گفته نظری، اما در همین وضعیت نیز امور شهر به‌پیش می‌رود و هرجا کارها به‌جای سپرده شدن به دوست و آشنا و شریک در فلان شرکت پیمانکار، به درون شهرداری سپرده شد با نتایجی به مراتب بهتر و هزینه‌ای به مراتب کمتر به انجام رسید؛ در همین وضع ساختار نیز با وجود ایرادهایی که وارد هم هست، هرجا نیروهای درون سازمانی دیده شدند و باور شدند، کارهایی را به سرانجام رساندند که پیمانکار به دلیل عدم علقه سازمانی انجام نداد.  

او در عین حال به تقدیر از عملکرد کارکنان شهرداری تهران پرداخته و می افزاید:الان حدود ۲ سال است که چماق اصلاح ساختار، دست و پای همه را شل کرده و شاید اگر این ایجاد تزلزل نبود، امروز در نقطه‌ای بهتر ایستاده بودیم.  

این عضو شورای شهر می گوید: ۲ سال است که مدیران و کارکنان بخش‌های مختلف شهرداری نمی‌دانند هفته آینده می‌توانند پرونده‌ای را که گشوده‌اند ببندند یا خیر، دو سال است به بهانه اصلاح ساختار، بسیاری از مدیران هنوز با عنوان سرپرست امور را تصدی می‌کنند و این یعنی بی‌ثباتی  سازمان، بلاتکلیفی که شورا و شهرداری توامان به‌وجود آورد و سهم هیچ طرفی بیش از دیگری نبود.

او می افزاید: همین که شایعه شد معاونت‌های فنی و عمرانی و حمل و نقل ممکن است ادغام شوند، اداره‌کل انتصابات از صدور احکام مربوط به این دو معاونت در مناطق سر باز زد و شائبه ادغامی که بیشتر به رویا شبیه است، عاملی برای بی‌ثباتی بیشتر شد.

نظری در مورد اصلاح ساختار شهرداری که در دوره کنونی مدیریت شهری کلید خورده نیز می گوید: ما مدعی اصلاح‌طلبی هستیم و قرار نیست اگر در ادامه مسیری به این نتیجه رسیدیم که پیش‌فرض‌مان صحیح نبود، در همچنان بر همان پاشنه بدوی بچرخد.

پاسخ «نه» شورای شهر تهران به نامه شهردار

اعضای شورای شهر تهران امروز برخلاف جلسات دیگر شورا، تذکری نسبت به مسائل شهری و مدیران شهرداری ندادند چراکه قرار بود لایحه اصلاح ساختار شهرداری تهران را بررسی کنند اما آنطور که رئیس شورای شهر تهران می گوید: بیست دقیقه بعد از شروع جلسه، شهردار نامه‌ای را به هیات رییسه ارسال کرده و در آن خواستار استرداد لایحه شده‌است.

بنابراین اعضای شورا دست رد به این درخواست شهردار تهران زدند.

در این رابطه «سیدحسن رسولی» عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر خطاب به دیگر اعضای شورا گفت: این طرح ۱۵ رای دارد و ما در شورای شهر تصویب کردیم که شهرداری ساختار را اصلاح کند؛ استرداد قانونی نیست و ما در سی جلسه ابعاد را بررسی کردیم.

او تصریح می کند: زیبنده نیست که اعضای شورا، سه سال کار مطالعاتی را زیر سوال ببرند و شهرداری باید به قول و قرار خود پایبند باشد.

«حامد مظاهریان» معاون برنامه ریزی شهرداری تهران اما در پاسخ به رسولی گفت: شهردار در نامه امروز صبح خواستار استرداد لایحه است تا با شرایط جدید وفق بدهیم چراکه لایحه چندماه قبل ارسال شده و بعد از آن شاهد مشکلات اقتصادی و کرونا هستیم و شهردار صلاح می‌داند که لایحه برگردد و بعد از بازنگری مجددا به شورا ارایه شود.

«محمود میرلوحی» دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در این باره گفت: من به شدت گلایه‌مند هستم از آقایان حناچی و مظاهریان که با کمال تاسف این درخواستشان خلاف قانون است.

«علی اعطا» سخنگوی شورای شهر تهران اما درباره استرداد لایحه اصلاح ساختار شهرداری تهران معتقد بود: شهرداری تهران بر اساس قانون می تواند، لایحه خود را از شورا پس بگیرد.  

او تصریح می کند: بر اساس ماده ۱۰ دستورالعمل نحوه اداره جلسات، به شهردار این اختیار داده شده قبل از تصویب کلیات، درخواست استرداد نماید و هیات رئیسه نمی‌تواند آن را به تصویب بعد از کلیات ارجاع دهد.

در نهایت اعضای شورای اسلامی شهر تهران تصمیم گرفتند تا نامه استرداد لایحه اصلاح ساختار را رد کنند و بر اساس دستور جلسه به بررسی کلیات لایحه اصلاح ساختار بپردازند.

اصلاح ساختار شهرداری تهران رای نیاورد

اعضای شورای اسلامی شهر تهران سپس بررسی و تصویب لایحه اصلاح ساختار شهرداری تهران را در دستور کار قرار دادند.

«سید حسن رسولی» عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران بر ضرورت اصلاح ساختار در سازمان شهرداری تهران تاکید کرد و گفت: در آخرین جلسه هم اندیشی از ۱۳ عضو حاضر، ۱۱عضو رای مثبت به اصلاح ساختار دادند و  با هدف هم افزایی با شهرداری همه نظرات شهرداری در لایحه لحاظ شده است.

او با بیان اینکه برخی از اعضا گلایه داشتند که زمان تصویب لایحه مناسب نیست، یادآوری می کند: در این مورد باید بگویم در سال‌ آخر، تصویر گویایی به مشکلات شهرداری پیدا کردیم و می‌توانیم بهتر جراحی کنیم.

رسولی ادامه می دهد که برخی از اعضا می‌گویند آثار این مهم در شورای پنجم هویدا نمی‌شود، اما باید بگویم که هدف ما انضباط مالی و عملیاتی است و نگاه اصلاح‌طلبان بلند مدت است و صلاح شهروندان را می‌خواهیم.

او با بیان اینکه برخی اعضا برای تصویب این لایحه نگران هستند، گفت: البته که این نگرانی واقعی است و ممکن است نارضایتی دو چندان شود، اما با این حال بین منافع مردم و خواسته‌های فردی مدیران شهرداری باید به کدام توجه کنیم؟  

عضو شورای تهران با بیان اینکه گفته شد که اصلاح ساختار برای اصلاح‌طلبان هزینه دارد، تصریح می کند: باید بگویم که خواهان اصلاح و بهبود حکمروایی هستیم و در مواقعی که دو گانه منافع اصلاح طلب و مردم باشد ما منافع مردم را انتخاب می‌کنیم.

او از اعضای شورای شهر خواست تا به این لایحه رای دهند و افزود: اکنون که اداره تهران به ما ۲۱ نفر اصلاح طلب سپرده شده، نباید از این اقدام بزرگ اصلاح ساختار کوتاه بیایم.

دست از شلیک دائمی به شهرداری بردارید
«الهام فخاری» عضو دیگر شورای هر تهران در این خصوص و در مخالفت با اصلاح ساختار اظهار داشت: دست از شلیک دائمی به شهرداری برداریم؛ دوستان دائم شهرداری را زیر ضرب می‌گیرند، اینگونه نیست که شهرداری و همه کارکنان بد باشند.
 

شهرداری آماده اصلاح ساختاری نیست
«علی اعطا» سخنگوی شورای شهر تهران اما به عنوان مخالف این لایحه می گوید: در زمانی که لایحه اصلاح ساختار تصویب شد از ۱۹ نفر حاضر با رای ۱۰ به ۹ به تصویب رسید و من به عنوان موافق با اصلاح ساختار رای دادم اما موضوع این است که اصلاح ساختار در آن مقطع زمانی بود و اکنون شرایط تغییر کرده است.

او ادامه می دهد: کمتر پیش آمده است که در صحن شورای شهر موضوعی در این حد موجب اختلاف و شکاف شود؛ خود شهرداری که بناست این لایحه را اجرا کند مشخص نیست، اکنون که از خواب بیدار شده یا شبانه تصمیم گرفته، در هر حال، ابراز آمادگی برای اجرای لایحه را ندارد.

به گفته این عضو شورای اسلامی شهر تهران، ممکن است برخی عدم آمادگی شهرداری را نداشتن جسارت و برخی نداشتن توانایی تعبیر کنند اما در هر حال شهرداری اعلام کرده است که آمادگی اجرای لایحه را ندارد.

او با بیان اینکه در ابتدای کار شورای شهر، ۳ ماه زمان داشتیم و آن موقع کسی برای ضرورت اصلاح ساختار تردید نداشت و در سخنرانی ها و شعارهای اعضا نیز ضرورت اصلاح ساختار بود، گفت: اما چرا آن موقع کار مطالعاتی لازم انجام ندادید.

اعطا از سوی دیگر تصریح می کند: الان زمان رسیدن به دستاوردها است و نباید ساختار را به قدری متزلزل کنیم که برخی ادارات کل در شهرداری در حالی که هنوز اتفاقی نیفتاده، گمان کنند که منحل شده اند.

او همچنین خطاب به اعضای شورای شهر گفت: از ۲۲ شهردار مناطق بپرسید که چند نفر موافق این اصلاح ساختار هستند؟

، افزود:  از مدیرانی که ذی نفع نیستند، بپرسید که چند نفر موافق تغییر ساختار هستند.

ساختار شهرداری وحشت آفرین است

«مجید فراهانی» عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران اما در موافقت با این لایحه گفت: در شورای اصلاح طلبان بحث اصلاح ساختار را دنبال کردیم، از زمان بلدیه فقط به ساختار شهرداری اضافه شده بگونه‌ای که الان وقتی به ساختار شهرداری نگاه می‌کنیم وحشت می‌کنیم.

فراهانی ادامه می دهد: اصلاح ساختار جز وعده‌های مکتوب ما است و باید این وعده مهم اجرا شود و این کار از واجبات است سوال اصلی این است.

ساختار شهرداری نیاز به تحول دارد

«محمود میرلوحی» عضو دیگر شورای تهران در موافقت با لایحه گفت: مخالفان کمبود زمان و عدم انگیزه شهرداری را علل مخالفت خود با اصلاح ساختار اعلام می‌کنند اما دقت کنید که ما دراین مدت با ارائه "طرح‌های الزام" شهرداری را هل می‌دهیم.

او می افزاید:از منظر دیگر به اصلاح ساختار توجه کنید که شهرداری چرا به تحولات بروکراسی و اقتصاد هوشمند و استفاده از تکنولوژی‌های روز بی‌تفاوت بوده تا حالا ببینم که ساختار فربه شده؟، چرا به  فقط به ساختار شهرداری تهران نگاه می‌کنیم،   شهرداری‌های سئول، حیدرآباد هند چه می‌کنند.

میرلوحی با بیان اینکه ۲۰ سال است که با همین استدلال‌ها این مهم به تعویق افتاده، تصریح می کند: متخصصان می‌گویند این سازمان نیاز به تحول دارد اما آن چند هزار نفری که سال آخر با دیپلم به شهرداری آمدند، زیر گوش ما انتقاد می‌کنند.

شرایط اصلاح ساختار شهرداری فراهم نیست
«محسن هاشمی» رییس شورای اسلامی شهر تهران هم با بیان اینکه شرایط برای اصلاح ساختار فراهم نیست، گفت: شهرداری تهران مانند یک درخت صدساله است که وظایف آن بزرگ شده و شاخ و برگ زیادی دارد و هیچ وقت در راستای هرس آن کاری انجام نشده است.

او می گوید که اکنون شهرداری ۶۱ هزار نفر نیرو دارد و ۵۰ هزار نیروی برون سپاری دارد.

هاشمی در تشبیه شهرداری به درخت نیز خاطر نشان می کند: اگر درخت را هرس نکنیم، دیگر محصول مطلوبی نمی‌دهد و هزار ایراد پیدا می‌کند.

او یادآوری می کند: از نظر سیستماتیک، شهرداری تهران با این حجم پرسنل و بدهی و هزینه، مردم را راضی نمی‌کند و نیاز به هرس دارد. اما وقتی هرس ناقص انجام شود مشکل را حل نمی‌کند. پس باید با تخصص و جدیت این کار در فصل دقیق خود انجام شود.

اعضای شورای اسلامی شهر تهران در نهایت با ۱۱ رای مخالف لایحه اصلاح ساختار شهرداری تهران را رد کردند.

به گزارش ایرنا، همچنین امروز طرح «ارائه تسهیلات ویژه خیران مسکن‌ساز برای کمک به تامین مسکن اقشار محروم» در صحن شورا مطرح شد که این طرح رای نیاورد و بررسی طرح «الزام شهرداری تهران با توجه به ظرفیت‌های گردشگری در فرایند بازنگری طرح تفصیلی شهر تهران و ایجاد لایه گردشگری در نقشه های این طرح» نیز به جلسه آینده موکول شد.